Mozaik
VUKOVARSKO-OSJEČKI BEND BABYLON

Počinjemo ozbiljnije raditi na svojim autorskim pjesmama
Objavljeno 15. rujna, 2018.
Glazbena skupina Babylon, koja je zajedno s brojnim ostalim estradnim umjetnicima uveličala nedavno obilježavanje Dana grada Slatine, doista je cijela Slavonija u malom. Voditelj skupine, gitarist i glavni vokal Babylona je Željko Gurka, zvani Riči, iz Vukovara, pjevačica Lidija Lovrenčić Hosi dolazi iz Belišća, bas-gitarist je Marijan Bonus iz Josipovca, na klavijaturama je Tomislav Jambrešić Jambro iz Osijeka, a bubnjar je Ranko Šlibar iz Županje.
Ime Babylon bendu je dao stari član skupine koji više ne svira s njima, a odabrali su ga "demokratski" između nekoliko mogućnosti, kažu, bez nekog posebnog razloga. Bend je osnovan sada već daleke 2006. godine na inicijativu Branimira Jovanovca, koji je sada u Općoj opasnosti i surađuje s brojnim poznatim glazbenicima, među kojima je i Mia Dimšić. U dvanaest godina postojanja skupine Babylon bilo je nekih promjena u sastavu, a sadašnja postava traje dvije godine. Kontinuitet Babylona osiguravaju vođa Riči i bubnjar Ranko, koji su jedini ostali iz prve postave benda. Najviše sviraju gaže jer vole svoj rad prezentirati uživo, a izvode i sedam-osam svojih autorskih pjesama. U studiju Željka Nikolina upravo snimaju nove pjesme Željka Gurke "Volim te još", "S druge strane ulice" i "Zagrli me", ali još nisu odlučili s kojom će prvo izići. Pjesma i spot koji će je pratiti trebali bi izići najkasnije do Nove godine.
- Sviramo i dalje sve što smo svirali do sada, ali više pozornosti posvetit ćemo autorskim pjesmama jer se aktivno vraćamo autorskom radu. Naša publika i slušatelji vrlo skoro moći će nas čuti, jer ćemo se i medijski aktivirati. Mi smo i do sada snimali pjesme, ali bili smo, recimo tako, medijski neaktivni. Naše pjesme emitirane su na pojedinim radiopostajama, u Vukovaru, Vinkovcima, Osijeku, ali našom pogreškom nisu zaživjele na nacionalnoj razini. Još uvijek smo autorski neprepoznatljiv bend jer se nismo dovoljno reklamirali, ali nastojat ćemo to promijeniti. Sada imamo određenu logistiku pa će naš rad biti medijski popraćen, a pjesme dostupne u cijeloj Hrvatskoj - priča Riči iz Babylona, kojeg nazivaju osječkim bendom, ali kako nema službenoga i stalnog sjedišta, Riči kaže da je vukovarsko-osječki. Logično, jer vođa je iz Vukovara.
U Slatini je Babylon izveo domaće pjesme koje članovi benda nazivaju bezvremenskim, koje svi znaju i u izboru kojih, ako su dobro izvedene, ne mogu pogriješiti. Bile su to pjesme od prije 20 i više godina, kojih se „srednje“ generacije vrlo dobro sjećaju, a koje i današnji klinci rado pjevaju. Doista nije bilo prigovora izvedbama desetak pjesma (planirali su više, ali poremećaj u satnici nije dopuštao), zvučali su „moćno“, pozornicom su suvereno vladali, a nekoliko zahtjevnih pjesama dalo je naslutiti da bi Babylon mogao, bude li nastavio tako ozbiljno raditi, ubrzo prerasti okvire nekoliko lokalnih radiopostaja. P.Žarković
BROJNI NASTUPI NA FESTIVALIMA I U EUROPI
Bend Babylon je čak u četiri navrata nastupio na požeškom festivalu, nastupali su i na Brodfestu, a kao prateći bend poznatog pjevača Ivana Mikulića ("Daješ mi krila") proputovali su veći dio Europe, ali, uz dobre pjesme, na populariziranju moraju još mnogo raditi.
Najčitanije iz rubrike