Sport
POLUFINALE DAVIS CUPA

Hrvatska po treće finale: Amerikanci su naša stalna mušterija
Objavljeno 14. rujna, 2018.
Meč u Višnjiku danas u 11 sati otvaraju Ćorić i Johnson, nakon njih sastaju se Čilić i Tiafoe

Hrvatska teniska reprezentacija od petka do nedjelje u zadarskom sportskom centru Višnjik u polufnalu Davis Cupa dočekuje momčad SAD-a. Hrvatska lovi svoje treće finale, 2005. smo u Bratislavi pobijedili Slovačku i osvojili "salataru", a veliki finale Davis Cupa 2016. nećemo pamtiti po dobrom jer su Argentinci slavili usred Zagreba i kući odnijeli pobjednički pokal.


Ove godine je nova prilika ući u borbu za naslov, jer Hrvatska polufinalni meč igra kod kuće, na podlozi koja joj odgovara, a i gost je idealan. Amerikanci su u Zadar stigli bez svoja prva dva igrača (Isner i Sock), a i tradicija je na našoj strani. Igrali smo do sada četiri puta i Hrvatska je pobijedila u sva četiri dvoboja. Amerikanci jednostavno nemaju recept za Hrvatsku, nisu nam mogli ništa čak i kad su imali tenski dream tem.

Ždrijeb na Forumu

Na redu je peti hrvatsko-američki obračun, koji na zemlji novosagrađenog stadiona u Višnjiku starta danas u 11 sati, a prvi će na teren Borna Ćorić i Steve Johnson, nakon njih sastaju se Marin Čilić i Frances Tiafoe. Prema očekivanju hrvatski izbornik Željko Krajan je za subotnji dvoboj parova (14 sati) prijavio Ivana Dodiga i Matu Pavića, dok je Jim Courier izabrao Mikea Bryana i Ryana Harrisona. U nedjelju su na rasporedu singlovi, ako sve već ne bude riješeno ranije, od 11 sati bi na teren trebali Čilić i Johnson, a potom Ćorić i Tiafoe.
Na ždrijebu ispred zadarske crkve sv. Donata Krajan nije filozofirao, nego nominirao prema očekivanju, dok se kod gostiju nije znalo koga će američki izbornik Courier poslati na teren. Izbor mu je sužen, pa je Johnson dobio ulogu reketa broj jedan, a 20-godišnji Tiafoe koji u Zadru debitira za američku reprezentaciju je drugi američki igrač.
- Courier me nije iznenadio odabirom s obzirom na to kakvu momčad ima na raspolaganju. Razmišljao sam tko bi mogao igrati za njih i da sam na Courierovu mjestu isto bih odabrao. Tiafoe je debitant u reprezentaciji, nije lako odmah igrati polufinale, ali dečko je u najboljoj formi od svih američkih igrača koji su došli u Zadar i zaslužio je priliku - kazao je hrvatski izbornik Željko Krajan.
Tiafoe je Ćorićev vršnjak, ali je u svijetu tenisa puno manje poznat od Zagrepčanina, koji se može pohvaliti i pobjedom nad najvećim kojeg je bijeli sport dosad imao - Rogerom Federerom.
- Nije poznat, ne znamo što može u Davis Cupu i koliko je dobar na zemlji. S te strane će nam biti malo zeznuto, ali mi imamo kvalitetu i Marina, koji zna na koje se stvari mora fokusirati da pokaže tko je favorit i prvi reket svoje momčadi.
Idealan petak bio bi 2:0

Idealan scenarij zadarskog vikenda za Hrvatsku je da već nakon petka povede 2:0. Ćorić bi trebao donijeti prvi bod, a Čilić pobjedom zaključiti savršen dan.
- Mislim da sam dosada samo jednom igrao prvi meč, tako da će biti drugačije. Svi smo priželjkivali da Marin igra prvi, da on povede i tako meni olakša posao. No, svejedno mi je što igram prvi, najvažnije je da smo se dobro pripremili za ovaj dvoboj, pun optimizma očekujem prvi susret - poručio je Ćorić, koji je s Johnsonom jednom igrao i izgubio.
- Dosta je nezgodan jer jako često koristi slajs, ne daje puno ritma, tako da ću se sam morati snaći u tome. Ipak, zemljana podloga više odgovara meni, a i igra se na tri dobivena seta, pa ću imati vremena priviknuti se - dodao je Zagrepčanin kojemu Zadar dođe kao njegov teren. Obitelj Ćorić je podrijetlom iz Zadra.
Marin Čilić spreman je još jednom povesti momčad u finale Davis Cupa, pa i korak dalje. U petak će na teren poslije Ćorića, a suparnik mu je mladi Tiafoe, s kojim dosad nikada nije igrao.
- Ne znam što mogu očekivati, Tiafoe prvi put igra za reprezentaciju. Neki su bili sjajni u svojim Davis Cup debijima, drugi su pak bili nervozniji nego inače. Nadam se da će Tiafoe biti nervozniji, da će imati pritisak prvog nastupa, s druge strane vjerujem u svoju kvalitetu, dobro sam se pripremio i trenirao ovdje u Zadru, tako da mislim kako neće biti problema - dodao je Čilić, koji se kao posljednji odazvao izborniku Krajanu u Višnjiku. Zbog opravdanih razloga, najduže se od hrvatskih tenisača zadržao u New Yorku, gdje je stigao do četvrtfinala US Opena.
U momčadi je ponovno i Mate Pavić, koji je dugo bojkotirao reprezentaciju, no napokon se odazvao Krajanovu pozivu. Dobit će u subotu priliku u igri parova. Na teren će s Ivanom Dodigom, i to je hrvatski adut za bod u paru. Suparnici će im biti Mike Bryan i Ryan Harrison. Mike je nedavno s Jackom Sockom osvojio naslov u parovima na US Openu, ali u tom finalu se Sock ozlijedio, zbog čega je i otkazao nastup protiv Hrvatske.
- Na raspolaganju imamo našu najbolju dvojicu igrača u igri parova. Drago mi je što se Pavić vratio u momčad, jer on nam definitivno treba i trebat će nam - kaže Krajan.
Hrvatskom paru je olakšan posao, Sock i Mike Bryan su osvojili posljednja dva ovosezonska Grand Slam turnira i trenutačno su najbolji par svijeta. No u Zadru je samo polovica tog para.
- Nije da su Amerikanci jako oslabljeni s Harrisonom, ali istina je da on nije na istoj razini kao Sock. Sličan mu je po stilu igre, ali postoji razlika u kvaliteti. Izgledi za pobjedu su 50-50 - smatra hrvatski izbornik.
No izgledi za ukupnu pobjedu su na strani Hrvatske. Čilić, Ćorić i društvo u meč protiv Amerikanaca ulaze kao favoriti. Ulog je golem, pobjeda nosi finale i od 23. do 25. studenoga borbu za naslov pobjednika Davis Cupa 2018.
Iz Zadra: Ivana Liović
SAMO DA NE BUDE KIŠE
Hrvatska i SAD polufinalni dvoboj igraju pod vedrim zadarskim nebom na novosagrađenom stadionu Višnik, a kako se igra na otvorenom, razumljivo je da domaćin za ovaj vikend zaziva "samo da ne bude kiše". Davis Cup pravila su stroga, mečevi se ne mogu igrati pod reflektorima, pa zato i singlovi u petak i nedjelju počinju već u 11 sati. U slučaju kiše, i to dugotrajne, Hrvatska bi bila u problemu. Naime, DC pravilo kaže da se meč mora završiti do ponedjeljka u 19 sati ili domaćin upisuje - poraz. I zato "samo da ne bude kiše".
Borna Ćorić

hrvatski tenisač

Iskreno, svejedno mi je što igram prvi, u prijašnjim sam mečevima uglavnom igrao drugi. Najvažnije je da smo se dobro pripremili za ovaj dvoboj, pun optimizma očekujem prvi susret
Marin Čilić

prvi hrvatski reket

Teško je reći što očekivati od Tiafoea, ali znamo već kakvih je neobičnih i iznenađujućih rezultata bilo u Davis Cupu, tako da nema i ne smije biti

nikakvog opuštanja
HRVATSKA - SAD
PETAK (11 sati)

Borna Ćorić - Steve Johnson

Marin Čilić - Frances Tiafoe

SUBOTA (14 sati)

Ivan Dodig/Mate Pavić - Mike BryanRyan Harrison

NEDJELJA (11 SATI)

Čilić - Johnson

Ćorić - Tiafoe
Hrvatska i SAD dosada su se sastali četiri puta i sva četiri dvoboja dobila je Hrvatska
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike