Novosti
ILEGALNI MIGRANTI ULAZE IZ BIH

U Hrvatsku opasnim stazama preko planine
Objavljeno 14. rujna, 2018.
Ilegalci često zalutaju u šumskim bespućima, a zima će dovesti do prave drame, upozorava Služba gorskog spašavanja

Europska komisija objavila je prije desetak dana kako se na području BiH nalazi između 3500 i 4000 ilegalnih migranata. Većina ih se smjestila uz hrvatsku granicu, i to oko 2500 u Bihaću, 700 u Velikoj Kladuši i oko 150 u Cazinu.


Stotine migranata koji borave na području Unsko-sanske županije u BiH svakodnevno pokušavaju prijeći granicu, a zbog pojačanog policijskog nadzora s hrvatske strane sada su odabrale rute kroz teško pristupačne i opasne predjele poput planine Plješivice, što ove zime može dovesti do ljudskih žrtava, upozorili su iz Službe gorskog spašavanja u Bihaću. Bihaćki GSS pojedinim je medijima dostavio i snimke kolona migranata koji se šumskim stazama pokušavaju probiti ka Hrvatskoj, upozorivši kako je to već postala masovna pojava. Čelnik bihaćkog GSS-a Ermin Lipović kazao je da već sada dobivaju pozive policije, kojoj se migranti javljaju kada zalutaju u šumskim bespućima.
"Mi ćemo prvi imati problema zbog toga, jer su naši kapaciteti ograničeni i nismo dovoljno opremljeni, a ogroman broj osoba pokušava prijeći granicu. Ovo je samo Plješivica, a što je s Bugarom, Lohovskim brdima, područjem Velike Kladuše", kazao je Lipović, kako ga citira portal Klix. Upozorio je kako u GSS-u Unsko-sanske županije imaju samo trinaest ljudi, a svi oni taj posao obavljaju kao volonteri te da sigurno neće biti u stanju rješavati krizne situacije do kojih moće doći ako veće skupine migranata po zimi i snijegu zalutaju u planinskim predjelima tog dijela BiH.
Od početka godine u BiH je ušlo nešto više od 13 tisuća ilegalnih migranata, a većina ih je tijekom ljetnih mjeseci ipak uspjela nastaviti put prema Hrvatskoj i drugim državama zapadne Europe. U BiH još uvijek nije osposobljen ni jedan stalni centar za smještaj ilegalnih migranata pa većina njih boravi u improviziranim šatorskim naseljima. U tijeku su radovi na prilagodbi napuštene vojarne kod Sarajeva i napuštenog učeničkog doma u Bihaću, a planirana je i uspostava migrantskog naselja kod Velike Kladuše. Prvotno je smještaj migranata planiran u šatorima, koji bi na zimu trebali biti zamijenjeni kontejnerima.
Suprotno podatcima Europske komisije o 3500 - 4000 ilegalnih migranata u BiH, prije nekoliko dana ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je da se broj ilegalnih migranata koji borave na unsko-sanskom području znatno smanjio, jer je većina njih uspjela prijeći granicu i nastaviti put prema EU-u preko Hrvatske. Mektić je ustvrdio da ih je sada u Unsko-sanskoj županiji oko 1500.
EK ističe da je u prvih sedam mjeseci u BiH registrirano 11.376 migranta, što je deset puta više nego u cijeloj prošloj godini. Migranti u BiH ulaze preko granice sa Srbijom, uglavnom na području Bijeljine. Unatoč lošim vremenskim i smještajnim uvjetima migranti koji borave uz granicu s Hrvatskom uglavnom odbijaju dobrovoljno preseljenje u azilne centre u unutrašnjosti, a manji dio traži da im se omogući povratak u Grčku kako bi, nakon neuspješnih pokušaja ulaska u Hrvatsku, drugim pravcima pokušali ući u EU.
Dijana Pavlović/H
Možda ste propustili...