Novosti
AMERIKANCI ZABRINUTI

Rusi žele graditi vojnu bazu nedaleko od hrvatske granice?
Objavljeno 14. rujna, 2018.
Istražno tijelo Kongresa SAD-a, koje provodi analize za odbore i članove oba doma tog zakonodavnog tijela, bez obzira na stranačke boje, u svom najnovijem izvješću navodi kako Srbija najavljuje da će od Rusije kupiti najsuvremeniji protuzračni sustav te da će u suradnji s Rusijom kod Beograda, u vojnoj zračnoj luci u Batajnici, otvoriti središnji pogon za remont i popravak ruskih helikoptera. Američke vojne analitičare to je navelo na zaključak kako Rusija ovdje, zapravo, namjerava otvoriti vojnu bazu. Batajnica je udaljena stotinjak kilometara od hrvatsko-srpske granice.
Izvješće je posebice fokusirano na odnose Moskve i Beograda, gdje Sjedinjene Države već godinama upozoravaju na to kako je Rusija, pod plaštom regionalnog centra za izvanredne situacije pod nazivom Rusko-srpski humanitarni centar, otvorila kod Niša zapravo špijunski centar, odakle Moskva nadgleda sve što se događa u tom dijelu Balkana, pa i američku vojnu bazu Bondsteel na Kosovu, gdje je smješteno oko 600 američkih vojnika i 4000 pripadnika mirovnih snaga NATO-a.
- Ovo bi mogle biti teme od interesa za Kongres, s obzirom na to da se Srbija prepoznaje kao važan politički i ekonomski faktor u cjelokupnoj budućnosti zapadnog Balkana, kao i zbog činjenice da joj je SAD osigurao pomoć u znatnom iznosu. Kongres će vjerojatno ostati zainteresiran za razvoj srpsko-kosovskih odnosa, koji bi mogli nastaviti ograničavati blisku suradnju SAD-a i Beograda - navodi se u najnovijoj analizi. SAD je zabrinut zbog nedavne srpske kupnje ruskih zrakoplova, MiG-ova 29 i najavljenog dolaska 30 ruskih oklopnih vozila jer ocjenjuju kako će to "učvrstiti veze dviju država" i "može povećati tenzije sa susjednim državama, posebice s Hrvatskom i Kosovom te pokrenuti u regiji utrku u naoružanju".
Incijativa da Zrakoplovni zavod u Batajnici postane regionalni centar za remont helikoptera ruske proizvodnje stara je nekoliko godina i o tome je bilo više razgovora predstavnika Srbije i Rusije, podsjećaju mediji u Srbiji, a izaslanstvo tvrtke "Ruski helikopteri" 2016. posjetilo je taj zavod u Batajnici te je zaključeno kako ima kapacitete, ali ne i tehnologiju za ovu vrstu posla. Tada je, u suradnji s Rusima, dogovorena modernizacija jednog pogona koji bi mogao servisirati srpske helikoptere Mi-17, ali od tada nije ništa konkretno dogovoreno. M.Flego
Možda ste propustili...

NOVA ŽELJEZNIČKA LINIJA

Vlakom iz Trsta u Rijeku

LISTA DVANAEST STRANAKA PREDVOĐENIH IDS-OM

Ideja okupljanja stara dvije godine