Regija
BUDITE DIO VINKOVAČKIH JESENI

Uhvatite se i vi u najveće kolo na svijetu
Objavljeno 14. rujna, 2018.

Ovogodišnje, 53. Vinkovačke jeseni počele su još u prošli petak otvaranjem Slavonskog sokaka i Sajma gospodarstva, tradicijskih obrta i rukotvorina, na kojemu svoje proizvode izlažu domaći obrtnici, te Folklornim večerima u velikom šatoru, gdje se svake večeri predstavljalo po desetak folklornih skupina iz Vukovarsko-srijemske županije – do srijede se predstavilo 50 KUD-ova i to je ujedno Županijska smotra izvornog folklora. Svake je večeri u velikom šatoru bio koncert neke od zvijezda domaćeg glazbenog neba. Tradicionalno, prvi je vikend bio posvećen malim folklorašima iz cijele Hrvatske, kada je održana dvodnevna međužupanijska smotra dječjih folklorih skupina i mimohod ulicama Vinkovaca, u kojemu su sudjelovale 62 skupine s više od 2500 djece.


Cijelog se tjedna nešto događa u Slavonskom sokaku, velikom šatoru i na pozornicama u središtu Vinkovaca pa svatko može naći što zanimljivoga za sebe. Svake večeri na pozornici u Sokaku izmjenjuju se tamburaški sastavi, uz park na Trgu bana Šokčevića od srijede je postavljen Vinski grad, gdje Vinkovčani i njihovi gosti mogu kušati vina najboljIh hrvatskih i vinara iz susjednih zemalja. Poklonici hip-hopa, breakdancea, grafiteri, fanovi Star Warsa došli su na svoje prve subote Jeseni.
Svečanost otvaranja 53. Vinkovačkih jeseni je danas, 14. rujna, i tada će pjevači, tamburaši, folkloraši, glumci, izvesti glazbeno-scenski program "Pregršt istine" scenaristice Ane Cvenić prema djelima slavonske književnice Mare Švel-Gamiršek.
Najljepši dio vinkovačke jesenske manifestacije, svečani mimohod i revija konjskih zaprega, u nedjeljno je prijepodne, kada će Zvonimirovom, Trgom bana Šokčevića, Dugom ulicom i preko Trga Franje Tuđmana do stadiona Cibalae prodefilirati 4500 folkloraša iz 76 folklornih društava, 20 konjanika i 30 svečano ukrašenih konjskih zaprega. Na putu prema stadionu sudionici i tko želi iz publike uhvatit će se u najveće kolo na svijetu, sastavljeno od desetak tisuća plesača.
Miroslav Flego
Možda ste propustili...

"DAVOR ŠOPLOHER – (NE)ZABORAVLJENI HEROJ!"

45 kilometara u sjećanje na ratnog zapovjednika

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

Najčitanije iz rubrike