Svijet
STRAHUJU OD MEĐUNARODNIH TJERALICA ZA ZLOČINE

Srbija želi onemogućiti Kosovu ulazak u Interpol
Objavljeno 14. rujna, 2018.
Srbijanska diplomacija provodi opsežnu akciju kako bi spriječila da Kosovo na Glavnoj skupštini Interpola, koja će se održati u studenome u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, postane članica te međunarodne organizacije, javljaju mediji u Srbiji, a prema saznanjima Večernjih novosti, sljedećih tjedana Srbija će svim državama članicama Interpola poslati dopise "s detaljnim argumentima i činjenicama zašto Kosovo ne treba postati članica" te će uz to predstavnici Srbije "u neposrednim kontaktima s kolegama iz najutjecajnijih država u Interpolu objašnjavati naše pozicije u vezi" s Kosovom.
Mediji dodaju kako će Beograd biti u stalnom kontaktu s Pekingom i Moskvom, koji su i do sada lobirali među članicama Interpola protiv prijma Kosova. O tome su najviše u Beogradu ovih dana razgovarali srbijanski predsjednik Vučić i ministar policije Stefanović sa šefom Interpola Mengom Huaweijem, a ministar je istaknuo kako će naglasak srbijanskih argumenata biti "na rezoluciji Interpola o jasnim smjernicama, procedurama i kriterijima za članstvo, koja kaže da samo država članica UN-a može postati član te međunarodne organizacije koja se bavi policijskom suradnjom".
Iako je zahtjev Kosova uvršten u nacrt agende 87. sjednice Glavne skupštine Interpola, to ne znači da će se u studenome u Dubaiju raspravljati o kosovskom zahtjevu, jer konačni dnevni red donosi neposredno prije sjednice glavno tijelo predstavnika 12 država, od kojih polovina nije priznala neovisnost Kosova, pod predsjedanjem Kineza Huaweija. Srbijanski mediji vide veliku nevolju od mogućeg prijma Kosova u Interpol jer "postoji opasnost da se protiv velikog broja srpskih policajaca i vojnika koji su sudjelovali u protuterorističkim operacijama 1998. i 1999. podignu međunarodne tjeralice i Srbiji uručuju nalozi za uhićenje tih ljudi".
- Opravdan je strah da će zloporabiti mehanizme Interpola jer oni već imaju spremne "crne liste" Srba. Njihove (kosovske, nap. a.) policijske i sigurnosne strukture ne samo što još nisu spremne izdići se iznad političkih diktata nego i nisu sposobne omogućiti elementarnu sigurnost, što se pokazalo i prigodom Vučićeva posjeta Kosovu. To sada vide i u EU-u, pa Kosovo sada guraju samo Amerikanci - kaže Božidar Spasić, beogradski "ekspert za pitanja sigurnosti", koji ima iskustava u "izdizanju iznad političkih diktata" iz vremena dok je radio u Državnoj sigurnosti bivše države. M.Flego
Vuk Tešija
Možda ste propustili...

KOSOVSKI DUŽNOSNIK OPTUŽUJE VLASTI U BEOGRADU

Srbija blokirala autobuse s Kosova na granici s Hrvatskom

KIŠE I OLUJE U PAKISTANU:

Poginulo 50 osoba

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana