Osijek
SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

Osnovana Javna ustanova Županijska razvojna agencija
Objavljeno 14. rujna, 2018.

Ako je suditi prema dijelu vijećničkih pitanja, pa i županovih odgovora, jučerašnja 14. sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije kao da je bila o školstvu. Govorilo se o sudbinama škola u Donjem Miholjcu, Osijeku te projektu besplatnog školskog obroka.


Župan Ivan Anušić izvijestio je kako je nakon sastanka s ministricom obrazovanja Blaženkom Divjak te potpredsjednikom Vlade RH Predragom Štromarom dogovoreno da će se u Donjem Miholjcu umjesto obnove srednje škole u cijelosti sagraditi nova. Omjeri financiranja bit će u tri dijela: Županija, Grad Donji Miholjac te resorno ministarstvo koje će platiti najveći dio. Gotova je projektna dokumentacija i troškovnici za novu školu, ali ih treba revidirati. I škola će, prema županovoj najavi, biti gotova do kraja mandata ovog skupštinskog saziva!
Izabrano je najbolje idejno rješenje za I. gimnaziju, a izložba svih pristiglih radova bit će idući tjedan.
- Kreće se s izradom projektne dokumentacije koja bi trebala biti gotova do kraja ove ili u ožujku sljedeće godine i počinje s izgradnjom jedne od najmodernijih i najvećih - I. gimnazije u Osijeku - rekao je župan.
Naposljetku, Osječko-baranjska županija i u novoj školskoj godini nastavlja s realizacijom besplatnog školskog obroka.
- Još tri škole trebaju opremu za kuhanje, a dvije nemaju kuhare i do kraja godine imat ćemo u cijelosti spremne škole s bar dva ili tri topla obroka u tjednu - rekao je župan Ivan Anušić, najavivši sastanak ravnatelja škola s potencijalnim dobavljačima - lokalnim OPG-ovima. No, ocijenio je kako će to biti najveći problem projekta, jer dobavljači se moraju obvezati na kontinuiranu dostavu svojih proizvoda za cijelu godinu.
- No, također, ravnatelji moraju znati da Županije neće odustati od projekta, inzistiramo na tome da dva ili tri puta tjedno učenicima osiguramo tople obroke, za njih zadovoljavajuće nutricionističke kvalitete, a za roditelje besplatno - naglasio je župan.
U dijelu predloženog dnevnog reda vijećnici su većinom glasova prihvatili prijedlog osnivanja Javne ustanove Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije, koja na sebe preuzima obveze Regionlane razvoje agencije Slavonije i Baranje.
- Ono što je važno je to da će nova ustanova pokrivati potrebe svih jedinice lokalne uprave. Javna ustanova bit će brža, efikasnija, a ono što je najvažnije reći je da će njezino financiranje u iznosu od 80 posto biti sredstvima pomoći Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova. Do sada je financiranje Regionalne razvojne agencije u cijelosti bilo osigurano od njezinih osnivača - Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije - pojasnio je župan. D. Kuštro
Ivan Anušić

župan osječko-baranjski

Županija je dosad investirala 890 milijuna kuna u realizaciju pripreme škola koje mogu pripremati topli obrok. Inzistiramo da ovim projektom dva, tri puta tjedno učenicima osiguramo tople obroke.
BRIGA O “MALIMA”
Mještani Đakovačkog Piska dobit će asfaltiranu cestu kroz svoje naselje. Župan Anušić pozitivno je reagirao na prijedlog vijećnika Zvonka Plavšića (Lista grupe birača) da se mještani tog malog naselja oslobode prašnog makadama koji otežava svakodnevni život. Također, županijske službe još će se više aktivirati oko rješavanja pitanja legalizacije naselja Ovčara za koje nedostaje pisane dokumentacije.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike