Osijek
GLAVNA TRŽNICA PUNA KUPACA

Ikić: Neki kupuju na kilograme, neki na komad
Objavljeno 14. rujna, 2018.
Mnogi dođu i traže samo dvije šljive ili tek jednu voćku, i to uglavnom starije osobe

Iako prodavači tvrde da je najviše kupaca na tržnici subotom, možemo se složiti da i četvrtkom situacija nije nimalo drukčija. Osim što ne propuštaju tradiciju Zelenog četvrtka, uvijek ima nekog voća, povrća ili čega drugoga što ondje mogu kupiti. Da kupaca ima, potvrđuje i dugogodišnji prodavač na tržnici Ago Ikić, koji kaže da brojni kupci ne propuštaju kupiti namirnice za zimnicu.


- U ovo doba godine najviše kupuju rajčicu i papriku za zimnicu, a kad je u pitanju voće, odnosno priprema pekmeza i džemova, najviše kupuju šljive. Čini se da kupci ne odustaju od navike pripreme zimnice, kako stariji tako i mlađi, a to vidimo po količini prodanih namirnica. Čak nas informiraju da će praviti ajvar ili sok od rajčice, odnosno pekmez, koji im je, kako se može vidjeti, ukusniji od šljiva nego od marelica – ispričao je Ikić, naglasivši da se, bez obzira na dovoljan broj kupaca, osjeća besparica.
Naime, ima starijih građana koji, kaže Ikić, kupe samo jednu voćku – bananu, breskvu ili koje drugo voće. Ne traže ih besplatno, nego ih plate, no nerijetko zna da novca nemaju i da je to uzrok kupnje voća na komad umjesto na kilograme.
- Meni je osobno svejedno prodao voće na komad ili kilogram i nikoga ne odbijam ako tako traži. Znam da stariji nerijetko nemaju dovoljno veliku mirovinu da si kupe nešto više voća, pa i povrća – prokomentirao je Ikić.
Inače, cijene voća i povrća otprilike su kao i proteklih tjedana. Paprika "roga" prodaje se na gajbe za deset kuna po kilogramu, šljive su osam, a kruške pet i sedam kuna. Kilogram mahuna stoji 15, cikle osam, a krumpira četiri-pet kuna.
Marija Mihelić
Aronija u soku, prahu, kapsulama...
Zdravlje je ovoga Zelenog četvrtka bilo na prvome mjestu! Zlatko Alagić, vlasnik poljoprivrednog gospodarstva Dadarius iz Antunovca, ponudio je ne samo bobice aronije nego i sok, prah i čaj od njih, pa i kapsule. Uz to, tu je bio sok od jabuke s prahom aronije.

- Šest godina bavim se uzgojem aronije i drago mi je što se sve generacije sve više okreću tom zdravom voću. Najčešće kupuju svježe bobice i sok, a aronija je, mnogi znaju, odlična za regulaciju krvnog tlaka, protiv kolesterola i općenito uravnotežuje organizam. No vrijedi je konzumirati i preventivno, a ne samo nakon obolijevanja – savjetuje Alagić.
Najčitanije iz rubrike