Ekonomija
STRUČNI SKUP U SKLOPU MAĐARSKOG TJEDNA

Ekološka proizvodnja ima veliki potencijal
Objavljeno 14. rujna, 2018.
Ekološka proizvodnja bila je u središtu pozornosti stručnog skupa održanog u sklopu Mađarskog tjedna u Osječko-baranjskoj županiji. Organizatori tog skupa održanog u Hrvatskoj gospodarskoj komori - Županijskoj komori Osijek pod nazivom "Potencijal ekološke poljoprivredne proizvodnje u istočnoj Hrvatskoj" bili su Generalni konzulat Republike Mađarske u Osijeku i osječki ured mađarske Agencije za gospodarski razvitak srednje Europe (nekadašnja Mađarska nacionalna trgovačka agencija) i HGK.
Otvarajući ovaj skup, koji je mahom okupio predstavnike obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz ovog dijela Hrvatske, mađarski generalni konzul Antonio De Blasio istaknuo je kako od početka održavanja Mađarskog tjedna u Osijeku Generalni konzulat nastoji uz kulturna i gospodarska zbivanja te susrete općeg karaktera, kakav je bio susret dvojice gradonačelnika Osijeka i Pečuha, održan u srijedu, priređivati i specijaizirane programe koji se bave nekom određenom temom upućenoj određenoj ciljanoj skupini. Dodao je kako se i na sastanku dvojice gradonačelnika Ivana Vrkića i Zsolta Páve razgovaralo o jačanju i razvijanju međusobne gospodarske suradnje dvaju prijateljskih gradova.
- Nije slučajno što je za ovogodišnju gospodarsku temu u sklopu Mađarskog tjedna izabrana ekološka proizvodnja. Svi znamo da je potražnja za takvim proizvodima sve veća. Time ujedno rastu mogućnosti za proizvođače takve hrane. Važna je i potpora namijenjena razvijanju ekološke proizvodnje koju mađarska vlada daje proizvođačima i s hrvatske strane granice. Iduće godine iznos za potpore bit će dvostruko veći nego što je bio ove godine i iznosit će milijardu forinti. Drugi aspekt vezan za ovu proizvodnju jest širenje tržišta za ekološke proizvode. Ne znam koliko znate da u Pečuhu postoji posebna tržnica za ekološke proizvode na kojoj proizvođači svake subote izravno nude svoje proizvode krajnjem kupcu. Iako je vama svima osječka tržnica puno bliža nego pečuška, nije isključena ni mogućnost da ovdašnji proizvođači razmisle i o uključivanju u rad spomenute tržnice u Pečuhu, a to vrijedi i za mađarske proizvođače koji bi svoje proizvode mogli plasirati i u Osijeku. Nije isključeno da bi se prigodom takvih kontakata mogli definirati i zajednički interesi pa i zajednički nastup na tržištima izvan Osijeka i Pečuha, osnivanje zajedničkih tvrtki i slično - istaknuo je generalni konzul.
Zanimljivo stručno predavanje o izazovima ekološke proizvodnje održao je prof. dr. sc. Zdenko Lončarić s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera (novi naziv nekadašnjeg Poljoprivrednog fakulteta), a korisno je bilo poslušati i izlaganje Marice Jug iz OPG-a Alois Jug iz Nize. Najavljeni gosti iz mađarske tvrtke Prolansyis Kft. svoj dolazak su otkazali. D.Celing
Proizvođači iz Hrvatske mogli bi razmisliti o ponudi svojih proizvoda na subotnjoj ekotržnici u Pečuhu
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike