Mozaik
SARA RENAR NASTUPA NA URBAN FESTU OSIJEK

Svaki javni nastup svojevrsni je teatar
Objavljeno 14. rujna, 2018.
Nadam se ponovno nastupiti na Ferragostu, ali u većem sastavu i kasnijem terminu

Među brojnim zanimljivim glazbenicima koji će ovog vikenda nastupiti na Urban Festu Osijek našla se i kantautorica Sara Renar, jedna od najzanimljivijih hrvatskih glazbenica u posljednjih nekoliko godina.


Iza nje su četiri albuma, “Djeca”, “Jesen”, “Tišina” i aktualni live konceptualni album “Gdje povlačiš crtu?”, koji se razvio iz istoimenog glazbeno-scenskog performansa. Renar je 2015. osvojila Porin za najbolju žensku vokalnu izvedbu, za izvedbu pjesme "Jesen", a prošle je godine njezina "Tišina" bila nominirana za najbolji album. Uoči nastupa na Urban Festu Osijek popričali smo sa Sarom o albumima, glazbi i koncertima.

Što publika na UFO-u u Osijeku može očekivati od vašeg nastupa?
- Neke stare pjesme, neke nove pjesme, a možda i poneki hommage.

Kako je nastao glazbeno-scenski projekt "Gdje povlačiš crtu" i s kim ste sve surađivali?
- "Gdje povlačiš crtu" originalno sam napravila na poziv Trećeg programa Hrvatskog radija za godišnju manifestaciju "Rođendan umjetnosti" 2017. Još u vrijeme proba projekt je iz zadanog dvadesetominutnog formata prerastao u cjelovečernji koncert - performans. O pitanjima kompromisa, povlačenju crta u svim smjerovima i na svim razinama sa mnom se bave glumci Dora Lipovčan i Ivan Laić te muzičari Konrad Mulvaj, Vedran Peternel i Zdeslav Klarić.

Odakle ideja da bude objavljen i na vinilu?
- S obzirom na to da je riječ o "zahtjevnijoj" glazbi, činilo se primjereno da se nađe na formatu koji traži pažnju. Osim toga, vinil je i dalje audiofilska poslastica, a tu je i pitanje dizajna, koji na većem formatu LP ploče konkretnije dolazi do izražaja. Dizajn, inače, potpisuju Klasja Habjan, Zita Nakić i Sven Sorić te je ploča trenutno izložena u Zagrebu u sklopu izložbe "Tko radi scenu? Dizajn za nezavisnu glazbu u Hrvatskoj 2011. - 2018." u HDD-u.

Imali ste prilike nastupati i na najvećem slavonskom festivalu Ferragosto Jam. Kakve uspomene imate na taj nastup?
- Pamtim nastup na Ferragostu kao jedan od dražih mi nastupa općenito. Nadam se ponovno doći, u većem sastavu i kasnijem terminu!

Jeste li puno nastupali ovog ljeta i kakvi su planovi za dalje do kraja godine?
- Strahovito sam puno nastupala posljednje tri godine. Nisam kofer raspakirala od 2015. i to dolazi na naplatu. Nakon ove jesenske klupske sezone i adventa mislim napraviti dužu kreativnu pauzu. Treba posložiti neke nove pjesme, a i sebe. Lako se izgori.

Surađivali ste s Montažstojem na predstavama. Što vas privlači kazalištu i imate li novih planova u tom području?
- U kazalištu sam puno naučila o sceni. Svaki javni nastup svojevrsni je teatar, bilo da ste predavač u školi, turistički vodič, bilo muzičar. Režija je ključna, čak i ako vam je uporište u improvizaciji. A za teatar, vidjet ćemo. Ove godine dosta sam surađivala s pjesnicima uglazbljujući poeziju za Goranovo proljeće.

Svi smo svjesni situacije na hrvatskoj sceni, pa me zanima ima li dovoljno mjesta za kantautoricu poput vas?
- Ima, samo treba non-stop raditi i biti fleksibilan. Pozicija i mene i mojih kolega je takva da niti je formalno priznato to što radiš kao "kultura" - pa nemaš nikakve državne beneficije, niti je dovoljno "zabava" da bismo mogli govoriti o suvisloj zaradi na tržištu. Snalazimo se kako možemo. Osim što me hibridne forme i osobno zanimaju, suradnje s teatrom, knjževnošću itd., popunjavaju i rupe u budžetu.

Imali ste prilike nastupiti kao "predgrupa" na koncertima Macy Grey, Darka Rundeka... Volite li više velike ili manje prostore za nastup?
- Svi su prostori za nastup lijepi, svaki nešto ima. Rekla bih da se Zde (klavijaturist) i ja dosta dobro snalazimo od mikroscene do velikih pozonica.
Možete li svojim fanovima preporučiti neke nove hrvatske glazbenike, koje ste primijetili kao kvalitetne i vrijedne pozornosti?

- Ne bih se ograničila na Hrvatsku, nego na cijelu regiju, jer svi surađujemo i dijelimo isti kulturni prostor. Doduše, ovi koje ću nabrojiti nisu baš ni novi, ali su svakako još uvijek medijski nezastupljeni: Svemirko, Igralom, Pi, Bitipatibi, Seine, Barbara Munjas Caligraphy, Činčila, Ti, Žen.
Tanja Kvorka
nastupi
NISAM SE RASPAKIRALA OD 2015.!
Snalazimo se kako možemo. Osim što me hibridne forme i osobno zanimaju, suradnje s teatrom, knjževnošću itd., popunjavaju i rupe u budžetu.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DOLAZE SVJETSKA I REGIONALNA BLUES IMENA

Headliner Thrill Blues Festivala je 19-godišnja senzacija iz Velike Britanije

2

LEGENDARNA GRUPA IZVEST ĆE APSOLUTNO SVE NAJVEĆE HITOVE S 11 STUDIJSKIH ALBUMA

Rock-divovi The Cult svirat će na opatijskoj Ljetnoj pozornici

3

DISKOGRAFSKA SPAJALICA: VLADIMIR KOČIŠ ZEC

Volim napraviti povremeno određene pomake, odmak od nekog svojeg standarda