TvObzor
DAVOR DRETAR DRELE

Oduvijek osjećam pripadnost Slavoniji, volim emotivnu slavonsku dušu
Objavljeno 14. rujna, 2018.
Što sam stariji, sve mi manje treba, a sve me više boli nepravda i tuđa neimaština. Ne mogu voziti pet automobila, ne mogu pojesti pet ručkova, ne trebaju mi vile ni bazeni, sretan sam s onim što imam

Legendarni voditelj Davor Dretar Drele, iza kojega su dugogodišnji angažmani u nekim od najgledanijih televizijskih emisija, vraća se na male ekrane Nove TV u jednoj upravo takvoj. Riječ je, dakako, o novoj, šestoj sezoni “Farme”, koja s emitiranjem kreće 16. rujna u večernjem terminu.


Ako ste se zapitali mora li se iskusni televizijski i radijski voditelj poput Dreleta uopće pripremati za novi projekt, bi li pristao i sam sudjelovati u ovom popularnom reality showu, je li se dosad okušao u seoskom životu te u što bi uložio 500 tisuća kuna, odgovore nećete morati tražiti negdje dalje.

Zov zdravog života


Vodili ste prvu i treću sezonu “Farme”. Kakav je osjećaj vratiti se na snimanje nakon punih osam godina?
- Iako sam u međuvremenu odradio mnogo drugih stvari, povratak na set “Farme” jako me raduje. Može li čovjek imati ljepše radno mjesto od šumice, štalice i majčice prirode? Osjećam zov zdravog života, u meketu koza osjećam istinsku radost stvaranja, u radosnom kravljem pogledu vidim odbljesak spoznaje.

Šesta sezona “Farme” kreće uskoro. Kakve su promjene u odnosu prema onim sezonama koje ste vi vodili?
- Nova sezona donosi brojne novosti u konceptu. Za početak, farmere neće dočekati spremljeni kreveti i čista kuća, jer naime, nakon strašne oluje koja je pogodila farmu, njihov prvi zadatak bit će podignuti ju na noge. Bit će novosti i u pravilima i disciplinama dvoboja ili rasporedu farmerskih zadaća, ali i dalje ostaje stara dobra “Farma” na kojoj vrijedi jedino pravilo - radi svoj posao i ne izazivaj probleme, pa ćeš daleko dogurati!

Jeste li se nekako pripremali za snimanje nove sezone ili sve teče spontano?
- Stara voditeljska kvrga poput mene stvarno nema potrebu za uvođenjem nečeg revolucionarnog u način pripreme. Starog psa ne možeš naučiti novim trikovima, kaže mogolsko-pakistanska uzrečica, i držim se toga!

Kemija i elektricitet


Uloga voditelja u ovom showu i inače je mnogo veća od pukog čitanja s blesimetra, zar ne?
- Svakako je zahtjevnije. Treba dobro upoznati kandidate, pokušati razumjeti njihove osobne priče, jer u sljedeća tri mjeseca svatko od njih bar će jednom puknuti, a onda se od voditelja traži tolerancija, a opet striktno poštivanje pravila “Farme”. Doći će i sezona kiša, treba pripremiti gumene čizme, koje su uistinu rijedak rekvizit televizijskih voditelja.

Treći ćete put za suvoditeljicu imati kolegicu Miju Kovačić. Što biste rekli, zašto ste baš vi idealan voditeljski par?
- Razvidno je da ste i vi primijetili određenu kemiju između nas dvoje, jer to je ono što nas i čini dobrim parom pred kamerama. Naravno, nije sve u elektricitetu koji struji među nama, mi jako dobro osjećamo jedno drugoga - Mia je zadužena za situacije koje zahtijevaju inteligenciju, a ja za podizanje teških predmeta!

Otkrijte nam kakva je atmosfera na setu prilikom snimanja, a kako to izgleda kad se kamere ugase?
- Snimanje je uvijek pomalo napeto, osjeća se nervoza kandidata, osobito u danima izolacije duelista i pred dvoboj. Svaki put kad ulazim na prostor “Farme”, osjećam silnu energiju koja trese temelje te stare kuće, ponekad pozitivnu, a ponekad i ne baš tako ugodnu.

Biste li pristali na sudjelovanje u “Farmi” i bez čega ne biste mogli izdržati tri mjeseca u izolaciji?
- U ovim godinama nikako, ali prije sedam-osam godina o tome sam ozbiljno razmišljao! Svakome bi godila tri mjeseca izolacije od svakodnevne strke i gomile obveza, ali sada, s više od pedeset godina na plećima, ne vidim se kako muzem kravice i čistim septičku jamu, plijevim korov i natežem vreće brašna.

Boli me neimaština


Jeste li dosad imali prilike okušati se u seoskom životu, odnosno susresti se s nekim dužnostima poljoprivrednika?
- Kao dječarac, ljetne sam praznike provodio kod bake na selu, pa su mi sve te seoske dužnosti donekle poznate. Znam piliti i cijepati drva, nositi vodu sa zdenca, naložiti vatru, očistiti štalu, napojiti blago, voziti traktor, čak sam jedno vrijeme radio na drešu (stroj koji odvaja zrna pšenice). Dakle, seljak i pol! Prava seljačina!

Znamo da ste često kod nas u Slavoniji i Baranji. Što vam se sve sviđa u našem kraju? Biste li mogli zamisliti da živite ondje pod stare dane?
- Moj je otac pohađao osnovnu školu u Osijeku, na tzv. Mačkamami, a cijela obitelj s djedom i bakom živjela je u Čepinu, kamo su se iz Zagorja doselili nakon Drugog svjetskog rata. Oduvijek sam osjećao Slavoniju, a poslije i Baranju, kao mjesto kojemu pripadam. Volim taj način života i tu emotivnu slavonsku dušu. A ni kulen nije loš. Ni čobanac, a najbolji je kod Varge u Bilju.

U što biste uložili 500 tisuća kuna nagrade koju će osvojiti jedan od farmera?
- Iako bih mogao naći stotine osobnih potreba, vjerujte mi na riječ - sve bih razdijelio onima koji nemaju dovoljno za dostojanstven život! Što sam stariji, sve mi manje treba, a sve me više boli nepravda i tuđa neimaština. Ne mogu voziti pet automobila, ne mogu pojesti pet ručkova, ne trebaju mi vile ni bazeni, sretan sam s onim što imam.

Prema vašem mišljenju, zašto je “Farma” već deset godina najgledaniji reality show u Hrvatskoj?

- Mi smo mala zemlja u kojoj su gotovo svi stanovnici seljačkog podrijetla, pa prepoznajemo “Farmu” kao nešto naše, domaće, i možemo se poistovjetiti s njezinim stanovnicima. Zadatci koji ih čekaju su nam poznati, međuljudske spletke i intrige isto tako, pa je zato “Farma” tako gledana.
Razgovarao: Adrian ANDREJEK
INTERVJU
Stara voditeljska kvrga poput mene stvarno nema potrebu za uvođenjem nečeg revolucionarnog u način pripreme. Starog psa ne možeš naučiti novim trikovima, kaže mogolsko-pakistanska uzrečica, i držim se toga!
LIJEPE USPOMENE
Po čemu ćete pamtiti iskustvo sudjelovanja u zabavnom showu “Tvoje lice zvuči poznato”?

- Kao i svakom ljudskom biću, nakon mjeseci depilacije, čupanja obrva, lakiranja noktiju, navlačenja hulahopki i posrtanja u štiklama, ostale su samo lijepe uspomene, fantastična druženja i nevjerojatno kreativna ekipa ljudi s kojima je bila velika čast surađivati.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike