TvObzor
NOVE SERIJE U SVIJETU

New Amsterdam: Najstarija javna bolnica
Objavljeno 14. rujna, 2018.

Budući da je serija “The Good Doctor” na ABC-ju osvježila pojam medicinske drame na nacionalnoj televiziji, konkurentski je NBC požurio naručiti svoju. Tako je početkom svibnja, prije nego što se uopće znala sudbina velike većine ostalih serija, predsjednik programa Robert Greenblatt najavio da će se nova serija “New Amsterdam” početi emitirati od jeseni. Nešto poslije NBC je otkazao medicinsku dramu “Noćna smjena”, neočekivani ljetni hit, nakon četiri sezone, stoga će od jeseni ponovno imati dvije serije tog žanra; druga je “Chicago Med”.


Sve poznatiji i angažiraniji glumac Ryan Eggold, kojeg smo posljednje gledali kao negativca Toma Keena u NBC-jevoj hit-seriji “Crna lista” (i zatim u vlastitom spinoffu “Crna lista: Iskupljenje”), utjelovit će dr. Maxa Goodwina, liječnika koji će jednom zauvijek promijeniti medicinsko područje. Temeljena na pričama iz bolničkog centra Bellevue, najstarije javne bolnice u SAD-u, osnovanoj davne 1736., “New Amsterdam” prati Goodwinova nastojanja da unese malo poštovanja u njegovu bolnicu koja ima premalo osoblja, premalo je financirana i jako je podcijenjena.
Kako stoji u službenom sinopsisu NBC-ja, u središtu priče ove jedinstvene medicinske drame novi je ravnatelj bolničkog centra New Amsterdam, koji namjerava razoriti birokraciju i ubuduće pružati izvanrednu liječničku skrb. Kako on može pomoći? Liječnici i osoblje već su mnogo puta čuli takva obećanja. Ne prihvaćajući "ne" kao odgovor, dr. Goodwin mora poremetiti status quo te se zaklinje da neće stati dok ponovno ne udahne život u ovu razorenu liječničku instituciju – jedinu na svijetu koja ima uvjete liječiti pacijente oboljele od ebole, zatvorenike Rikersa i predsjednika Sjedinjenih Država pod istim krovom – i vratiti staru slavu, koja ju je i dovela na vrh.
S obzirom na to da je NBC seriji povjerio najbolji mogući termin, utorkom nakon svoje najgledanije serije "To smo mi", a i često ju oglašava raznim foršpanima u svom programu, jasno je da vjeruje u uspjeh “New Amsterdama”. Uz Eggolda, glavnu glumačku postavu “New Amsterdama” čine Freema Agyeman, Janet Montgomery, Jocko Sims, Anupam Khere i Tyler Labine. Scenarist i izvršni producent je David Schuler, koji je prethodno stvorio još jednu NBC-jevu medicinsku dramu, “Do No Harm” (2013.), a radio je i na “Kućanicama”. Producent je dr. Eric Manheimer, koji je bio Bellevueov glavni liječnik gotovo 15 godina.
Adrian ANDREJEK
ŽANR: medicinska drama

AUTOR: David Schulner

ULOGE: Ryan Eggold, Freema Agyeman, Janet Montgomery, Jocko Sims

MREŽA: NBC

DATUM: 25.9.

EPIZODA: 13
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike