Novosti
IZGLASANA DIREKTIVA O AUTORSKIM PRAVIMA

Europski autori i kreativci odnijeli prvu veliku pobjedu
Objavljeno 12. rujna, 2018.
HDS: Internet će ostati jednako zabavno, ali postati poštenije mjesto

Prijedlog Direktive o autorskim pravima na digitalnom tržištu, uključujući i članke 11 i 13 koji su izazvali brojne polemike diljem Europe, u srijedu su na plenarnoj sjednici u Strasbourgu prihvatili zastupnici Europskog parlamenta velikom većinom. Za izmijenjeni Prijedlog Direktive glasovalo je 438 zastupnika, 226 bilo je protiv, a 39 ih je bilo suzdržano.


Podsjetimo, Prijedlog Direktive pokrenuo je žestoki lobistički rat u kojemu su snage odmjeravali na jednoj strani medijske kuće i umjetnička industrija, a na drugoj tehnodivovi i pobornici slobode interneta. Nakon što su u srpnju europski zastupnici tijesno glasovali protiv pokretanja pregovora s članicama Europske unije o predloženim reformama, Direktiva je sada ipak prošla. Europski parlament tako je utvrdio svoj stav čime su se otvorili pregovori o konačnom tekstu zakona s Vijećem EU-a. "Ovo je zajednički uspjeh i dobar znak za našu europsku kreativnu industriju", izjavio je Axel Voss, izvjestitelj za rezoluciju i član Europske pučke stranke.
Polemika se najvećim dijelom vodila oko dva elementa. Prvi je članak 13 prema kojemu bi platforme kao što je Googleov YouTube bile zakonski odgovorne za kontrolu korištenja sadržaja zaštićenog autorskim pravima kako bi se spriječilo potkradanje njihovih autora. Drugi je članak 11 koji bi uveo tzv. susjedna prava (autorskom pravu susjedna ili srodna prava), odnosno tzv. porez na linkove, prema kojemu bi novine, časopisi i novinske agencije morale dobivati naknadu za autorska prava kada bi internetske stranice dijelile poveznice na njihove članke.
Hrvatsko društvo skladatelja pozdravilo je izglasavanje Direktive nazvavši je velikom prekretnicom u ostvarivanju autorskih prava na internetu. "Ova je direktiva alat koji će glazbenicima i ostalim kreativcima i umjetnicima omogućiti da s velikim internetskim platformama ispregovaraju pravične naknade za korištenje njihovih djela. (...) Pritom se za građane neće ništa promijeniti, internet će ostati jednako zabavno, ali postati poštenije mjesto", ističe HDS.
"Sretni smo i zahvalni svim, a posebno hrvatskim europarlamentarcima koji su čuli naš glas i glasali za Direktivu, glasajući tako za i dalje slobodan internet - ali internet od kojeg će, nadam se, u budućnosti koristi imati i kreativci, a ne samo velike internetske platforme. Direktiva njima sada nalaže odgovornost za dijeljenje sadržaja koji korisnici postavljaju, što je u redu, s obzirom na to da su platforme te koje zgrću milijarde. No, istina je da će Direktiva omogućiti veću raznolikost na internetu", kaže predsjednik HDS-a Ante Pecotić.
Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek potpisala je Deklaraciju ministara kulture članica EU-a vezanu uz prijedlog Direktive. Ta deklaracija poziva na nastavak pregovora koji se odnose na budućnost kulturnih i kreativnih industrija i bolje funkcioniranje digitalnog tržišta u Europi uz potvrđivanje suverenog prava država članica u obrani zajedničkih interesa i temeljnih vrijednosti, kao što su pravednost, kulturna raznolikost, medijski pluralizam i neovisnost medija, ističe Ministarstvo kulture.
Dijana Pavlović/H
MASSIMO SAVIĆ: DIREKTIVA JE FENOMENALNA
Direktiva o autorskim pravima je fenomenalna, tim je riječima u srijedu poslijepodne za naš list komentirao njezino usvajanje u Europskom parlamentu hrvatski glazbenik i pjevač Massimo Savić. "Napokon se netko sjetio upozoriti svjetske internetske divove da se trebaju odužiti autorima i izvođačima. Apsolutno će sve biti isto, nema tu govora o kršenju nečijih sloboda, jedino što će se dogoditi je da će velike platforme možda malo više naplaćivati prostor svojim oglašivačima. Moja glazba je moj vrt i moja karijera je moj vrt koje pazim i njegujem već 40 godina otkad sam prvi put uzeo gitaru u ruku. Ako u taj vrt ubaciš reklamni plakat, nema problema, no za to ne smiješ platiti samo smiješnu naknadu jer ako je ona smiješna, onda obezvrjeđuješ moj rad. Autorsko pravo je oblik vlasništva i zato je ta direktiva izuzetno važna i rezultat je dogovora i truda cehovskih i strukovnih udruženja autora i izvođača sa svjetskim internetskim divovima da ne smiju više naša djela koristiti besplatno," kaže Massimo Savić.