Novosti
EU PARLAMENT USVOJIO IZVJEŠĆE O MAĐARSKOJ

Mađari nazvali odluku EU parlamenta "sitničavom osvetom" i najavili otpor
Objavljeno 12. rujna, 2018.

Zastupnici Europskog parlamenta usvojii su u srijedu izvješće Judith Sargenti iz Kluba zastupnika Zelenih/Europskog slobodnog saveza koje poziva Europsko vijeće da "u skladu s člankom 7. stavkom 1. Ugovora o Europskoj uniji utvrdi da postoji očita opasnost da Mađarska teško krši vrijednosti na kojima se temelji Europska unija.


Aktiviranje članka 7. Ugovora o EU-u teoretski može dovesti do oduzimanja prava glasa u Vijeću EU-a, no, iako je u EP-u izvješće izglasano dvotrećinskom većinom, oduzimanje prava glasa Mađarskoj mora biti jednoglasno, tj. moraju ga podržati sve zemlje članice. Od 693 zastupnika, izvješće je podržalo njih 448, 197 je bilo protiv, a 48 suzdržano, što znači da su zeleno svjetlo izvješću, koje je mađarski premijer Viktor Orban odlučno odbacio kao "pristrano, ucjenjivačko i uvredljivo" za mađarski narod, dali i zastupnici iz Europske pučke stranke (EPP) pod palicom Manfreda Webera koji je netom objavio kandidaturu za spitzenkandidata. Weber je još u utorak potvrdio da će glasati za izvješće, obrazloživši to riječima da je "uvijek zagovarao izgradnju mostova i želi tako i nastaviti", ali da kod mađarskog premijera "nije uočio nikakvu spremnost da se približi svojim europskim partnerima i pokuša shvatiti naše zabrinutosti." Tijekom rasprave o stanju u Mađarskoj u srijedu je na vidjelo izbio duboki ponor unutar EU-a između njegova zapada i istoka. I dok su neki zastupnici oštro kritizirali Orbana zbog gaženja demokratskih sloboda i ugrožavanja temeljnih prava, Orban je čuvare europskih ugovora optužio za licemjerje, zloupotrebu vlasti i kršenje mađarskog nacionalnog suvereniteta. U izmjeni argumenata i protuargumenata pale su vrlo teške riječi pa je Orban, jedan od najmoćnijih nacionalnih lidera u EU-u s obzirom na potporu biračkog tijela, nazvan "lopovom". Takva rasprava bacila je sjenu na govor predsjednika EK-a Jean-Claudea Junckera o stanju Unije u kojemu je zazivao jedinstvenu Europu, Europu bez podjela, posebice između njezina istočnog i zapadnog dijela, hvaleći proširenje kao "pomirbu geografije i povijesti." No, neki analitičari već sada ocjenjuju da su njegove riječi u tom pozivu zvučale kao "teški uzdasi iscrpljenog planinara izgubljenog u kanjonu."
Odluka Europskog parlamenta kojom započinje kazneni postupak protiv Mađarske, "sitničava je osveta" promigrantskih političara protiv Mađarske, rekao je u srijedu mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto. Szijjarto je rekao da će Mađarska tražiti pravne načine za osporavanje odluke, jer glasovi suzdržanih nisu uzeti u obzir, što je promijenilo ishod glasanja, tvrdi Szijjarto.
"Odluka Europskog parlamenta je ništa drugo nego sitna osveta promigrantskih političara protiv Mađarske", izjavio je Szijjarto. "Odluka je donesena na prijevaran način i protivno svim relevantnim pravilima iz Ugovora o Europskoj uniji", ustvrdio je. H
PET HRVATSKIH ZASTUPNICA - PROTIV
Hrvatska europarlamentarka Dubravka Šuica komentirala je za N1 televiziju usvajanje izvješća o Mađarskoj u Europskom parlamentu. Tri zastupnice HDZ-a, kao i Marijana Petir i Ruža Tomašić, u EP-u su glasovale protiv izvješća, kaže Šuica. "Mađarska je susjedna zemlja s kojom želimo njegovati dobrosusjedske odnose. Vrući krumpir je ovaj put dan u ruke EP-a i ovo je prvi put da se EP bavi ovakvom temom, prošli put, s Poljskom, postupak je pokretao EK", rekla je Šuica objašnjavajući da je EK "čuvarica europskog ugovora te da je ona trebala pratiti stanje i to pokrenuti." "Vode se mnogi postupci protiv Mađarske pred Europskim sudom i bilo bi dobro da se ti postupci završe. Mislim da smo dobro postupili, sad EP nalaže Vijeću da dalje postupa", rekla je. Europarlamentarac Jozo Radoš iz kluba zastupnika Saveza liberala i demokrata za Europu (ALDE) podržao je izvješće o stanju u Mađarskoj, kao i aktiviranje članka 7 Ugovora o EU-u.
Davor Gjenero politički analitičar

UGROZA JEDINSTVA EPP-a

Cijela priča prilično je nesretna i dolazi u nesretno vrijeme, pred izbore za Europski parlament. To ugrožava jedinstvo Europske pučke stranke na tim izborima i izaziva rizik stvaranja nove parlamentarne frakcije. Ne čini se da je u Mađarskoj stanje demokracije i ljudskih prava takvo da bi iziskivalo posebne i drastične mjere. Mađarska je vrlo fokusirana na Europsku uniju i ovo je dosta rizična situacija. Nadajmo se da ni jedna ni druga strana neće tjerati "mak na konac". Mađarska mora napraviti neke korake natrag, ali bi bilo bolje da joj je za to ostavljen elegantniji manevarski prostor, rekao nam je u komentaru odluke Europskog parlamenta politički analitičar Davor Gjenero. I.Bošnjak
Možda ste propustili...