Regija
SKUPŠTINA DRVNOG KLASTERA

Iskorištavanje sirovine slavonskog hrasta može biti puno učinkovitije
Objavljeno 13. rujna, 2018.
Pametnim i održivim korištenjem drvne sirovine te novim znanjima i tehnologijama do veće konkurentnosti
GRADIŠTE - U Gradištu je održana redovna godišnja izvještajna sjednica Skupštine Drvnog klastera Slavonski hrast
koja okuplja drvoprerađivače, lokalnu zajednicu, obrazovne i nastavno-istraživačke institucije i sve zainteresirane za upotrebu i promociju hrasta, jasena i drugih vrsta drva.

Dizanje konkurentnosti

Skupštini su među brojnim gostima i uzvanicima nazočili i prodekan Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Pervan te predstavnik Hrvatskog šumarskog instituta koji je klasteru vrlo bitan u pripremi projekata.
Cilj klastera je dizanje konkurentnosti drvoprerađivača novim znanjima i novim tehnologijama. Naglasak na sjednici stavljen je na projekte koji su u provedbi ili su u pripremi.
- Od projekata koji su u provedbi izdvojio bih projekt Rosewood koji provodi Centar kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj, a koji je usmjeren na pametno i održivo korištenje drvne sirovine. Riječ je o projektu prijavljenom na natječaj u okviru Fonda Obzor 2020 koji je izravno pod Europskom komisijom koja je prepoznala isti onaj problem na europskoj razini koji i mi ovdje imamo na lokalnoj razini. To je velika vrijednost šumskog resursa, a nedovoljna vrijednost finalnih proizvoda i nedovoljno finalnih proizvoda s visokom dodanom vrijednosti - kaže direktor Centra kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj Ivan Ambroš.
Što se tiče projekata u pripremi, kao najznačajniji infrastrukturni objekt istaknut je Drvno-tehnološki centar koji će se graditi u poslovnoj zoni Ambarine u Gradištu vrijedan 25 milijuna kuna s PDV-om, a trenutačno je u evaluaciji. Riječ je o strateškom razvojnom projektu Vukovarsko-srijemske županije i dijelu Razvojnog sporazuma Slavonija, Baranja i Srijem na čijoj se pripremi već dugo radi zbog izrade opsežne dokumentacije, a uskoro bi konačno trebao i zaživjeti.
– Ondje će biti svi oni sadržaji koji nedostaju prioritetno našim malim i srednjim poduzetnicima iz drvnog sektora, a to je razvoj novih proizvoda 3D tehnologijama. Tu su i kapaciteti sušenja. Drvno-tehnološki centar i njegova kompletna infrastruktura trebali bi i klasteru i Centru kompetencija omogućiti da okupimo male i srednje poduzetnike i pružimo im sva znanja i tehnologije koje im nedostaju da bi iskoračili u finalizaciju - pojašnjava Ambroš. Drvni klaster osnovan je kako bi se spajalo šumarstvo i drvna industrija u interesu lokalne zajednice – kroz održivi razvoj, zaštitu okoliša i povećanje konkurentnosti šumarstva i drvne industrije pametnim korištenjem vrijedne drvne sirovine.
Na prostoru Vukovarsko-srijemske županije nalazi se najveća šuma hrasta u Europi – spačvanski bazen. "Zlatni hrast", kako ga Europljani vole zvati, raste upravo ondje i strateški je resurs Vukovarsko-srijemske županije.
"Zlatni hrast"

Pametnim i učinkovitim korištenjem tog vrijednog resursa na lokalnom području planira se otvoriti više od 1000 novih radnih mjesta u lokalnoj drvnoj industriji. I Ambroš ukazuje na veliku vrijednost tog resursa i sirovine i stoga je tu bitna primjena novih znanja i novih tehnologija te umrežavanje sa znanstvenoistraživačkim institucijama iz Hrvatske i EU-a kako bi došlo do povećanja finalnog proizvoda, ali i njegove vrijednosti. Drvoprerađivači su na sjednici Skupštine govorili i o problemima s kojima se susreću u svom sektoru. Na prvom mjestu to je problem održivog razvoja i nedostatak kontinuiranog razvoja šumarstva i drvne industrije. Iskorištavanje sirovine slavonskog hrasta i ostalih vrsta drva kojim obiluju šume najistočnije hrvatske županije može biti puno učinkovitije. Strateški cilj Vukovarsko-srijemske županije je zadržati posječenu sirovinu i nastaviti otvarati nova radna mjesta.

U članstvo Drvnog klastera Slavonski hrast primljena su dva nova člana: Općina Gradište i Općina Stari Jankovci.
Marija Lešić Omerović
Šume u funkciji gospodarskog razvoja
Zamjenik župana Josip Dabro koji je nazočio Skupštini Drvnog klastera ističe da je cilj postojeće šumske resurse staviti u funkciju lokalnog gospodarskog razvoja. Treba promijeniti politiku prodaje i isporuku trupaca u Hrvatskim šumama kako bismo lokalnim drvoprerađivačima osigurali sirovinu koja bi se prerađivala tamo gdje se i posiječe. Time bi se, smatra, snizili troškovi proizvodnje i stvarala veća dodatna vrijednost finalnog proizvoda. Sve bi to u konačnici rezultiralo promocijom brenda slavonskog hrasta na europskom i svjetskom tržištu.
cilj

zadržati posječenu sirovinu
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike