Regija
JAVNA TRIBINA "DOMAĆE JE NA STOLU"

U ponudi je još uvijek nedovoljno domaćih proizvoda
Objavljeno 13. rujna, 2018.
BELI MANASTIR - S ciljem ukazivanja na mogućnost gospodarskog razvitka Baranje povezivanjem sektora turizma i poljoprivrede, uz korištenje fondova i programa EU-a, s posebnim osvrtom na razvoj lokalnih domaćih proizvoda, LAG Baranja organizirao je jučer u Etnološkom centru baranjske baštine javnu tribinu na kojoj je sudjelovalo 20-ak predstavnika OPG-ova i proizvođača autohtonih proizvoda.
Kako je zaključeno, baranjski proizvođači, ali ni vlasnici ugostiteljskih objekata, odnosno smještajnih kapaciteta, ne plasiraju dovoljno domaćih proizvoda kako bi više novca ostajalo u Baranji.
- Cilj tribine je sagledati gospodarske mogućnosti razvoja malih poljoprivrednika koji se bave proizvodnjom autohtonih proizvoda te njihovim plasiranjem preko sektora turizma - kaže Lidija Dabić, voditeljica ureda LAG-a Baranje, naglašavajući kako se jedino povezivanjem proizvođača i onih koji proizvode plasiraju može postići zadovoljavajuća sinergija. Baranja je, dodaje, osim po prirodnim ljepotama, nadaleko poznata po dobroj hrani, vrhunskim vinima, rakijama, medovima (…) pa to na neki način treba znati iskoristiti.
- Baranja, koja je već prepoznata kao top-destinacija ruralnog turizma, zahtjeva da u sklopu turističke ponude budu još više ponuđeni domaći proizvodi - ističe, dodajući kako je ovdje još uvijek premalo registriranih proizvođača. Želja im je otvaranje još više ‘‘baranjskih vitrina‘‘ - mjesta gdje će se nuditi različiti proizvodi više proizvođača, poput Svijetlih dvora u Karancu i sličnih destinacija. Kako ističe pročelnica županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu, Silva Wendlig, županija je poveznica između poljoprivrednih gospodarstava i turističkog sektora.
- Županija ima dovoljno mjera za unaprjeđenje ruralnog prostora, odnosno pružanje usluga u ruralnom turizmu, ali i za povezivanje lokalnih proizvođača s pružateljima tih usluga - kaže, dodajući kako su pozivi još uvijek otvoreni. U proračunu je za taj dio ruralnog turizma osigurano milijun kuna, a za poljoprivredu više od deset milijuna kuna. Pročelnica za kontinentalni turizam Osječko-baranjske županije, Tatjana Roth, ističe kako županija ugostiteljima i privatnim iznajmljivačima sufinancira sklapanje ugovora s OPG-ovima i malim poljoprivrednim proizvođačima u iznosu od 50 posto (maksimalno 10.000 kuna).
Ivica Getto
Silva Wendling, pročelnica odjela za poljoprivredu:

Županija je poveznica između poljoprivrednih gospodarstava i turističkog sektora i ima dovoljno mjera za unaprjeđenje ruralnog prostora, odnosno pružanje usluga u turizmu
Možda ste propustili...

U POVODU 119. OBLJETNICE SMRTI STROSSMAYERA

HNS-ov vijenac

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana