Regija
STRAHUJE OD DEPORTACIJE

Bez plaćenog duga državi ne može se dobiti državljanstvo
Objavljeno 13. rujna, 2018.
Jasmina Bliznac, rođena u BiH, godinama traži državljanstvo u Hrvatskoj, gdje je rodila 7 djece
ĐAKOVO - Nakon što je nedavno skinula omču prijetnje ovrhom nad imovinom zbog dvije dnevnice odrađene u sječi u šumi, obitelj Ante Bliznaca s đakovačkog Stočina ponovno je pred problemom. Ovaj hrvatski branitelj, dragovoljac s PTSP-om, sada na braniteljskoj skrbi, a u iščekivanju poziva vojne komisije da, kako kaže, riješi status HRVI-ja, sa suprugom Jasminom upozorava na problem ne/ostvarivanja njezina državljanstva u RH. "Godinama ne mogu do državljanstva, ovih dana moj zahtjev je odbijen, bojim se deportacije, a ovdje su mi muž i djeca!" kroz suze je rekla 44-godišnja Jasmina Bliznac, rodom iz Zavidovića, BiH.
- Vjenčali smo se 2006. u Matičnom uredu Đakovo. U ovoj je državi rodila sedmero djece, no Hrvatska joj ne da državljanstvo - ogorčen je Ante.
Jasmina nema osobnu, nego boravišnu iskaznicu, izdanu u srpnju 2016. u Đakovu, a vrijedi do srpnja 2026. U rubrici "vrsta dozvole" stoji "stalni boravak", a uz "napomene" - "član obitelji državljanina RH". Pokazuje poziv koji joj je policija datumirala sa 6. rujna, gdje se kao predmet navodi "zbog državljanstva" i da je zahtjev za njim odbijen, no bez objašnjenja, kao i to da stranka dostavi 35 kuna biljega… Zamršena je to priča stranca u drugoj državi i ne/ostvarenja trajnog statusa, bračnih i drugih odnosa… A neostvarivanje državljanstva povlači i druga otvorena pitanja. "Prvi muž bio je loš prema meni; kći je nakon sudske rastave pripala njemu, a sin meni, no udomljen je jer nisam imala papire za život i rad ovdje, nisam ga imala čime uzdržavati. Završio je školu za pomoćnog kuhara i sada će naći posao. I u prvom braku pokušavala sam riješiti državljanstvo, no tadašnji muž nije to htio riješiti", kaže Jasmina, koja se za drugog supruga, Antu, udala 2006. Ante kaže da odmah nakon vjenčanja kreće njihovo nastojanje da Jasmina dobije državljanstvo te da ih je svojevremeno obišao i inspektor za strane državljane i "poručio da će Jasminin slučaj biti riješen"….
- Dođe li do toga da moja žena mora biti vraćena u BiH, djeca i ja idemo s njom u Bosnu - poručuje Ante.
- Prošla sam pravi pakao s prvim mužem, a potom našla dobrog čovjeka koji me razumije i podupire, imamo petero djece, a sada da se bojim izgona, da ostanem bez obitelji?! - strahuje Jasmina.
Suzana Župan
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike