Osijek
GLAVNA TRŽNICA

Prah od aronije na Zelenom četvrtku
Objavljeno 13. rujna, 2018.
Kada se prije nekoliko godina na policama naših ljekarni i trgovina pojavio sok od aronije, od njegove nas je cijene bila zaboljela glava. Ipak, mnogi su za njom posegnuli jer je priča o njezinoj dobrobiti za zdravlje bila uistinu uvjerljiva. Kako joj je rasla popularnost, širio se i njezin uzgoj, a srećom za potrošače, cijene i dalje imaju silazni trend.
Aronija se i nadalje istražuje, o njoj se i dalje piše, nudi se sve više i može nam se učiniti kako s padom cijene njezina čarolija gubi sjaj. No, zapravo, aronija je nezaustavljiva, a trpke ljekovite kapi njezina soka nisu njezina posljednja riječ. Pravu zvjezdanu prašinu diže njezin fini ljubičasti prah. Prah se dobiva sušenjem i mljevenjem komine bobica nakon cijeđenja soka, a po svojim je nutritivnim svojstvima i antioksidativnom kapacitetu jedan od najboljih prirodnih dodataka prehrani. Upravo je prah od aronije u fokusu mnogih znanstvenih studija i istraživanja, a rezultati su takvih studija izvrstan temelj za razvoj novih proizvoda.
Na Zelenom će se četvrtku (13. rujna) igrati zvjezdanom prašinom od aronije i ponuditi (potencijalno) novi proizvod – sok od jabuke osnažen prahom od aronije koji je pripremljen na poticaj rezultata studije stručnjaka s Agronomskog fakulteta u Zagrebu (studija "Amtioxidant Potential of Fruit Juice with Added Chokeberry Powder, objavljena u prosincu 2017., časopis Molecules). I.R.G.
Možda ste propustili...

U STUDIJSKOJ ČITAONICI GISKO-A

Predstavljanje zbirke “Iz inata baća”

UDRUGA ZA POLJEPŠANJE GRADA “MOJ OSIJEK” I MUZEJ SLAVONIJE

U subotu Susret ugode s glumicom Vlastom Ramljak

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA INTERVENCIJI 30 VATROGASACA I SEDAM VOZILA

U velikom je požaru stradala i restaurirana parna lokomotiva odmilja zvana Crnom damom

2

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

3

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije