Svijet
KLAUS WOLFER O ZAPADNOM BALKANU

Austrija ne želi u EU-u granične sporove
Objavljeno 13. rujna, 2018.
Europska unija zabrinuta je zbog odnosa između Makedonije i Grčke, ali smatra da je u tom slučaju kompromis "gotovo tu"
Austrija, kao trenutačna predsjedajuća EU-om, "frustrirana" je zbog graničnih sporova među članicama Unije, kakav je onaj između Hrvatske i Slovenije, i stoga drži kako države zapadnog Balkana slična pitanja moraju riješiti uzajamnim dijalogom prije nego što i same postanu članicama te integracije, izjavio je u srijedu u Sarajevu Klaus Wolfer, šef Odjela za proširenje EU-a pri austrijskom ministarstvu vanjskih poslova. Sudjelujući na konferenciji posvećenoj austrijskom predsjedavanju Unijom koju je organizirala Paneuropska unija BiH, Wolfer je podsjetio kako su u Beču i ranije bili rezervirani prema članstvu Cipra u Uniji zbog neriješenih odnosa na tom otoku, a na temelju iskustva učvršćenog problemom u definiranju granice između Hrvatske i Slovenije taj je pristup aktualiziran, posebice kada je u pitanju odnos EU-a prema zapadnom Balkanu.
"Predsjedanje Austrije Unijom prilika je za njezine dužnosnike da poveže političare iz te regije, a među važnijim ciljevima rješavanje je graničnih pitanja jer ta ‘lokalna pitanja‘ moraju biti riješena prije ulaska u EU", kazao je Wolfer koji je dobro upoznat s regijom jer je godinama bio na službi u Beogradu i Zagrebu. Wolfer je ocijenio kako trenutačno postoje "tri čvora" koji će bitno odrediti tijek procesa europskih integracija njezinih država. Jedan je onaj u odnosima između Makedonije i Grčke, a drugi između Srbije i Kosova. Prvi, drži Wolfer, riješit će se lakše jer je kompromis "gotovo tu" pa bi Makedonija zbog toga bi trebala biti integrirana ne samo u NATO nego i u proces pridruživanja EU. "To postavlja pozitivni ton u regiji", kazao je Wolfer, pojašnjavajući kako su odnosi Beograda i Prištine nešto teži slučaj.
Šef delegacije Europske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark kazao je kako, unatoč postojećim izazovima, nikada nije postojala veća potreba za očuvanjem EU-a kao protuteže izraženim nastojanjima nekih svjetskih aktera k izolacionizmu. Ne spominjući nikoga izravno, Wigemark je kazao kako je multilateralizam jedini pravi odgovor na takve tendencije.
Hina
Referendum u Makedoniji je izazov
Najvećim sadašnjim izazovima za regiju opisao je predstojeći referendum u Makedoniji o promjeni imena te države, dodajući kako bi ovisno o njegovu ishodu cijeli zapadni Balkan mogao dobiti važan pozitivni signal kao i pitanje dijaloga između Srbije i Kosova. "Pitanje granica u regiji napokon mora biti uređeno", kazao je Wigemark, dodavši kako danas više nego ikada postoji svijest u Bruxellesu, ali i glavnim gradovima država članica Unije da se mora posvetiti pozornost ovoj regiji.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike