Objavljeno 12. rujna, 2018.
Hrvatska se napokon opredijelila za proizvodnju pšenice za ljudsku ishranu, a ne za stoku, kao i za svrstavanje pšenice u kvalitetne razrede. Istaknuo je to prof. dr. sc. Milutin Bede, poznati oplemenjivač i genetičar pšenice, na konferenciji za novinare, održanoj jučer u Dalju. Iza prof. Bedea 48 je godina rada u genetici, u osječkom Poljoprivrednom institutu te u njegovoj tvrtki Agrigenetics d.o.o. te 107 kreiranih sorti pšenice. "Kvaliteta pšenice i prinos su zadovoljavajući. Svi mi stvaramo sorte koje su mnogo kvalitetnije od stranih sorata koje nam se nameću", rekao je Bede. Govoreći o sadržaju proteina u našim pšenicama, rekao je da ne određuje samo protein kvalitetu pšenice nego i brojna druga svojstva, ali i da pšenica koja ima manji udjel proteina od idealnog može biti kvalitetna. Hrvatske sorte koje su proizvele hrvatske sjemenarske kuće kvalitetne su, ne samo za nas nego su tražene i u inozemstvu, objasnio je. Njegove riječi potvrdili su proizvođači koji siju domaći sortiment. Ivan Zečević iz Petrijevaca rekao je da primjenjuju domaće sjeme i sve agrotehničke mjere, ali da rokovi sjetve ovise o vremenu. A ove godine vijeme im nije išlo naruku te je i žetva bila duga i teška.
V.Latinović