Mozaik
URBAN FEST OSIJEK POČINJE SUTRA, 14. RUJNA

Svemirko: Očekujte vrhunsku zezanciju i nešto manje vrhunsku svirku
Objavljeno 13. rujna, 2018.
Nakon uspješnog i hvaljenog albuma "Vanilija" iz 2017., ovog su lipnja objavili svoj drugi album "Tunguzija"

Platforma Urban Fest Osijek i ove godine u organizaciji Kreativne agencije Adverta pokreće masovnu urbanizaciju grada na lijevoj obali Drave kod Katakombi koja će se održati 14. i 15. rujna, a ugostit će niz izvođača s kojima će cijeli grad odašiljati dobre vibracije.


Cilj je festivala širenje urbane kulture, supkulture, povezivanje publike sa scenom i obrnuto. Uz najjače domaće bendove, publika će imati priliku uživati u DJ-ima iz regije, ali i šire. Prvi dan festivala (petak, 14. rujna) upotpunjuje genijalni i provokativni hip-hop dvojac Krankšvester, fantastični Elemental, koji će ove godine proslaviti 20 godina karijere i požeški rap-rock bend Detmeć. Line up-u se pridružuju i đakovačka retro synth-pop atrakcija Svemirko te osječki bend Syndrome. Na afteru festivala u jedinstvenim osječkim katakombama zabavljat će nas u petak poznati DJ Yesh, pokretač Chew the Fat! Croatia te zagrebački rezident i rođeni Amsterdamac MC i producent Tone Tuoro. Na drugom danu festivala (subota 15. rujna) očekuje nas također atraktivan glazbeni program uz The Beat Fleet koji će nas počastiti splitskim stanjem uma te splitski reper Vojko V a.k.a. Vojko Vrućina. Na festivalu će nastupati i Sara Renar, koja posljednjih godina djeluje kao jedna od najuspješnijih i najzanimljivijih hrvatskih glazbenica i autorica. Na UFO stiže i bend iz Županje Gunslinger‘s Bride te kultni zagrebački bend Šumski. Subotnji after preuzima jedan od najzanimljivijih osječkih kolektiva Traum, a na ovogodišnjem izdanju ugostit će portugalskog DJ-a Lewis Fautzija. Od kolektiva nastupat će dobro poznati trio Insolate, Volster i Kolek3k. Festivalske ulaznice nalaze se u pretprodaji po 70 kuna, dok dnevna ulaznica iznosi 50 kuna. Na dan festivala bit će moguće kupiti samo dnevnu ulaznicu po 70 kuna. Prodajna mjesta: Entrio - online sustav za prodaju ulaznica/www.entrio.hr, Dancing Bear (pothodnik), Ghetaldus Optika (Kapucinska 39), BarcelonaPub i Club EXIT. Konceptualno posložena priča ima odlomke koji će zadovoljiti niz generacija koji su odrasli ili odrastaju uz aktualne glazbene trendove koji nisu nužno dio mainstream scene.
Povodom njihova nastupa na Urban Festu Osijek popričali smo s Markom Vukovićem iz benda Svemirko, koji je ovog ljeta objavio drugi album "Tunguzija", koji će predstaviti i u Osijeku.
Za početak nam recite što publika na UFO-u može očekivati od vašeg nastupa?
- Publika može očekivati isto što i na drugim koncertima, a to je vrhunsku zezanciju i nešto manje vrhunsku svirku.

Predstavi nam članove benda i ukratko reci kako je nastao bend?
- Članovi benda su Antonio Bosnjak - gitara, Branimir Blažević - bubnjevi, Bojan Bojko - bas, Marin Tandara - klavijature i Marko Vuković - gitara. Našli smo se preko oglasa na internetu.

Gajite specifičan zvuk, odakle inspiracija i koji su glazbenici najviše utjecali na vas?
- Darko Rundek nas je inspirirao najviše od svih, ne Haustor, nego baš on osobno. Nakon njega, svi bendovi koji su bili u novom valu. Mi u biti samo pokušavamo što bolje skinuti njih.

Odakle potiče ime benda?
- Ime našeg benda potječe od čovjeka koji je bio natjecatelj u kvizu “Najslabija karika” i ime mu je bilo Svemirko.

Vaš prvi album "Vanilija" mnogi su prozvali jednim od najzanimljivijih izdanja 2017. godine. Kako je nastao?
- Da, "Vanilija" je izišla prošle godine. Snimali smo ga doma, producirao sam ga ja, a pjesme na njemu uglavnom su ljubavne tematike. Naš aktualni album je “Tunguzija”. Snimio sam ga, aranžirao i producirao u studiju Minus1 tijekom zime i proljeća 2018. godine.

"Vanilija" je izišla i na VHS kazeti. Otkud ta ideja?
- Imali smo hrpu praznih VHS kazeta i odlučili smo ih iskoristiti kao medij za izdavanje muzike.

Imali ste dosta svirki ovog ljeta. Koja vam je ostala najviše u sjećanju?
- Meni osobno je najvise ostala u sjećanju svirka u Beču kada smo zajedno sa Ianom Curtisom iz benda Joy Division izveli naš najveci hit "Ljubav će nas rastaviti".

Kako će izgledati jesen i zima? Imate li dogovorenih nastupa? Planirate li neko snimanje?

- Jesen će biti tmurna i kišovita kao i uvijek, ali zbog toga smo dogovorili hrpu nastupa kojima ćemo osvježiti i proljepšati to sivo razdoblje.
Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

PREDSTAVLJEN KRATKI TEASER ZA NOVU TURSKU ROMANTIČNU SERIJU

“Thank You, Next” stiže na Netflix

PETI SINGL S IŠČEKIVANOG STUDIJSKOG ALBUMA

Grše objavio novu pjesmu i videospot "Dalmatino"

FILM U HRVATSKA KINA DOLAZI 25. SRPNJA

Kad je Deadpool sreo Wolverinea

Najčitanije iz rubrike