Kultura
PREDSTAVLJEN REPERTOAR 112. SEZONE HNK

Božidar Šnajder: Još se uvijek nisam odrekao Baleta
Objavljeno 13. rujna, 2018.
Plakate za cijelu sezonu crtežima će ilustrirati Osječanka Martina Livović

Vezani članci

HNK OSIJEK ZAKORAČIO U 112. SEZONU

Šnajder: Promjena intendanta proći će vrlo bezbolno

Iako mu je ovo posljednja kazališna sezona prije odlaska u mirovinu, intendant Božidar Šnajder u 112. je odlučio uvesti još jednu novinu: plakate za cijelu sezonu svojim će crtežima ilustrirati mlada Osječanka Martina Livović. Podrška je to mladim umjetnicima, u čemu čelništvo HNK ustrajava - ponosno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare naglasio Šnajder.

Riječ je o javnosti slabo poznatoj autorici, koja je na osječkoj Akademiji za umjetnost i kulturu slikarstvo diplomirala prije četiri godine i na nagovor se dizajnera Marka Jovanovca, s kojim HNK već godinama uspješno surađuje na oblikovanju vizualnog identiteta, odlučila okušati u tom vrlo zahtjevnom i izazovnom aranžmanu, dio kojega je već predstavljen. Nenaviknuta na pozornost medija, mlada je Martina, uz vidljivu tremu, naglasila da je zahvalna na pruženoj prilici te da su preostali plakati još u izradi, jer je sezona tek počela.
Prvi će se osječkoj publici predstaviti redatelj Samo Strelec, Slovenac u čijoj ćemo, kako to kaže ravnatelj Drame Miroslav Čabraja, senzibilnoj viziji Emeta Ivane Šojat vrlo brzo moći uživati, jer probe su već počele. Odabir naslova ravnatelji su odradili uz suglasnost s intendantom, a baš zbog toga što mu je to posljednja sezona, htjeli su da na najbolji način oslika njegov prinos toj kazališnoj kući i hrvatskom glumištu. Dramatizacija komada Osječanke Ivane Šojat također je Šnajderova inicijativa, dodao je Čabraja, koja je počela romanom Unterstadt.
- Izazov je kada je pisac živ, a još i veći kada vam je "u kući", a redatelj osjetljiv na temu - kroza smijeh je rekao ravnatelj Čabraja, zadovoljan što je postignuta sinergija glazbe, teksta, glumaca i trenutačne inspiracije.
Na ovogodišnjem će se repertoaru naći i Shakespeareov Othello, komad jednako velik kao i njegov autor, pa ga nije potrebno previše predstavljati, ocijenio je Čabraja, a to se odnosi i na Feydeauaovu komediju Buba u uhu, o čijoj popularnosti možda najbolje govori činjenica da je u susjednoj Srbiji punih 40 godina neprekidno na repertoaru. U tragikomediji Richard III. Grbavi, koju režira autor Damir Mađarić, priliku će dobiti iskusan glumački dvojac - Petra B. Blašković i Vladimir Tintor.
Ravnopravna Drami je i Opera, čiji ansambli - premda brojniji od dramskog - godišnje izbace samo dvije premijere. Razočaran zbog toga je ravnatelj Filip Pavišić, naglasivši da je to zbog zahtjevnosti projekata. Nadomjeste to publici dodatnim glazbenim naslovima, od kojih su redoviti Novogodišnji koncert, Lipanjska operna noć i sl.
Sigurno im problem ne bi bio što od sjajnih naslova izabrati, jer operna literatura obiluje biserima. Za, prema mnogima, najveći među njima, Bizetovu operu Carmen, odlučili su se osječki kazalištarci u 112. sezoni. Posljednji je put ta opera, glazbeno i dramsko remek-djelo, na sceni osječkog HNK bila postavljena prije 20-ak godina, tada u režiji velikog Petra Selema.
Publiku svih dobi sigurno će razveseliti mjuzikl Mary Poppins, koji će prema tekstovima R. M. Shermana i R. B. Shermana režirati Nina Kleflin. Sigurno je da će naslovnu ulogu tumačiti Ivana Medić, u čije smo se pjevačke i glumačke kvalitete u prošloj sezoni uvjerili gledavši ju u mjuziklu Kod bijelog konja. Kako je rekao maestro Pavišić, taj je mjuzikl svojevrsni nastavak uspješnice Moje pjesme, moji snovi.
Premda ga nitko od nazočnih novinara nije otvoreno pitao, intendant je Šnajder sam načeo godinama bolnu točku ovog kazališta i grada te regije - balet.
- Još se uvijek nisam odrekao Baleta! - naglasio je, aludirajući kako se nada da će njegovi nasljednici i u sljedećim sezonama nastojati osnivačima - Gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji, te pripadajućem Ministarstvu kulture - predlagati da se ta treća grana osnuje. Balet Orašar i ove će godine biti na repertoaru, na zadovoljstvo svih generacija.

- Prostora za baletni asnambl ima, i u Drami i u Operi. Žarko bih želio da se to ostvari, iako sam svjestan da to u mom mandatu ne će biti ostvareno - pomalo je razočaran Božidar Šnajder, koji ovu kazališnu kuću vodi do kraja sezone, točnije, do svibnja. Natječaj za novog intendanta je u tijeku, otvoren je 8. rujna, a prijave se mogu slati 30 dana. Upisi za pretplatnike počinju uskoro: za dosadašnje od 1. do 10. listopada, a za nove od 11. do 22. listopada. Cijene su ostale iste.
Narcisa Vekić
"EMET" IVANE ŠOJAT
Emet na hebrejskome znači istina, a istina bez prvog slova premeće se u met, odnosno smrt. Bez istine smo mrtvi, a mrtvi govore samo istinu, jer je ona sve što duša sa sobom može ponijeti u onostrano. Slikaricu Luciju koja slika anđele posjećuju njezini mrtvi koji je odvlače u prošlost kako bi istinom popunila mračne predjele zaboravljenog. Ima u toj istini ubojstva, samoubojstva, ali i tragične, prerane i nagle smrti. U jezovitome ozračju obiteljske kuće mrtvi govore ono što se za života nisu usuđivali govoriti. Konačno se svi razgolićuju i stvari post mortem, sjedaju na svoje mjesto, jer istina poput zapisa u genima neprestano lebdi oko nas poput nerazgovjetnog šapta, a traume koje smo potisnuli um gnječe daleko od stanja u kojem smo ih racionalizirali...

Ivana Šojat (1971., Osijek) autorica je romana Šamšiel (Na Kozarčevim danima u Vinkovcima dobio Povelju za uspješnost), Unterstadt (nagrada za književnost "Vladimir Nazor", nagrada "Ksaver Šandor Gjalski" za najbolji roman, nagrada "Fran Galović" za najbolje prozno djelo zavičajne tematike i nagrada "Josip i Ivan Kozarac" za knjigu godine), Ničiji sinovi, Jom Kipur te Ezan.
Zvučna imena uvijek dobro dođu
- Kazalište je institucija u kojoj se umjetnici mijenjaju, no osječki HNK u 112. ulazi s istom momčadi - kaže Šnajder. Tako se u dramski ansambl (u kojem su među 23 glumaca čak tri-četiri različite generacije) nakon rodiljnoga dopusta vratila Ivana Gudelj Tešija, a dio ekipe više ne će biti Dina Vojnović, koja je bila privremeni član ansambla. I ove će sezone dvoje glumaca uzeti na stručno usavršavanje, no jačanja u smislu zapošljavanja ne će biti, rekao je intendant. Ipak, zvučna imena uvijek dobro dođu, slaže se Šnajder, tvrdeći da je i Opera ekipirana s čak 19 solista. Njih ima čak i "malo viška", pa uskaču i u dramske naslove, ali po potrebi i u zbor. Zadovoljan je intendant Šnajder i brojnošću članova orkestra, koji se također ne će popunjavati, osim u slučaju odlaska nekih članova u mirovinu. Brojka od 40-ak članova više je nego dovoljna za potrebe i planove vodstva HNK.
6

premijernih naslova publici nudi HNK u novoj, 112. sezoni
svibanj
ZAVRŠETAK ŠNAJDEROVA MANDATA
Možda ste propustili...

“POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA”

Planet Art uKinu Urania

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

Najčitanije iz rubrike