Dome slatki dome
LUKOVICE, DVOGODIŠNJE CVIJEĆE, SJEME...

Cvjetnjak - radovi u jesen
Objavljeno 13. rujna, 2018.
Mnoge se vrste cvijeća same pobrinu za potomstvo razbacujući na različite načine u jesen sjemenke po vrtu

U rujnu se sade lukovice cvijeća koje cvate u proljeće, poput tulipana, zumbula, narcisa. Sadi se i dvogodišnje cvijeće maćuhice i tratinčice, ukrasni kelj, potočnice.


Crnogorično drveće valja zalijevati ako nema kiša. Uzimaju se reznice većine ukrasnih grmova i cvijeća zbog razmnožavanja. Idealno je vrijeme za sadnju ukrasnih grmova i stabala uzgojenih u kontejnerima. Uređuju se okućnice. Sije se trava i formira travnjak koji će se do zime lijepo razbujati. Nemojte zaboraviti prihranu. I biljke vole jesti i piti.

Listopad, studeni, prosinac

Sve slobodne površine u listopadu treba duboko prekopati. Još uvijek se sade lukovice tulipana, narcisa, zumbula, šafrana. Sadi se ukrasno grmlje, a posađeno u proljeće lagano se oreže. Još možemo saditi maćuhice i tratinčice u cvjetnjaku, koje možemo kombinirati s lukovicama tulipana, zumbula, narcisa i drugih. Balkonske i druge kućne biljke unosimo u zaštićen prostor na prezimljavanje. Skuplja se sjeme raznih biljaka za proljetnu sjetvu, ako se ne radi o hibridima, jer nam oni neće dati klijavo sjeme. Započinje prodaja krizantema. Zasadite si pokoju i u vrt za iduću godinu.
U studenome se zaštićuju od zime lukovice koje prezimljuju vani. Pokrivaju se suhim lišćem. Okopava se ukrasno grmlje. Osjetljive vrste zaštićuju se od niskih temperatura zaštitnim materijalom - agrilom. Sade se razni grmovi ruže i stabla. Presađuju se listopadne biljke golog korijena koje nisu osjetljive na niske temperature. Ciklame, maćuhice, krizanteme u punoj su cvatnji pa ih treba iskoristiti za dekoracije eksterijera. U prosincu se čisti alat i sprema. Nezasađene površine, na koje se sadi u veljači, pokrivaju se lišćem, travom ili kompostom. Nabavite božićnu zvijezdu i držite je na 15 do 20 Celzijevih stupnjeva, neka vam krasi blagdanski interijer. Kitimo božićnu jelku i sijemo pšenicu kao simbol plodnosti i uspjeha u predstojećoj godini.
Prikupljajte sjeme cvijeća

Mnoge se vrste cvijeća, primjerice prkos, neven, kokotić, uresnica, dragoljub, ukrasni slak, kleoma, metlača, tratorak i druge, same pobrinu za potomstvo, razbacujući na različite načine u jesen sjemenke po vrtu. I mi im u tome pomažemo razbacujući kompost, u kojemu uvijek ostane mnogo klijavih sjemenki, po gredicama u povrtnjaku i po tlu u cvjetnjacima. Iz njih svako proljeće niknu mlade biljke, no ne uvijek tamo gdje bismo mi to željeli. Stoga svake godine potkraj ljeta i u ranu jesen prikupite malo sjemena cvijeća, osobito onih vrsta koje se ne mogu baš uvijek nabaviti u trgovinama, a želite ih sačuvati kako biste ih u proljeće mogli posijati na željeno mjesto. Suha, topla i sunčana popodneva iskoristite za prikupljanje posve zrelih sjemenki, i to samo s najzdravijih i najljepših primjeraka svake cvjetne vrste, kako bi sjeme bilo što vitalnije. Suhe sjemenke spremite u male staklenke, papirnate vrećice ili male kartonske kutijice. Na posudice uvijek napišite nadnevak i naziv biljke, osobito imate li neku novu vrstu čije sjeme još dobro ne poznajete. Zimi sjeme čuvajte na suhu, prozračnu i hladnu mjestu, najbolje u suhu podrumu u kojemu nema velikih temperaturnih promjena, kao primjerice na tavanu. Ispravno čuvano sjeme zadržat će klijavost nekoliko godina. Prikupljajući domaće sjeme, imajte na umu da biljke koje će niknuti iz njega neće biti posve iste kao roditeljske, osobito ne kao one s oznakom F1 hibrid, koje ste kupili u sjemenarnicama. Genetska se svojstava biljaka pri oplodnji pomiješaju i potomstvo je raznoliko. No jedini način da sačuvano genetsko bogatstvo i raznovrsnost cvijeća, osobito starinskih vrsta čije je sjeme gotovo nemoguće nabaviti u sjemenarnicama, jest da sjeme cvijeća redovito svake godine sami prikupljamo u svom vrtu. Prikupite svake godine malo sjemena jednogodišnjeg, dvogodišnjeg i višegodišnjeg cvijeća u svome vrtu, ali povremeno i izaberite i kupite nešto novo od brojnih vrsta i sorti cvijeća što se nude u trgovinama.

Božur – sadi se u ranu jesen

Božur (peonija ili katruža) vrlo je omiljena i poznata trajnica. Vrlo raskošni i lijepi cvjetovi prepuni su latica, jednostrukih i dvostrukih, u velikom izboru boja i dosežu promjer do 18 cm. Listovi su tamnozeleni i vrlo atraktivni. Voli otvorene prostore pune sunca. Sadi se u ranu jesen. Tlo mora biti dobro pripremljeno i dobro gnojeno. Korijenje ne treba saditi duboko, ne niže od tri cm od razine zemlje. Za sušna vremena treba biljku dobro zalijevati. Ako smo biljku presadili najesen, iduće godine možda ne možemo očekivati raskošnu stabljiku i bogatu cvatnju, jer ova biljka baš ne voli često presađivanje i ne treba dijeliti korijenje. Važno je da se ocvali cvjetovi redovito skidaju i biljka dohranjuje u kasno ljeto. Najesen se sva stabljika mora odrezati do zemlje.J.Kn.
Prepun sitnih latica
Ima nekoliko vrsta božura poznatih u Europi. Visina biljke kreće se od 50 cm do jednog metra. Cvate u svibnju i lipnju, a poneke vrste u srpnju. Za europski dio najpoznatiji je tamnocrveni božur prepun sitnih latica. Bijela boja božura uokvirena nježnim roza laticama izvana poznata je i po posebno nježnom i profinjenom mirisu.
Najčitanije iz rubrike