Dome slatki dome
PRIVLAČNI AMBIJENTI

Otmjenost crno-bijele kombinacije
Objavljeno 13. rujna, 2018.
Crna je boja besprijekorne i bezvremene elegancije. Sa svakom bojom stvorit će snažan kontrast

Baršunasta, upijajuća i obavijajuća. Ili sjajna, polirana i reflektirajuća. O čemu je riječ? O nedokučivim dimenzijama crne boje, naravno. Crna kao odsutnost svjetlosti, a time i boja, koje definiraju naš vidljivi svijet. Stoga uvijek mračna, misteriozna, magična.


Crna u dizajnu, od mode preko namještaja pa sve do automobila, boja je besprijekorne i bezvremene elegancije. Stroga i otmjena, uvijek upečatljiva. Sa svakom od boja stvorit će snažan kontrast, a osobito sa svojom suprotnošću, zbrojem svih boja, svjetlošću samom - bijelom. Crna i bijela - potpuna odsutnost i cjelokupan zbir boja. Jedine boje neboje. I po tome jednake, par. Najelegantnije kompozicije u interijeru postižu se upravo ovom kombinacijom najvećih suprotnosti povezanih zajedničkom sudbinom neboja koja ih u našem obojenom svijetu čini zauvijek drukčijima i nedokučivima. Možda zato fasciniraju ambijenti u crnom i bijelom, istodobno privlačni, ali u kojima se uvijek osjećamo pomalo nelagodno. Ne baš na domaćem terenu. Upravo se zato crno-bijele kombinacije koriste u formalnim situacijama: uredima, salama za sastanke, buticima, ali i stambenim objektima.

Svečano i važno

One ohrabruju formalno ponašanje, drže nas uvijek donekle napetima i svjesnima svakog pokreta koji činimo, onemogućavajući potpuno opuštanje. Zato se crna i bijela koriste i u rezidencijalnim prostorima, u domovima, kada želimo postići vrlo elegantne atmosfere i pomalo služben, reprezentativan izgled. Blagovaonice u kojima prevladava crna boja, uravnotežena bijelom u pozadini, na zidu ili podu, ili pak samo u ponekom detalju - malom tepihu ili lampi, zrače otmjenom suzdržanošću. Naročito ako pritom koristimo opremu suvremenog minimalističkog dizajna. Jednostavne linije i sasvim glatke plohe dodatno će postrožiti i ohladiti prostoriju. U ovakvim blagovaonicama teško da ćemo se udobno zavaliti u stolac. Prije ćemo tijekom cijelog objeda sjediti sasvim uspravno, baš kao što su nam to neprestano ponavljali dok smo bili mali, držeći naša leđa savršeno ravnima. Osjećat ćemo se pomalo ukočeno, ali i važno. Jer ovakav ambijent daje ozbiljnost i težinu svakom događaju, pa radilo se i običnom ručku. U crno-bijeloj blagovaonici sve postaje svečano i važno: bila to obična večera uz pizzu i pivo ili pak rođendanska proslava. Ovisno o tome želimo li zadržati sasvim prigušenu atmosferu ili se odlučiti za više svjetla, uz crnu ćemo dodati bijelu u sasvim neznatnoj ili, u potonjem slučaju, važnijoj količini. Neuobičajeno, no vrlo sofisticirano, jest uređenje blagovaonice u kojemu dominira crna boja. Sve se odigrava na suptilnoj razini minimalnih varijacija tonova i tekstura upotrijebljenih materijala od kojih neki upijaju svjetlost, dok je drugi reflektiraju. Tako je površina crnog stola minimalističkog, no masivnog izgleda animirana venama drva i završena lakom prigušenog, satenskog odsjaja. Stolci ili, točnije, foteljice u stilu pedesetih su, pak, presvučene u tkaninu čupave i upijajuće tvid teksture. Nalik na njih i sjenilo viseće lampe napravljeno je od mat pamučne tkanine koja upija svjetlost. Neravna površina tapeta u crno-sivom melangeu animira zidove i cijelu prostoriju. Pod je obložen tamnim širokim daskama, a jedina "svijetla točka" nalazi se na podu, u obliku čupavog tepiha kružnog oblika.

Ravnoteža crne i bijele

Ako nas privlači crna boja u blagovaonici, no istodobno želimo zadržati prostoriju svijetlom i prozračnom, sve što trebamo učiniti jest dobro uravnotežiti količinu bijele i crne u prostoru. Crni pod i namještaj modernih linija dat će blagovaonici notu elegancije i profinjenosti, a bijeli zidovi i strop, uz još pokoji bijeli detalj, osigurat će dovoljno svjetlosti.
Alternativa bijelim zidovima, kako bi prostorija ostala dovoljno svijetlom, bijeli je pod. Delikatniji kada je riječ o održavanju, bijeli pod povećava prostoriju te djeluje nadasve elegantno, ističući dizajn crnog namještaja na njemu. Bijeli pod možemo kombinirati s jednim bijelim zidom, dok drugi ostaju tamni, a zanimljivi vizualni ritam postići ćemo horizontalnim slaganjem bijelih ploha: pod - sjedalo stolica - viseća stropna lampa.
Vrlo su često blagovaonice sastavni dio dnevne sobe. U tom slučaju možemo poželjeti da se ona svojim izgledom što bolje stopi s uređenjem dnevnog boravka te da, možda, kada se ne koristi za ručavanje, posluži kao radni kutak s komotnom radnom površinom. U tu svrhu odabrat ćemo stol uredskog izgleda, primjerice izduženog oblika i metalnih nogu, na produžavanje. Stolice su također u uredskom duhu, minimalne i stroge. Izdužena niža komoda koja prati duljinu stola te zidne police s knjigama i pokojom fotografijom dodatno će pridonijeti stvaranju poslovnog ugođaja. J.Kn.
Zidovi u boji osvježe u trenu
Zidovi u boji u trenu mogu osvježiti prostor, no glavni problem je koje boje odabrati i kako ih kombinirati. Ako niste sigurni što bi odgovaralo uz vaš namještaj ili se dvoumite među nekoliko različitih nijansi, pročitajte savjete drevne Fengšui vještine. Fengšui je 3500 godina stara kineska vještina o skladnom životu i radu. Nudi nam teorije kojima možemo utjecati na kvalitetu stanovanja, a time i na kvalitetu našeg življenja. Ova tehnika objašnjava kako je čak 80 posto fengšui vještine zapravo naš osjećaj, odnosno intuicija. Čak i ako ne posjedujemo znanje fengšuija, možemo izoštriti svoj osjećaj za dobro raspoloženje tako da si uzmemo vrijeme, prošećemo stanom i jednostavno slijedimo svoje raspoloženje u prostorijama.

Puno možemo učiniti ako prostorije očistimo, riješimo se nepotrebnih stvari, osiguramo dovod svježeg zraka i dovoljno svjetlosti i, što je iznimno važno, stvorimo obojeni ugođaj stanovanja. Boje su jedno od najvažnijih pomagala, kojima stručnjaci za fengšui usmjeravaju chi i blagodatno mijenjaju energiju određenih područja u stanu. Ova drevna tehnika temelji se na pet elemenata - vatra, metal, zemlja, drvo, voda. Svaki element ima svoje boje koje imaju različiti utjecaj na ljude. Zelena smiruje, potiče stvaralaštvo, pospješuje rast i regeneraciju, predstavlja nadu. Crvena pobuđuje apetit, pospješuje metabolizam, daje energiju, ali može izazvati i nervozu. Žuta potiče komunikaciju, pobuđuje odnose s okolinom.
Igra svjetlosti unutar prostora
Minimalizam i zatvorenost crnog namještaja suvremenog dizajna doći će do izražaja na poseban način u blagovaonici čiji su zidovi velike staklene stijene. Prozirnost stakla i igra svjetlosti unutar prostora oživjet će i razigrati šturu ozbiljnost namještaja, a sama oprema u strogo crnoj boji pobrinuti će se za elegantno ozračje blagovaonice. Kako bi se zrake svjetlosti mogle zaista poigrati namještajem, odaberite opremu s kromiranim detaljima te stol glatke, sjajne ili polusjajne površine. U bijeloj kuhinji svojom će se otmjenošću istaknuti snack kutak u crnoj boji. Vertikalno kretanje te vitkost snack stola i barskih stolaca dodatno će naglasiti upravo crna boja, a ponavljanje crne u nekoliko manjih detalja u kuhinji, u obliku kakve zdjele, vaze, lustera i sličnog uravnotežit će kompoziciju unutarnjeg uređenja.
Crna u dizajnu, od mode preko namještaja pa sve do automobila, boja je besprijekorne i bezvremene elegancije
Možda ste propustili...

CVIJEĆE U VAZI DUŽE ĆE TRAJATI

Odrezati listove, mijenjati vodu

VRT : SADNJA BOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna