Sport
LUKA MARGARETIĆ

Iz Australije stigao na rođendan Metalca
Objavljeno 12. rujna, 2018.
Sada 80-godišnjak sa suprugom došao u Osijek zbog obilježavanja jubileja kluba čije je boje branio od 1953. do 1955.

Nije bio među utemeljiteljima, ali je pet godina poslije dijelio svlačionicu s njima. Legendarnima Violi, Vajleru, Topaloviću, Blagojeviću i ostalim prvima prvotimcima Metalca Luka Margaretić pridružio se kao 15-godišnjak, 1953. godine.


Luka je stanovao u obližnjoj Zagorskoj ulici, igrajući se permanentno u Gradskom vrtu, gdje je 1948. niknuo NK Metalac, kao dio Sportskog društva.

Zamalo na Olimpijskim igrama

Kada je mogao biti u natjecateljskoj ekipi, pridružio se zaljubljenicima u nogomet i uz njega se izgradio. Više, zapravo, kroz atletiku, za malo se plasiravši na Olimpijske igre u Rim 1960., kada se kandidirao za sve utrke od 1500 metara do malog maratona. Lopta ga je više privlačila. Igrao je lijevo krilo, a kada je u jednoj utakmici vratar bio indisponiran, tada 17-godišnji Luka stao je i ispred mreže i, slomio ruku. Noge su zato dobro služile i uz atletiku došla je i mladenačka ljubav, razbuktavši se nakon miga u osječkoj Tehničkoj školi, nakon kojega su Luka i dvije godine mlađa Marija, rođena Kisegi, do danas, 61 godinu, ostali nerazdvojni. Ispunivši život koji bi bio vrijedan pisanja knjige.

Pobijedili Hajduk

Inženjer strojarstva 1967. otisnuo se u Australiju. Par danas živi u Perthu, okružen s četvero djece i brojnim unucima. Dolaze često u Osijek pa ih je tako i ovih dana put doveo u rodni grad, isključivo zbog poziva Bore Ivkovića. Predsjednik Metalca. Nazvao ga je u Perth i rekao da klub obilježava 70 godina postojanja, a nakon samo 15 minuta razmišljanja vitalni bračni par Margaretić odlučili su se odazvati pozivu.
Kada je prije 51 godinu putovao u Australiju, trajalo je to četiri dana. A onoga što je bilo 1948., odnosno pedesetih godina prošloga stoljeća, kada se osnivao Metalac sjeća se kao danas:
- U sjećanju mi je ostalo zajedništvo, odnosno tolika prisnost suigrača koju nikad poslije od suradnika nisam osjetio. I pobjeda nad splitskim Hajdukom 1955. u Zagrebu, koja je odijeknula. Krasila nas je skromnost, jer doista ništa nismo materijalno dobivali od kluba, ali je stoga duhovni dobitak bio nemjeriv. Kada se samo sjetim putovanja kamionima OLT-a na utakmice, a nakon jedne u Tenji doživio sam i prvo pijanstvo. Druženja izvan terena uz brojne zgode i anegdote prava su pozivnica mladima za uključivanje u sport, jer te on izgradi primarno kao čovjeka, uz brojna stečena poznanstva i prijateljstva - pričao je sada 80-godišnji Luka vrativši se u tinejdžerske dane.
I sjećajući se svoje Zagorske ulice, iz koje je svaki slobodan trenutak iskoristio da skokne u Gradski vrt gledati "metalce", nestrpljivo iščekujući kada će s njima moći zaigrati. Godine su prohujale i puno generacija prošlo je radničkim klubom koji je netom proslavio 70. rođendan, čijih je početaka Luka jedan od rijetkih svjedoka...
Dražen Lekšan
NA540 ndam complicides esElina SAIPAP
Dectum no. Simus itilles pro vivirmi hinum. Fici et ina ca re aus coente caet; ex non it fini perbemorusce niae, ditemen itiorsus invertus imis, suncule rfendam derei pl. Gra vilicaurnit ocut voltors patrit; int. Opterfes An ad adhuceps, que rem. Elibem mordio, nonsigilius bonsulicus effres me iam es vici crissic aticavenic ment C. Catum fursusq uideffre consuntrum norunum et furemus actorit iussendit; hoca; essolis. OcTore, pubi terit acta omnordi, conteris novivis acciis Catorum quam, non vere, se cae noculist for hostrimus atra diciem
Luka Margaretić

bivši igrač Metalca

Krasila nas je skromnost. Kada se samo sjetim putovanja kamionima OLT-a na utakmice, a nakon jedne u Tenji doživio sam i prvo pijanstvo.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike