Novosti
BERNARDIĆ SE PREDOMISLIO

Bauk: Ako ne vodi Klub, ne treba biti ni predsjednik SDP-a
Objavljeno 12. rujna, 2018.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić, čiji odlazak s vrha stranke traži sve više članova, predomislio se i ne želi biti predsjednik Kluba zastupnika, iako je Predsjedništvo stranke još u srpnju odlučilo da će to mjesto preuzeti od jesenskog zasjedanja Sabora.


Situaciju za Bernardića komplicira činjenica da prema Statutu stranke, odluku o šefu Kluba donose njegovi članovi, a početkom ljeta su 23 od tadašnjih 34, a sada 33 zastupnika u Klubu, potpisala pismo kojim traže njegov odlazak s čela SDP-a, tako da je bilo nejasno kako namjerava provesti odluku Predsjedništva i dobiti njihovu potporu. Također, u svibnju je, kada je to zatraženo od njega, odbio biti predsjednik Kluba.
Sadašnji šef Kluba Arsen Bauk, koji je prihvatio ostati na toj funkciji dok je ne preuzme Bernardić, u utorak je izjavio da "ako predsjednik stranke ne želi preuzeti odgovornost vođenja saborskog Kluba zastupnika, onda ne treba više biti ni predsjednik stranke". Bauk je to rekao nakon sjednice saborskog Predsjedništva. Objasnio je novinarima i zašto je u petak, na druženju SDP-ovaca u Kamanju, kazao da neće sazivati sjednicu Kluba prije nego što počne sjednica Sabora, a sada se predomislio.
"Smatrao sam da u situaciji u kojoj dvije trećine zastupnika traži da predsjednik stranke ode, da predsjednik stranke mora preuzeti odgovornost. Ja ne mogu biti izvanredni povjerenik ili stečajni upravitelj, ili da provodim politiku nekoga mimo volje dvije trećine članova Kluba. U tom smislu smatrao sam da tu odgovornost treba preuzeti onaj koji tu odgovornost ima, a to je predsjednik stranke. Ako predsjednik stranke ne želi preuzeti tu odgovornost, onda ne treba više biti ni predsjednik stranke", istaknuo je Bauk. Govoreći o planovima Kluba zastupnika SDP-a, rekao je da namjeravaju raditi i dalje, koliko im to "mogućnosti budu dopuštale". "Poslovničke mogućnosti su velike, kao i političke, a hoćemo li mi to kao stranka iskoristiti, ovisi o nama", napomenuo je Bauk.
Suspendirani član Predsjedništva SDP-a i potpredsjednik Sabora Siniša Hajdaš Dončić smatra kako bi bilo vrlo čudno da dvije trećine saborskih zastupnika koji se ne slažu s njim ipak podrže Bernardića za predsjednika Kluba. "Izabere li se Bernardić, to bi onda bilo gaženje riječi i potpisa", kazao je Hajdaš Dončić. Poručio ja kako o također suspendiranom Peđi Grbinu ima vrlo dobro mišljenje jer je on najaktivniji zastupnik SDP-a, i bio bi odlično rješenje za upravljanje Klubom SDP-a.
Na pitanje bi li Biljana Borzan bila dobra predsjednica stranke Hajdaš Dončić je ocijenio kako Borzan zbog "izvrsnog rada u Europskom parlamentu, osobito na ideologijama 21. stoljeća, a to sigurno nisu ustaše i partizani, nego zaštita potrošača, ima veliku podršku građana, a vjerujem i članica i članova SDP-a". No, o tome će odlučivati članice i članovi SDP-a koji znaju i razumiju da je, osim dobrog rada u stranačkoj bazi, važna i percepcija javnosti, kaže Hajdaš Dončić. D.Pav./H
Arsen Bauk

predsjednik Kluba zastupnika SDP-a

Ja ne mogu biti izvanredni povjerenik ili stečajni upravitelj, ili da provodim politiku nekoga mimo volje dvije trećine članova Kluba zastupnika
KOMPROMIS?
Siniša Hajdaš Dončić je rekao da nakon okupljanja u Kamanju Bernardićevi protivnici nisu razgovarali s drugom stranom u stranci, no, "u Kamanju su se okupili razni ključni čimbenici SDP-a i svi tražimo isto - da Bernardić ode i da se raspišu izbori za sva tijela SDP-a". Upitan je li kamanjska skupina spremna odustati ili postići kompromis oko zahtjeva da se unutarstranački izbori moraju održati do kraja godine, odgovorio je kako je "za valcer i kompromis potrebno dvoje".