Novosti
PENAVA NE ODUSTAJE OD NAJAVLJENOG PROSVJEDA U VUKOVARU

Kamo sreće da su ratni zločinci davno procesuirani
Objavljeno 12. rujna, 2018.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava rekao je nakon sastanka s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem da ne odustaje od najavljenog prosvjeda protiv "šutnje hrvatskih institucija o ratnim zločinima u Vukovaru".


Podsjećamo kako je Penava pozvao građane Vukovara i cijelu hrvatsku javnost na mirni i apolitični prosvjed u subotu, 13. listopada, s početkom u 14 sati, na Trgu RH u Vukovaru.
"S ministrom i njegovim suradnicima imao sam konstruktivan razgovor vezan uz formiranje stručnoga tima za istraživanje ratnih zločina na Ovčari. Taj posao sasvim sigurno nije jednostavan, posebice što je od počinjenja zločina proteklo 27 godina. Stručni je tim formiran u veljači prošle godine i upoznali su me s njegovim aktivnostima u mjeri u kojoj o tome mogu govoriti. Vjerujem da se određene radnje poduzimaju, no to ne mijenja ništa u smislu održavanja prosvjeda", rekao je Penava za Glas Slavonije.
Dodao je kako je dobro što je imao priliku razgovarati s Božinovićem o toj temi, ali i kako bi bilo mnogo bolje da su pitanja procesuiranja ratnih zločinaca davno riješena, pa se sada o tim temama na ovaj način ne bi ni moralo govoriti. Ocijenio je kako očito postoje problemi unutar sustava koji je postavljen na način da prilično otežava efikasnost u istraživanju ratnih zločina.
"Bez obzira na konstruktivnost ovoga razgovora bilo bi neozbiljno odustati od najavljenoga prosvjeda. Prevelika je trauma Vukovaraca, dugo je razdoblje iza nas u traženju pravde i odgovornosti za počinitelje zločina. Žao mi je što ima ljudi i političkih opcija koji su ovo iskoristili na posve krivi način, pa u prvi plan stavljaju nešto što je sasvim nebitno. Raspravlja se o tomu tko bi taj prosvjed mogao iskoristiti ili zlorabiti te o tome hoću li možda biti sankcioniran, no to uopće nije važno", naglasio je čelnik Vukovara.
Na upit da komentira reakciju SDSS-a i dogradonačelnika iz redova srpske manjine Srđana Milakovića, koji su govoreći o najavljenom prosvjedu rekli kako vjeruju da se Penava zauzima i za rasvjetljavanje sudbine ubijenih Srba i kažnjavanje počinitelja, Penava je odgovorio: "Svaka žrtva je žrtva, svaki zločin je zločin i nacionalnost u tom kontekstu ne igra nikakvu ulogu." Istaknuo je kako je pitanje ratnih zločina iznimno teško i apsurdno je na bilo koji način ga koristiti u dnevnopolitičke i stranačke svrhe.
Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković je u Hrvatskom saboru na pitanje hoće li Penava snositi sankcije u stranci nakon što je najavio prosvjed, odgovorio kako nikakvih sankcija neće biti. "Razgovarao sam s Penavom, objasnio mi je koje frustracije imaju Vukovarci i nastavit ćemo taj dijalog", rekao je Jandroković. D.Korpoš/H
Marijan Pavliček

zamjenik gradonačelnika Vukovara

Marijan Pavliček podržao je mirni prosvjed. "Zadnji koji bi se o ovom pitanju trebali očitovati su čelnici SDSS-a, jer u njihovim redovima sjede pojedinci koji imaju određena saznanja o stradanjima Hrvata u Vukovaru. Jedan od njih je i dožupan vukovarsko-srijemski Đorđe Ćurčić, koji je osobno nakon pada Vukovara bio na Ovčari te je zbog toga i bio na obavijesnim razgovorima pred nadležnim tijelima", kaže Pavliček.