Novosti
OPERATIVNA DOBIT AGROKORA

Prihod Konzuma u sedam mjeseci veći je od pet milijardi kuna
Objavljeno 12. rujna, 2018.
Počele su pripreme za implementaciju nagodbe, a početak poslovanja nove grupe očekuje se do 1. ožujka 2019., navodi izvanredna uprava

Šesnaest kompanija iz tri poslovna segmenta: maloprodaja i veleprodaja, prehrana i poljoprivreda u prvih sedam mjeseci ove godine ostvarilo je 20,7 milijuna kuna veću operativnu dobit u odnosu prema planu - ukupno 1,1 milijardu kuna iako se na razini Grupe Agrokor bilježe nekonsolidirani prihodi koji su šest posto manji od planiranih i ukupno su iznosili 13,459 milijardi kuna, stoji u mjesečnom izvješću izvanredne uprave Agrokora.


"Povećanju EBITDA najvećim je dijelom pridonijelo povećanje profitabilnosti maloprodaje u odnosu na zadane planove budući da poslovna grupa maloprodaja i veleprodaja iz mjeseca u mjesec pokazuje poboljšanje poslovnih rezultata. Kumulativna operativna dobit maloprodaje iznosila je 223,5 milijuna kuna dok su prihodi ostvareni u kumulativnom razdoblju za šest posto niži od plana te su iznosili 7,534 milijarde", navodi se u izvješću u kojem se ističe kako je nositelj dobrih rezultata maloprodaje Konzum, koji je u sedam mjeseci imao više od pet milijardi kuna prihoda, što je za 0,4 posto iznad plana. "U srpnju je prihod bio dva posto veći od plana. Dobar je trend nastavljen i u kolovozu, u kojem je promet u Konzumu povećan za tri posto u odnosu prema lanjskom kolovozu, rast internet-prodaje bio je iznad 20 posto, a kao rezultat vraćenog povjerenja kupaca i dobavljača, potrošačka košarica bila je veća za četiri posto, dok je produktivnost zaposlenika rasla više od 10 posto. Konzum je na kraju kolovoza realizirao operativnu dobit od oko 330 milijuna kuna, čime je dosegnuo EBITDA maržu u skladu sa svjetskim standardima - od preko 5 posto", navodi izvanredna uprava.
Nepovoljne vremenske prilike utjecale su na rezultate poslovne grupe prehrana u srpnju, pa je ukupni kumulativni prihod te grupe niži za nešto manje od 200 milijuna kuna, te je iznosio 4,733 milijarde kuna. "Međutim, kumulativna operativna dobit grupe je za više od 40 milijuna kuna iznad plana te je u razdoblju od siječnja do srpnja iznosila 792,5 milijuna kuna", stoji u izvješću.
Poslovna grupa poljoprivreda za srpanj bilježi pad prihoda u odnosu prema planu zbog nastavka trenda pada cijena svinjskog mesa na europskoj burzi te pada cijena polutvrdog sira. "Povećanjem drugih aktivnosti uspješno je smanjen utjecaj pada cijena na poslovne prihode koji su kumulativno iznosili 1,193 milijuna kuna, ali je i dalje prisutan pad operativne dobiti u odnosu prema planu. S obzirom na dobre naturalne pokazatelje u primarnoj proizvodnji u sljedećem razdoblju, planira se smanjenje utjecaja pada cijena na europskim burzama", zaključuje izvanredna uprava.
U izvješću se podsjeća da je Agrokor 4. rujna Trgovačkom sudu u Zagrebu dostavio odgovor na 92 žalbe podnesene protiv rješenja o potvrdi nagodbe od 6. srpnja. "Grupa Agrokor nalazi se u procesu pripreme za implementaciju nagodbe, koji je odmah po izglasavanju nagodbe vjerovnika formaliziran i intenziviran", ističe se u izvješću. Izuzetno kompleksan proces, kako se dalje navodi, uključuje transfer poslovanja na novu grupu, a sam proces implementacije mora osigurati nesmetan prijenos poslovanja bez negativnih efekata na poslovanje grupe. Provedba implementacije uključuje između ostalog uspostavu nove grupe te finalizaciju pravnog aspekata nagodbe, uspostavu nove grupe i prijenos operativnog poslovanja na novu grupu (tzv. Go-live nove grupe) te post Go-Live podršku u implementaciji. Dvije faze projekta implementacije uključuju proces planiranja i provedbu plana. U fazi planiranja implementacije plan se inicijalno priprema za dva pilot-društva - Ledo i Konzum - te će se potom primijeniti i na ostala insolventna društva pod izvanrednom upravom. Pravomoćnost nagodbe očekuje se do 31. prosinca, početak provedbe nagodbe do 31. siječnja 2019., a početak poslovanja nove grupe do 1. ožujka.
Dijana Pavlović/H
TROŠKOVI SAVJETNIKA 525,77 MILIJUNA KUNA
Od ulaska izvanredne uprave u Agrokor, odnosno 10. travnja 2017. do kraja srpnja ove godine, operativni troškovi Agrokora d.d. iznose 1,029 milijardi kuna, od čega pravni, financijski i ostali savjetnici te savjetnici za restrukturiranje čine trošak od 525,77 milijuna kuna. Operativni troškovi samo za srpanj ove godine iznose ukupno 212,1 milijun kuna, od čega su troškovi savjetnika 30,67 milijuna kuna, što je smanjenje u odnosu prema lipnju, kada su iznosili 40,67 milijuna kuna. No, ukupni je operativni trošak za srpanj veći nego ranijih mjeseci, i to zbog troška novog financiranja, koji iznosi 165,4 milijuna kuna.
STO TISUĆA KORAKA
"Indikativni vremenski plan implementacije ovisit će o ispunjenju uvjeta iz nagodbe (obvezujuće mišljenje hrvatske Porezne uprave te obvezujuće mišljenje nizozemskih poreznih tijela), kao i o rješenju o pravomoćnosti nagodbe. U implementaciji će biti potrebno provesti više od 100 tisuća različitih koraka", navodi se.
Produktivnost zaposlenika Konzuma rasla je više od 10 posto
Možda ste propustili...

RIJEKE PRAVDE U BELOM MANASTIRU

“Razlog iseljavanja je nepravda”

PONOVNO IMENOVANA KRISTALINA GEORGIEVA

Čelnici MMF-a drugi petogodišnji mandat