Osijek
ŽUPAN OBIŠAO RADIOLOGIJU DOMA ZDRAVLJA

Od 1. veljače do danas oko
3000 pregleda mamografom
Objavljeno 11. rujna, 2018.

Župan Ivan Anušić sa suradnicima, u pratnji ravnatelja Doma zdravlja Osijek Mate Lukića, jučer je obišao Odjel za radiologiju Doma zdravlja Osijek. Upoznali su se s projektom ranog otkrivanja raka dojke Mammae, ali i kratko posjetili polaznike trudničkog tečaja koji se održava u toj ustanovi. Bila je to prigoda za predstavljanje 1,5 milijuna kuna vrijednog mamografa.


- Jedan je ovdje, a drugi je u KBC-u Osijek, što je prijeko potrebno za prevenciju i rano otkrivanje karcinoma dojke – istaknuo je župan i rekao da će se Županija kao osnivač i ubuduće brinuti o potrebama Doma zdravlja. Naglasio je kako Osječko-baranjska županija za Dom zdravlja Osijek izdvaja oko pet milijuna kuna, no to se odnosi na decentralizirana sredstva, koja se plasiraju za rad. Tu se ne ubraja, dodao je Anušić, spomenuti mamograf, odnosno dijagnostička oprema.
Ravnatelj je Lukić zadvoljan situacijom u Domu zdravlja Osijek, posebice stoga što ustanova prati napredak medicine.
Više o samom radu mamografa rekla je radiologinja Kristina Vidačić, istaknuvši da je od puštanja mamografa u rad, 1. veljače ove godine, do sada obavljeno oko 3000 pregleda.
- Olakšava dijagnostiku i skraćuje vrijeme pregleda te je slika odmah na ekranu, a i veći je protok pacijentica. Najveća mu je prednost doza zračenja koje je manja nego na analognom uređaju, te tomosinteza, odnosno napredni oblik, tzv. 3D prikaz, kojim se detaljnije može pregledati svaka dojka posebno – objasnila je Vidačić. Istaknula je kako je lista čekanja za mamografiju do mjesec dana. Raspored termina, kaže nadalje, sastalja se krajem tekućeg mjeseca za sljedeći, a izuzetak su hitni slučajevi. Također, ako netko nije uspio doći na red u tekućem mjesecu, posljednjeg se tjedna određuju termini za sljedeći mjesec. Podsjetila je još jednom na važnost pregleda dojki u žena nakon 40. godine. M. Mihelić
Na trudničkom tečaju lani 200 polaznika
Župan Anušić poželio je puno zdravlja i sreće u roditeljstvu polaznicima trudničkog tečaja. Kako doznajemo od ravnatelja Mate Lukića, tečajevi se održavaju jednom mjesečno, izuzev dva ljetna mjeseca i ovog kolovoza, kad je tečaj bio besplatan u sklopu tjedna dojenja.

- Tečaj se plaća 400 kuna, a kolika je zainteresiranost pokazuje podatak da smo prošle godine imali 200 polaznika – pojasnio je Lukić. Dodajmo tomu da je trudnički tečaj "ulaznica" očevima u rađaonicu KBC-a Osijek.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike