Svijet
NEĆE THACI U PREŠEVO, ALI NI PUTIN U BEOGRAD

Kremlj: Ne priprema se posjet ruskog predsjednika Srbiji
Objavljeno 12. rujna, 2018.
Iako je Kosovski predsjednik Hashim Thaci prvo najavio posjet albanskoj enklavi u Srbiji zvanoj Preševska dolina, u društvu povjerenika za proširenje EU-a Johannesa Hanha, poslije je to demantirao, objašnjavajući kako ne može doći u Srbiju jer je tamo za njim raspisana tjeralica, srpski političari i mediji još se bave ovom temom. Ministar unutrašnjih poslova, Nebojša Stefanović izjavio je kako će Thaci biti uhićen kada stupi na tlo Srbije jer će "MUP u tom, ali i svakom drugom slučaju, uvijek postupati u skladu sa sudskim nalozima", a šef srpske diplomacije Ivica Dačić već danima likuje i govori kako kosovski predsjednik neće doći u Preševo "jer zna što ga čeka", a u utorak je izjavio kako je to "lažna vijest".
- To je bila lažna vijest koja je objavljena kako bi skrenula pažnju s uspješnog posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu - ocjenjuje Dačić. Za Thacijem je Srbija još 2003. objavila tjeralicu zbog, navodnih zločina nad Srbima na Kosovu, ali iako je srpski Interpol proslijedio tjeralicu središnjici ove međunarodne organizacije, nikada nije izdana "crvena" Interpolova tjeralica pa svaka zemlja postupa prema svome nahođenju hoće li ili neće uhititi ako im se na granici pojavi Thaci, a jedino ga mogu uhititi u Srbiji.
Thaci, kao što vidimo, neće u Preševo, a prema svemu sudeći, neće ni Putin u Beograd, bar ne uskoro, kako su u Beogradu do prije nekoliko tjedana uvelike naglašavali da Putin i svojim dolaskom pokazuje kako voli Srbiju i Vučića. Srpski predsjednik Vučić je nakon boravka u Moskvi, gdje je u društvu Vladimira Putina promatrao vojnu paradu, u lipnju izjavio kako Putin dolazi u Beograd 1. studenoga, "a nosi i tenkove na dar" i da će tada i Srbi pokazati na vojnoj paradi što imaju od naoružanja, a većinom je to ruska proizvodnja, kupljena ili darovana pa će to biti prilika i za zahvalu "bratskoj Rusiji". Kremlj je prije desetak dana opovrgnuo izjavu ruskog veleposlanika u Beogradu Aleksandra Čepurina, da će Putin posjetiti Beograd "u listopadu ili studenom" pojasnivši kako odluka o Putonovu posjetu "još nije donesena", a na novinarsko pitanje je li poznat datum dolaska Putina u Beograd, glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov kratko je odgovorio "Ne, za sada ne".
Prema saznjanjima Tanjuga iz Moskve, Peskov kaže kako "za sada nema konkretnih termina kada bi taj posjet mogao biti ostvaren", a nije mogao ni potvrditi jesu li počele pripreme.M.Flego
Miroslav Flego
Najčitanije iz rubrike