Ekonomija
KUTAK ZA INVESTIORE

Uz pad cijena dionica trgovalo se oprezno
Objavljeno 11. rujna, 2018.
Od 22 dionice u sastavu Crobexa, samo je Brodogradilište Viktor Lenac zabilježilo rast cijene, a 18 vrijednosnica bilježi pad

Prošlog tjedna na domaćem tržištu kapitala oprezno se trgovalo uz pad cijena dionica pod utjecajem zbivanja na svjetskim burzama. Nekoliko vodećih američkih analitičara upozorava ulagače kako nakon deset godina rasta svjetskog tržišta kapitala postoji realna mogućnost promjene trenda i izbijanja nove financijske krize, koja će prvo zahvatiti tržišta u razvoju (emerging markets). Kao potencijalne okidače za izbijanje nove financijske krize, analitičari upozoravaju na zbivanja u Argentini i Turskoj te sve izraženije tenzije u odnosima SAD-a i Kine. U takvim okolnostima, ukupni redovni tjedni promet na Zagrebačkoj burzi iznosio je 28,3 milijuna kuna. Dionicama se ostvarilo 28,1 i obveznicama 0,2 milijuna kuna prometa. Prosječni dnevni promet dionicama iznosio je 5,6 milijuna kuna. To je u prosjeku za 2,2 milijuna kuna ili 65,0 posto više po trgovinskom danu nego tjedan ranije. Pad cijena dionica uz rast prometa mogao bi biti signal zadržavanja padajućeg trenda u idućem razdoblju. Na početku tjedna pale su cijene dionica na Zagrebačkoj burzi potaknute zbivanjima na svjetskim tržištima kapitala. Indeks Crobex smanjen je u ponedjeljak na 1.821 bod (pad za 0,1 posto) uz mizerni dnevni promet od samo 1,8 milijuna kuna. Utorak je donio nastavak lošeg raspoloženja ulagača, pri čemu je indeks Crobex spušten na 1.818 bodova (pad za 0,1 posto) i protrgovanih 3,2 milijuna kuna.
Negativan padajući trend nastavio se do petka. Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u petak 1.806 bodova. To je za 16 bodova ili 0,9 posto manje nego na početku tjedna. Od dvadeset i dvije dionice u sastavu indeksa Crobex, samo je Brodogradilište Viktor Lenac zabilježilo rast cijene, dohvativši u petak 9,25 kn, 18 vrijednosnica bilježi pad, a tri su se zadržale na početnoj tjednoj razini (povlaštena dionica Adris grupe, Ericsson Nikola Tesla i Zagrebačka banka- ZABA). Među tjednim gubitnicima najviše su stradale dionice brodarskih prijevoznika. Cijena dionice Uljanik plovidba smanjena je za 8,8 posto, što se dovodi u vezu sa zbivanjima u Uljanik grupi te padom vrijednosti indeksa BDI (Baltic Dry Index). BDI indeks, koji prati kretanje cijena brodarskog prijevoza na svjetskom tržištu, prošlog tjedna je smanjen za 8,1 posto zbog sve većih trzavica u odnosima između SAD-a i Kine. Dionicama HT-a skromno se trgovalo cijeli tjedan, sve do petka. Tijekom četiri trgovinska dana ukupni promet je iznosio samo milijun kuna. U petak se dionicama HT-a u redovnom prometu ostvarilo 0,4 i preko blok-transakcije 7,2 milijuna kuna, pri čemu je vlasnika promijenilo 46.464 vrijednosnice po prosječnoj cijeni 155,57 kn. Zaključna cijena dionice HT-a iznosila je u petak 155 kn. To je za jednu kunu ili 0,6 posto manje nego na početku tjedna. Dionicama Valamar Riviera Poreč najviše se trgovalo u petak kada se ostvarilo 2,5 milijuna kuna dnevnog prometa. Ostale dane razina prometa dionicom Valamar Riviera Poreč dostizala je u prosjeku nešto više od 400 tisuća kuna. Cijena dionice Valamar Riviera Poreč spustila se u petak na 38,30 kn. To je za 1,20 kn ili tri posto manje nego na početku tjedna. Dionicama Atlantic grupe pojačano se trgovalo u srijedu nakon objave vijesti da je postala prva vrijednosnica uvrštena u najvišu kotaciju Zagrebačke burze – Vodeće tržište. Cijena dionica Atlantic grupe nije uspjela odoljeti tržišnim pritiscima te se u petak spustila na 1040 kn (pad za 1,0 posto).
Središnje klirinško depozitarno društvo (SKDD) obavijestilo je javnost o provedbi smanjenja temeljnog kapitala tvrtke Jadran d.d. iz Crikvenice spajanjem redovnih dionica uz isplatu. Smanjenje temeljnog kapitala provedeno je na način da su tri redovne dionice, bez nominalnog iznosa, spojene u jednu redovnu oznake JDRN-R-B bez nominalnog iznosa. Novi temeljni kapital tvrtke Jadran d.d. iznosi 282.507.090 kn i podijeljen je na 16.377.223 redovne dionice bez nominalnog iznosa. Nakon provedbe navedene transakcije tržišna cijena dionice Jadran je u petak dohvatila 12,50 kn. Vrijednost indeksa Crobis, koji prati kretanje cijena državnih obveznica, povećala se na 111,63 boda (tjedni rast za 0,06 posto). Zagrebačka burza provela je redovitu šestomjesečnu reviziju indeksa Crobex. Zbog nedostatnog prometa i manjeg broja trgovinskih dana u prethodnih šest mjeseci, iz sastava indeksa Crobex se isključuju dionice Uljanik plovidba, Institut za graditeljstvo Hrvatske- IGH, Jadroplov i Luka Rijeka, dok se prema kriteriju obujma prometa uključuje Jadran iz Crikvenice. Nakon revizije, u sastavu indeksa Crobex nalazit će se 19 dionica, a računanje vrijednosti s novom strukturom počinje od 24 rujna ove godine. Autor je vlasnik dionica HT-a i Ericsson Nikola Tesla spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.

Stanko Dabić
Ulagači, budite oprezni u svojim transakcijama jer tržište još traži smjernice za iduće razdoblje. Oslanjate se na vlastite analize i pratite vijesti s tržišta kapitala.
Možda ste propustili...

KRIZA U POSLOVANJU DODATNO SE PRODUBILA, U SVIM SEGMENTIMA

Njemački proizvođač baterija u problemima

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

Najčitanije iz rubrike