Ekonomija
U TIJEKU PRVI PROHODI POLJOPRIVREDNO PODUZEĆE ORAHOVICA

Slavonski lješnjak tražen u zapadnoj Europi
Objavljeno 12. rujna, 2018.
Na tržištu cijene još nisu poznate zbog krize valute u Turskoj, vodećem proizvođaču lješnjaka

Ove je godine uranila i berba lješnjaka. U Poljoprivrednom poduzeću Orahovica berba lješnjka počela je prije nekoliko dana. - Prije tjedan dana započeli smo s prvim prohodom berbe lješnjaka. Kako to već uobičajeno radimo, berba se provodi u dvije faze kako bi se održala visoka razina kvalitete lješnjaka koju već godinama posjedujemo i s kojom se, mogu slobodno reći, možemo itekako pohvaliti jer je u samom europskom vrhu. Beremo na plantažama naših 250 hektara koji su nam u rodu od ukupno 420 zasađenih hektara lješnjaka. Sve to raspoređeno je na puno lokaliteta u samoj Orahovici i oko nje gdje smo u proteklih nekoliko godina podignuli i dosta novih nasada koji će vrlo brzo dati prvi urod. U planu nam je i ove godine podići nove nasade. Berbu nam je u početku malo otežalo duže kišno razdoblje, no sada je krenulo nama nužno sušno razdoblje i berba je u punom jeku - kaže voditelj Poslovne jedinice Voćarstvo-vinogradarstvo Poljoprivrednog poduzeća Orahovica Josip Tokić te dodaje da je kvaliteta lješnjaka PP-a Orahovica svake godine na iznimno visokoj razini, a sudeći prema početcima ovogodišnje berbe, ističe, očekuje se da će i ovogodišnji biti na toj razini, a možda čak i bolji.
Poljoprivredno poduzeće Orahovica jedan je od značajnijih proizvođača sadnica lijeske u Europi.
Lijeska se u PP-u Orahovica proizvodi u rasadniku u sklopu plantaže lješnjaka. U jednoj vegetacijskoj godini u rasadniku se proizvede do 150.000 vrhunskih sadnica lijeske, i to sorti istarski duguljasti i rimski.
PP Orahovica u proizvodnji primjenjuje suvremenu svjetsku tehnologiju i znanje uz vrlo razvijenu rasadničarsku proizvodnju lijeske, a iz te tvrtke navode kako za proizvodnju plodova lješnjaka godinama vode brigu o nizu čimbenika kako bi na kraju dobili proizvod visoke kvalitete te naglašavaju kako poznavanje biološke prirode sorti i njihovo ponašanje prema uvjetima sredine uvelike ovisi o krajnjem rezultatu.

Novi prodajni kanali

- Prošla nam je godina bila jako dobra i bili smo izrazito zadovoljni prodajom i tržišnim rezultatima. Puno govori i činjenica da smo uspjeli otvoriti dosta novih prodajnih kanala te smo i dalje okrenuti prema zapadnoj Europi gdje je sve više i više zastupljen naš hrvatskih lješnjak. Naš sortiment je sve više počeo zauzimati značajnu poziciju, što nama svakako ide u prilog. Očekujemo da ove godine uberemo oko 500 tona lješnjaka i nadamo se da bi gotovo sve moglo biti prodano - nastavlja Tokić.
Plantaže lješnjaka Poljoprivrednog poduzeća Orahovica uistinu izgledaju impresivno. Uredne i čiste, redovi izgledaju gotovo kao mali park, a da je riječ o lješnjaku i berbi može se osjetiti jedino kada se čuje brujanje strojeva koji prolaze kroz redove. Berba je uglavnom strojna.
- Da, lješnjak se uglavnom bere strojno i to ide puno brže i efikasnije. Riječ je o berbi koju smo još prije nekoliko godina doveli na europski standard. To znači da radimo onako kako to rade najbolji u svijetu, od kojih smo na neki način i učili tehnologiju. Kompletnu smo proizvodnju i berbu lješnjaka mehanizirali, tako da strojevi lješnjake prikupljaju, taj prikupljeni lješnjak tovari se u prikolice i odmah se vozi u pogon za doradu lješnjaka, gdje se odvajaju sve nečistoće i gdje se lješnjak u istom danu osuši. To je dio procesa koji je ključan za kvalitetu lješnjaka, jer, recimo, u Turskoj, Gruziji i Azerbajdžanu lješnjak se bere ručno, berba traje dugo, lješnjak dugo stoji na tlu, dolazi do problema s mikotoksinima i njihova kvaliteta ne može parirati onoj talijanskoj, pa sada, evo, i našoj. Važno je reći da se na taj način rada kod nas optimizirala radna snaga, smanjili su se troškovi proizvodnje i unaprijedila kvaliteta - priča Tokić.
Suradnja s kooperantima

Poljoprivredno poduzeće Orahovica niz godina ima dobru suradnju s kooperantima od kojih također očekuje i ove godine dobru berbu.
- Već više od pet godina razvijamo sustav kooperacije s malim proizvođačima lješnjaka. Posebno nas veseli to što svake godine imamo sve veći i veći broj naših kooperanata. Prošle godine bilo je jako zanimljivo jer smo prodali sadni materijal i uspostavili određeni oblik suradnje s više od 100 novih partnera, uglavnom OPG-ova, i to iz cijele Hrvatske. Dakako, najveći dio je iz Slavonije, ali surađujemo i s kooperantima iz zapadne Hrvatske, Međimurske županije, pa čak i dolje do Like. Očekujemo, naravno, i od naših partnera dobru berbu s obzirom na to da s njima stalno surađujemo i preko savjeta naših stručnjaka u svim segmentima - kaže Tokić. Ono možda ipak najvažnije je cijena lješnjaka koju još uvijek nitko na tržištu nije obznanio, a razloga je više, no jedan je krucijalan.
- Nažalost, na globalnom tržištu cijene još nigdje nisu poznate, a prvenstveni razlog je trenutačna kriza vezana za deprecijaciju valute turske lire koja je vodeći proizvođač lješnjaka u svijetu. Ipak, prema informacijama kojima raspolažemo, vjerujemo da će za nekih možda dva tjedna i to biti riješeno, tako da ćemo i mi onda moći početi s otkupom lješnjaka - kaže Tokić.
PP Orahovica ima najmoderniji pogon za doradu lješnjaka u Hrvatskoj, u kojemu se dorađuje, odnosno obavlja proces pročišćavanja, sušenja, kalibriranja, odvajanja jezgre od ljuske te sortiranja i pakiranja lješnjaka.
- Kapacitet pogona za doradu dovoljan je za godišnju proizvodnju lješnjaka PP-a Orahovica te za potrebe uslužne dorade za kooperante i ostale manje proizvođače na području RH. Moram svakako reći kako se uzgoj lješnjaka pokazao kao jedna od najprofitabilnijih grana poljoprivrede u svijetu. Upravo zbog toga mi u Hrvatskoj moramo što više iskoristiti optimalne geografske i klimatske uvjete koje imamo, a nužni su i idealni za vrhunske rezultate u proizvodnji lješnjaka. Možemo biti presretni što navedene uvjete imamo upravo ovdje kod nas u orahovačkom podneblju i našoj proizvodnji. To nam je korak više u odnosu prema ostalim proizvođačima u Europi i zato iz godine u godinu težimo iskoristiti ono što nam je bogomdano - zaključio je voditelj Poslovne jedinice Voćarstvo i vinogradarastvo Poljoprivrednog poduzeća Orahovica Josip Tokić.
Vladimir Grgurić
Najveći proizvođači lješnjaka u Europi su Italija, Turska i Gruzija, a posebnost lješnjaka PP-a Orahovica je ekološka proizvodnja koja im daje prednost na tržištu
Lješnjak više koriste zemlje Europe nego sama Hrvatska
PP Orahovica raspolaže s 420 zasađenih ha lješnjaka kvalitetnog sortimenta. Plantaže se nalaze između sela Donja Pištana, Bukvik i Čačinci te u samoj Orahovici. - Uzgojni oblik je grmolika vaza prilagođen mehaniziranoj berbi i zaštiti od bolesti i štetnika. Lijeska je grmolika listopadna biljka koja doseže 3 - 8 m visine. Listovi su joj zaobljeni, prekriveni malim dlačicama sa svake strane, a mogu biti dugi 6 - 12 cm. Plod lijeske je orašasto voće lješnjak. Bogat vitaminom C, kalcijem i željezom, nezaobilazan je dio ljudske prehrane. Lješnjak, kao i svi orašasti plodovi, sadrži antikancerogene tvari, također smanjuje rizik od srčanih bolesti te može reducirati pojavu dijabetesa, poručuju iz PP-a Orahovica. Tako je vidljivo koliko je lješnjak zdrav, ali također stoji činjenica da ga više koriste zemlje Europe nego sama Hrvatska, no kako kaže voditelj Radne jedinice Voćarstvo i vinogradstvo PP-a Orahovica Josip Tokić, i Hrvatska je sve više počela tražiti lješnjak kao zdravu namirnicu.
Josip Tokić

voditelj Poslovne jedinice Voćarstvo-vinogradarstvo PP-a Orahovica

Očekujemo da ćemo ove godine ubrati oko 500 tona lješnjaka i nadamo se da bi gotovo sve moglo biti prodano.
Možda ste propustili...

KUPCIMA NA RASPOLAGANJU VIŠE OD 65.000 PROIZVODA U OSAM PRODAJNIH KATEGORIJA

U PEVEX-u 15 % popusta na sve cijene

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora

Najčitanije iz rubrike