Dome slatki dome
PODNE OBLOGE ZA VRTOVE I TERASE

Popločite površine drvom, kamenom, keramikom...
Objavljeno 6. rujna, 2018.
Efekte stvaraju i boja, format materijala, kao i shema polaganja

Ukupnom vizualnom dojmu vrta ili terase uvelike pridonosi odabir materijala za popločivanje podnih površina.


Osim samog materijala, specijalne efekte stvara boja, format odabranog materijala, kao i shema polaganja. Kako biste odabrali ono najbolje za vaš vrt ili terasu, upoznajte se s odabirom podnih obloga koje se nude na tržištu.
Vrijeme provedeno u vrtu ili na terasi zasigurno je jedno od najkvalitetnijih u smislu opuštanja i uživanja. Eksterijerski ambijent, koji si sami stvorite, pojačajte podnim oblogama, koje mogu biti drvene, drveno-kompozitne, keramičke, kamene, šljunčane ili travnate. Svaka od njih pridonosi na svoj način vizualnom doživljaju i traži poseban tretman održavanja, koji je bitan faktor pri odabiru podne obloge.
Drveni decking sustavi na zapadnim tržištima učestalo se primjenjuju u uređenju eksterijera, a sada postaju sve korišteniji i kod nas, jer se drvo ponovno prepoznaje kao pogodnije rješenje zbog svoje prirodnosti i topline te dobiva prednost pred umjetnim materijalima.

Toplinska modifikacija

Finskom tehnologijom za toplinsku modifikaciju drva dolazi se do poboljšanja kvalitete i promjene određenih karakteristika drva korištenjem samo visoke temperature, tlaka i vodene pare, dakle bez ikakvih kemijskih dodataka. Toplinskom modifikacijom drva smanjuje se vodoupojnost, poboljšava se dimenzijska stabilnost, povećava biološka izdržljivost i izolacijska svojstva te se ravnomjerno kroz cijeli presjek mijenja boja u tamnije tonove. Time se dobije znatno kvalitetnije i podobnije drvo za izradu deckinga od prirodnog drva. Toplinski tretirane domaće vrste drva promjenom boje podsjećaju na egzotične vrste te tako postaju još atraktivnije kao podne obloge terasa i vrtova.
Drveno-kompozitni podovi izrađuju se od mješavine recikliranog drva i polimera. Tako nastaje ekološki kompozitni materijal, koji svojim svojstvima nadmašuje drvo zbog trajnosti i održavanja te keramičke pločice zbog konačnog ugođaja. Zbog iznimne trajnosti, otpornosti na vremenske utjecaje, truljenje, plijesan i gljivice, ovakvi se podovi preporučuju za oblaganje terasa, prostora oko bazena, vrtova. Ovaj drveno-kompozitni materijal može se reciklirati, ne sadrži nikakve toksične spojeve i kao takav preporučljiv je za sve ekološki osviještene pojedince.
Keramičke pločice su materijal koji se često upotrebljava za oblaganje podnih površina, i to zbog više razloga: mogućnosti odabira vrsta pločica koje imitiraju drvo, kamen, travnate površine, drvene oblice, kamene oblutke, beton ili mogu imati neku neutralnu teksturu. Keramičke pločice iznimno su jednostavne za održavanje, a i trajnost im je jedna od istaknutih kvaliteta.
Kamene ploče za rustikalan ugođaj

Posebne vrste pločica su one pojačane debljine, 2-3 cm, koje se postavljaju na visinski podesive podmetače bez vezivnog sredstva. Polažu se na šljunčanu ili travnatu podlogu i prema potrebi mogu se jednostavno skinuti i premjestiti na drugo mjesto. Ovakva mobilna kombinacija naći će svoju primjenu u mnogim vrtovima i terasama, a pogotovo kod onih koji vole stalne promjene.
Popločivanje kamenim pločama može biti slagano na moderne ili rustikalne načine s pločama pravilnog ili nepravilnog formata. Lomljeni formati daju posebno rustikalan ugođaj. Kamen je najbolje odabrati u skladu s lokalitetom, tj. domaću vrstu kamena koja će najbolje podnositi lokalne klimatske uvjete te tako biti najbolja za trajnost i održavanje.
Atraktivna popločenja postižu se kombiniranjem različitih materijala ili slaganjem s pločama ili letvicama od istog materijala u različitim motivima. Konačan ugođaj ovisit će i o vašoj maštovitosti: kako povezati i naglasiti podnu oblogu s ostalim elementima u eksterijeru – arhitekturom i prirodom.
Monika Galović Rolich, dipl. ing. arh.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna