Kultura
DJEČJE KAZALIŠTE ZAPOČINJE SEZONU

"Deveta ovčica" dobila izravan poziv za festival u Ukrajini
Objavljeno 5. rujna, 2018.
Na proljeće 2019. bit će domaćini popularnom i omiljenom SLUK-u i ugostiti vrsne lutkare

S punim pravom ponosno je ravnatelj Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića Osijek, Ivica Lučić, jučerašnju konferenciju za novinare, na kojoj su najavili ambicioznu novu kazališnu sezonu, započeo isticanjem kako im je prošla sezona bila najbolja u povijesti. Premda nagrade osvojene na festivalima diljem Hrvatske i u inozemstvu nisu mjerilo upješnosti neke kazališne kuće, nanizati ih čak 23 u jednoj sezoni doista je impresivno.

- Kazalište čine i predstave i publika i studiji i Početnica, a prije svega zadovoljni kazalištarci - naglasio je ravnatelj Lučić, sretan što su za novu sezonu pripremili mnoštvo novosti i za gledatelje i za djelatnike kazališta. Novost u svakom kazalištu, očekivano, premijerni su naslovi. Prvi ovosezonski premijerni naslov zapravo je ‘prijenos‘ s Osječkoga ljeta kulture - Pingvini ne znaju ispeći kolač sa sirom, priča Ulricha Huba, koju je ambijentalno u srpnju u dvorištu Prehrambeno-tehnološkog fakulteta postavio redatelj Damir Mađarić. Kazališna je premijera planirana za 13. rujna.

Nezaboravak u studenom

Sljedeći naslov koji je ravnatelj najavio Nezaboravak je za koji su tekst napisali Peter Kus i Urša Adamič, a osim režije, Peter Kus bit će i autor glazbe. Dramaturginja je Urša Adamič, kostimografkinja Zdenka Lacina, premijera je 3. studenoga, a na sceni će se naći Ivica Lučić, Kristina Fanović, Aleksandra Colnarić.
Posljednji na kazališnim daskama u sljedećoj sezoni bit će Djed i repa, kolaž jednostavnih brojalica, igara, kratkih priča i pjesama za najmlađu publiku. Režiju i dramaturgiju povjerili su Jeleni Sitar, a likovno oblikovanje (lutke, kostime i scenu) te glazbu Igoru Cvetku. Premijera je u veljači 2019. Naslov je to koji dugo, možda i nikada, nije bio na sceni DKO-a, rekao je ravnatelj. Ovom će predstavom malog formata (small size) osječki kazalištarci potvrditi svoju pripadnost istoimenoj europskoj međunarodnoj asocijaciji Small size - European Network.
- Ako vi ne dođete k nama, doći ćemo mi k vama - sa smješkom je ravnatelj Lučić naglasio kako je to predstava kojom mogu gostovati u svim školama, pa i najmanjima, vrtićima...
Već tradicionalno, sezonu Dječje kazalište zatvara radno premijerom u sklopu Osječkoga ljeta kulture. I dogodine će biti tako. I redatelj je čest izbor osječkih kazalištaraca - Nikola Zavišić. Ovaj će put na scenu postaviti priču akademika Pavla Pavličića Trojica u trnju, naslov žanrovski smješten u kriminalistički i pustolovni.
Osim četiri premijerna naslova, publici tradicionalno spremaju i brojne i rado gledane reprize. Ove će ih sezone biti čak 15, čemu treba dodati i tri obnove. Nakon nekoliko sezona pauze, prašinu će skinuti s popularnog Tobije, Božićnih kolačića i Uspavanke za mišića. Ulogu blagdanske predstave ponovno će odigrati Božićni kolačići, za koje tekst potpisuje Đorđe Dukić.
Razlozi za skidanje s repertoara različiti su, no neke vrate i kada ocijene da se publika zaželjela ponovno gledati ih, dodaje Lučić.
SLUK se vraća kući
Uvijek veselje za kazalištarce su putovanja i gostovanja. Ni ove ih sezone ne će nedostajati, obećao je ravnatelj. Najponosniji su svakako na ponovno gostovanje u Ukrajini. Podsjetimo, prošle su sezone u Kijevu bili na poziv organizatora i Devetom ovčicom zaslužili Grand Prix. Upravo taj im je uspjeh osigurao izravni poziv na još jedan ukrajinski lutkarski festival, DniproPuppetFest, koji se održava krajem listopada.
- Prošle smo sezone odškrinuli vrata Ukrajine, a ove ih godine širom otvaramo - sretan je Lučić.
Osječani su redoviti gosti na brojnim domaćim festivalima. Od koprivničkog festivala Jaje, na kojemu će izvesti predstavu Pingvini ne znaju ispeći kolač sa sirom, potom na ASSITEJ-u u Čakovcu, na kojemu će se predstaviti uspješnicom Zašuti, a ponovno će ih gledati i dubrovačka publika. Komercijalna je to suradnja na koju je ravnatelj Lučić itekako ponosan.
Još veći osmijeh na lice uvijek im vraća SLUK, Susret lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske, koji se dogodine ponovo održava u Osijeku. Grad Osijek obećao je financijsku potporu, a kazalištarci će odraditi organizaciju. Još se uvijek nisu odlučili kojim će se naslovom predstaviti i konkurirati najboljim lutkarskim ostvarenjima u protekle dvije godine. I dogodine će SLUK biti međunarodnoga karaktera, tj. u nenatjecateljskom dijelu programa ugostit će se lutkarska kazališta iz inozemstva. Uskoro će se doznati i iz kojih zemalja stižu gosti u Osijek, kao i tko će biti članovi žirija ovog festivala u organizaciji UNIMA-e.
Osim činjenice što su im predstave sjajno posjećene i k tomu nagrađivane od struke, donjogradski kazalištarci ponosni su i što nisu povećavali cijene ulaznica, kako bi što većem broju mališana omogućili što redovitije posjećivanje kazališnih predstava. Usto, pozvali su na upise u dramske i baletne studije, za što je vrlo veliko zanimanje mališana.
Narcisa Vekić
23 nagrade
OSVOJILI U PROŠLOJ SEZONI
Žana Gamoš

dogradonačelnica

U ime osnivača, Grada Osijeka, koji im je moralna i financijska podrška, dogradonačelnica je napomenula kako su u ovoj godini iz proračuna za DKO izdvojili 4,4 milijuna kuna, a dogodine će posebna pozornost i sredstva iz proračuna biti usmjereni na SLUK, koji se vraća u Osijek.
Danijela Klobučar

Odsjek za kulturu

Voditeljica gradskoga Odsjeka za kulturu Danijela Klobučar podsjetila je jučer kako će u sezoni koja je započela Dječje kazalište izvesti jubilarni, 100. put Devetu ovčicu Silvije Šesto, najnagrađivaniju predstavu u povijesti ovog ‘maloga‘ osječkoga kazališta.
Djeco, kazalište vas zove
Tradicionalno svaku kazališnu sezonu Dječjeg kazališta otvara popularna manifestacija Djeco, kazalište vas zove. Tjedan je to koji osječki mališani s nestrpljenjem čekaju, jer za simboličnu cijenu ulaznice od samo 10 kuna mogu pogledati hit-predstave s repertoara.

Tjedan počinje već danas (u srijedu, 5. rujna, s početkom u 18.30 sati), a otvara ga uspješnica Mi se vuka ne bojimo. Slijedi odmah sutradan u isto vrijeme Vitez bez konja, u petak je Anica i Danica, u subotu Kradljivica ključeva, a posljednja je, u nedjelju, u 10.30 sati predstava Ružno pače.

Kazalištarci pozivaju zainteresirane da ne čekaju posljednji dan i osiguraju svoje mjesto u jednom od triju studija ili u Početnici.
OBNOVA MURALA
Posjetitelji kafića u dvorištu Dječjeg kazališta, ali i kazališna publika prije i poslije predstava, već tri godine mogu uživati u muralu autorice Ines Kušević. Plod je to suradnje Kazališta i Akademije za umjetnost i kulturu koja se ostvaruje na više razina. Kako doznajemo od Tatjane Grganović, voditeljice propagande, mural će uskoro doživjeti obnovu pa će mali i veliki Osječani koji odluče predahnuti na prelijepoj terasi u dvorištu Dječjeg kazališta i dalje moći uživati u djelu mlade osječke umjetnice.

Ne samo studenti nego i učenici osječke Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek velikodušno oslikavaju ustanove u kojima borave mališani, od kazališta do bolnica, dvorišta vrtića i sličnih objekata.
Možda ste propustili...

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

Najčitanije iz rubrike