Kultura
HNK OSIJEK ZAKORAČIO U 112. SEZONU

Šnajder: Promjena intendanta proći će vrlo bezbolno
Objavljeno 4. rujna, 2018.
Intendantu mandat istječe u svibnju, a novi se natječaj raspisuje za koji dan

Posljednju u svom mandatu, nadolazeću 112. kazališnu sezonu, svečano je jučer najavio intendant Božidar Šnajder, na tiskovnoj konferenciji, a ujedno i radnom sastanku pred prepunim gledalištem Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku. Sastanku su se, osim medija, odazvali svi djelatnici kazališta, kao i dvoje predstavnika osnivača - u ime Osječko-baranjske županije Sandra Filipović, pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu te u ime Grada Osijeka Dražen Alerić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti.

Iako je naglasio kako mu je ovo posljednja kazališna sezona prije umirovljenja, intendant je Šnajder napomenuo kako kani i ovu odraditi kao bilo koju drugu, a to znači bez razlike, čvrsto i snažno. Zadovoljno je i ponosno najavio što sve osječku publiku, hrvatsku javnost, ali i djelatnike HNK očekuje u sezoni koja radno počinje već za koji dan. Tako je Noć filmske glazbe, program solista, zbora i orkestra koji su premijerno izveli u sklopu Osječkog ljeta kulture, gostuje u Županji (5. rujna), Đakovu (18. rujna). Između je tradicionalni Kazališni rujanski KLIK, koji ove godine nudi samo dvije predstave. Otvara ga 12. rujna prva ovosezonska premijera vinkovačkog Gradskog kazališta "Joza Ivakić" - Boeing, boeing, urnebesna komedija Marca Camolettija, samo tri dana nakon premijerne izvedbe. Publika će se zabaviti i uz gostovanje Narodnog pozorišta Subotica i iznimno crnu komediju Tracyja Lettsa Kolovoz u okrugu Osage (14. rujna).
Prva od ovosezonskih premijera bit će tragikomedija Richard III. Grbavi, kojega u sklopu Noćne scene režira Damir Mađarić, koji je ujedno i autor. "Izakulisna" je to priča teatra o teatru, koja će premijerno biti izvedena 26. listopada. Za nekoliko dana dramski ansambl počinje rad na Emetu, kojega će, prema priči Ivane Šojat, režirati slovenski redatelj Samo Strelec, a premijera je 9. studenoga. Shakespeareova će Othella režirati Damir Zlatar Frey, a premijera je planirana za veljaču 2019. Slijedi Buba u uhu, naslov kojim će HNK ići na gostovanja, festivale i puniti gledalište - uvjeren je Šnajder. Redatelj za ovu komediju još nije potvrđen.
Glazbeni niz otvara premijera Bizetove Carmen, koja bi premijerno trebala biti izvedena 23. studenoga, bit će tu i mjuzikl Marry Poppins (u naslovnoj ćemo ulozi gledati i slušati Ivanu Medić, a režirat će Nina Kleflin), a ne će izostati ni koncert klasične glazbe, kao ni Operna lipanjska noć.
- Publici u ovoj sezoni nudimo 25 različitih naslova, od čega 19 repriznih (deset dramskih i devet glazbenih) te šest premijera. Za Nagradu smo hrvatskog glumišta predložili Trubadura za operni, te mjuzikl Kod bijelog konja. Grad Osijek nominirat će koprodukciju HNK i OLJK-a Osječki long, long play u kategoriji drame - najavio je intendant, ponosan što će sve nove (i stare) naslove iznjedriti djelatnici HNK, uključujući 23 članova dramskog ansambla, 30 članova zbora (od kojih se sedmero pojavljuje u epizodnim ulogama), 19 solista, 40-ak članova orkestra.
- Najveće blago to ste vi - obratio se svojim djelatnicima Božidar Šnajder, podsjetivši kako mu mandat traje do kraja svibnja. Za nekoliko će dana biti otvoren natječaj za novog intendanta, što će biti oglašeno u dnevnim novinama, a trajat će 30 dana. U šali ili ne, intendant je rekao kako bar 100-njak zaposlenika ima uvjete za čelnog čovjeka. Kada bude poznato tko je novi prvi čovjek nacionalnog teatra s osječkom adresom, Božidar mu/joj je Šnajder obećao mirnu predaju ‘vlasti‘, potpunu i poštenu suradnju u prijelaznim mjesecima, jer u toj priči svima cilj treba biti zajednička dobrobit cijeloga teatra i kulture grada.
U ovoj sezoni s repertoara će izostati mjuzikl Moje pjesme, moji snovi, no dekor nije uništen i ne će biti, obećao je intendant, kako bi ju vratili kada budu opet imali uvjete. Problem se pojavio u pregovorima s Glazbenom školom Franje Kuhača, tj. s djecom izvođačima.

Sreću u sljedećoj sezoni u svim pogledima poželio je kazalištarcima i pročelnik Dražen Alerić, našalivši se kako ga je iznenadio emotivni nastup Božidara Šnajdera.
Narcisa Vekić
2 milijuna kuna za krpanje propusta
Ponosan je bio intendant Šnajder što je za njegova mandata HNK započeo veliku priču potupune obnove zgrade. Priča je to već znana, koja se polako privodi kraju, tj. ulazi u drugu fazu. Iz EU fondova osigurali su gotovo 2 mil. kuna za izradu projektne dokumentacije. Glavni je projekt gotov, trenutačno čekaju građevinsku dozvolu, a nakon toga slijedi izrada izvedbenog projekta (što bi trebalo biti gotovo do kraja studenoga) te pustolovina zvana osiguranje novca za provedbu radova. Kako je rekao Božidar Šnajder, riječ je o iznosu od pet do sedam milijuna eura, a prilično su uvjereni da će im akcija povlačenja novca iz europskih fondova vrlo lako uspjeti. Nema razloga da ne uspije, jer ne će dopustiti da već utrošenih dva milijuna kuna ‘propadnu‘, tj. da završe u ladici. Na angažmanima po pitanju EU fondova, čestitala im je i pročelnica Filipović. Inače, osnivači - Grad i Županija - godišnje za HNK iz svojih proračuna izdvajaju malo više od 13 milijuna kuna. Intendant Šnajder nada se da će tako biti i 2019. i 2020., da će im za sanaciju gubitaka iz prethodnih godina osigurati po dva milijuna kuna, na čemu su im zahvalni.
RICHARD III. GRBAVI
Ovu, 112. sezonu otvorit će Mađarićeva tragikomedija Richard III. Grbavi, kojega će autor i režirati. Ovom pričom teatra o teatru, o dvoje ljudi - čistačici Tonki i Krsti, nekadašnjem glumcu i dramskom prvaku, otvara se sezona i Noćna scena. Krstu je snašla nesreća na radu, više se nije mogao vratiti na scenu, što mu je prekinulo karijeru, srozalo mu snove na banalnost. Bio je grbav, polomljen i šepav, a pod svoje ga je uzela Tonka i vratila ga u život, no glumiti više nije mogao. Dobio je mjesto domara, majstora scene, radnika. Dok Tonka čisti, Krsto mijenja žarulje i želi na audiciju. Tonka koja ga spašava istodobno ga i guši, želi samo za sebe, daleko od pozornice i reflektora. Richard III. Grbavi zato je istodobno i komedija i tragedija, kao život sam po sebi - stoji u najavi novoga naslova, koji će, sudeći prema ovomu, zasigurno imati svoj udio u publici.
25

naslova ukupno donosi publici sljedeća, 112. kazališna sezona
potraga
ZA NOVIM INTENDANTOM POČINJE
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike