Regija
GRADSKO VIJEĆE O UNIVERZALU

Zbog sumnje na kriminalne radnje podignuto nekoliko kaznenih prijava
Objavljeno 1. rujna, 2018.
Ripić je rekao da je tvrtka u tri godine opterećena kreditima, deset milijuna kuna i to za - nesuvislo investiranje
ĐAKOVO - Gradsko vijeće Đakova jučer je, pod predsjedanjem Pave Cindrića (HDZ), prihvatilo izvješća o radu i financijskom poslovanju gradskih tvrtki u 2017. godini, a raspravu je obilježilo zatečeno stanje u Univerzalu. Sve su godinu završile u nevelikom plusu, ali zato taj komunalac, istaknuo je direktor Stjepan Ripić, koji je to od lani, s velikim kreditnim obvezama i drugim utezima.

Sumnja na kriminal

– U posljednje tri godine tvrtka je opterećena kreditima, kojih je u jednoj banci podignuto deset milijuna kuna. Pregledavajući zatečeno stanje, naišao sam na niz svari koje izlaze iz domene redovitog poslovanja, koje upućuju na sumnju na kriminalne radnje pa su protiv određenih osoba podignute kaznene prijave, Iznos prijava zasad je više od dva milijuna kuna i očekujemo da institucije odrade svoj posao - rekao je Ripić, ne spominjući, kao ni drugi u raspravi, imena.
– Koliko krediti Univerzala, podizani prije izbora opterećuju tvrtku, ali i Grad, građane?, pitao je HDZ-ov Franjo Milković.
– Analizom smo utvrdili da ni jedan od projekata, za koje su ti krediti podignuti, ne zaslužuje da se uloži ni lipa. Uz mjesečni anuitet od 250.000 kuna mi, ipak, funkcioniramo, isplaćujemo sve obveze i plaće i još konstantno radimo određene investicije. Njihovo podizanje nije napravljeno suvislo, nije u interesu ni tvrtke, ni Grada, ni građana. Ne vidim tu suvislo investiranje - rekao je Ripić.
Podmetanje nogu

On je na pitanje iz HDZ-ovih redova – bi li se, da nije tih kredita, moglo ići u smanjenje cijene odvoza smeća, odgovorio potvrdno. Situaciju koju je zatekao dolaskom u taj komunalac, Ripić je sažeo u "podmetanje nogu".
– Podržat ću sva tri izvješća, no ne možemo nikoga optuživati dok mu se ne utvrdi stvarna krivnja, rekao je prvak oporbenog Kluba "Srcem za Đakovo" Zoran Vinković, dodajući i da se "stvari ne rješavaju otkazima ugovora o radu; da mnogi takvi sporovi završe u korist onih koji su otkaz dobili".
- Stoga, apel direktorima – razmislite kada nekome dajete otkaz - dodao je Vinković. Anka Mandić (HNS) postavlja pitanje odgovornosti – na kome je ona kada otpušteni radnik dobije spor.
– Odgovornost ne treba ići na tvrtku, nego na odgovornu osobu i ona treba snositi sve troškove - rekla je Mandić koja je također rekla da će podržati izvješća gradskih tvrtki.
– Grad kao većinski vlasnik ima obvezu pratiti stanje u svojim poduzećima; kako je mogao dozvoliti da se u tri godine Univerzal zaduži za 50 posto brutoprihoda i to za upitne projekte?! Do izbora je ondje, u dvije godine, čak 54 novozaposlenih - rekao je Branko Kolak (HDZ).
– Ne može se lako izići iz situacije u koju je otprije doveden Univerzal, koji je bio tada zagazio i u poslove kao što je parcelacija zemljišta, gradnja regionalnog centra pogrebne opreme... Postoji sumnja na krađu i lopovluk; ispostavi li se da se to dogodilo – pitanje je što će biti sa štetom i novcem. Jer tko je u Republici Hrvatskoj dosad vratio ukradeni novac - zapitao je i rezimirao raspravu gradonačelnik Marin Mandarić (HDZ).
Suzana Župan
Možda ste propustili...

BRINUT ĆE SE O 36 STARIJIH OSOBA

Ugovori o radu i bicikli za 6 žena

9. OBRTNIČKO-GOSPODARSKI SAJAM

Predstavit će i kovački zanat

Najčitanije iz rubrike