Magazin
REPORTAŽA

Invazija Slavonaca na Vrbnik
Objavljeno 1. rujna, 2018.
OTOK KRK I OVOG SU KOLOVOZA OKUPIRALI BROJNI SLAVONCI. POVOD SU BILI DANI VINA, DOMAĆEG I SLAVONSKOG...

Opet je otok Krk bio u znaku vina. Proteklog je vikenda, dakle prije sedam dana, u Vrbniku održana dvodnevna tradicionalna manifestacija Dani vina otoka Krka, na kojoj su, uz brojne domaće, svoja vina predstavili i slavonsko-baranjski vinari. Uz vina, dakako, bilo je tu i raznih slatko-slanih delicija, kako ‘‘morskih‘‘, tako i onih kontinentalnih.


Organizator cijele ‘‘priče‘‘ bili su Općina Vrbnik, TZO Vrbnik, vrbnički vinari i ugostitelji, a svesrdnu pomoć pri organizaciji, kao i niz godina do sada, pružila je Osječko-baranjska županija, kao jedan od suorganizatora. Upravo stoga na vrbničkom su se Trgu Škujica, osim krčkih, našla i vina te autohtona gastroponuda iz Baranje i Slavonije. Izlagali su Podrumi Kolar, Vinarija Svijetli dvori, Obiteljski podrum Josić, Obiteljski podrum Szabo, Vinarija Trojnaš, All4wine - Damir Zrno, Vinarija Iuris, Misna vina d.o.o., OPG-ovi Marijan Vračević, Hrvoje Lukačević, Pavičić, Ljubica Pleli, Đurković i Božidar Glavaš te Apostol d.o.o. i Gitini kolači j.d.o.o.

TRADICIJA I TRENDOVI

- Svaka čast vrbničkoj žlahtini, ali slavonsko-baranjske graševine, sauvignoni, rosei i ostala vina prirasla su mi srcu. Ne mogu si dopustiti da se vratim s godišnjeg odmora i, uz vrbničku žlahtinu, kući ne ponesem neko od slavonsko-baranjskih vina. Prava je stvar što ću s mora donijeti, primjerice, baranjsku graševinu - rekao nam je Ivan iz Zagreba, koji već godinama ‘‘tempira‘‘ godišnji na Krku upravo u vrijeme Dana vina otoka Krka.
A Vrbnik je tog petka i subote doista bio u znaku vina. I gostiju. Ova, jedna od jačih tamošnjih ‘‘vinskih‘‘ manifestacija, i u svom 14. izdanju privukla je veliku pozornost otočana i stranih posjetitelja, kako iz Hrvatske tako i iz inozemstva. Uz hrvatski jezik, na štandovima se mogao čuti engleski, njemački, mađarski, češki, slovački, poljski, slovenski…, a svima je zajedničko bilo - na trenutak se opustiti, kušati pokoju zlatnu kapljicu i iznenaditi nepce nekom delicijom.
Trg Škujica, Placa Vrbničkog statuta, Ribarnica i ostali dijelovi ovog živopisnog mjesta bili su pretijesni kako bi primili sve one koji su željeli upoznati vrbničke čari. Za razliku od nas, domaće stanovništvo gužva nije iznenadila. Ističu, naime, da se vrbnički turistički proizvod oduvijek bazirao upravo na enološkim i gastroelementima, onima koji Vrbnik čine drukčijim i prepoznatljivim u odnosu prema ostalim destinacijama. I direktorica TZO-a Vrbnik, Sanja Polonijo, kaže kako su Dani vina vrhunac tamošnje turističke sezone, manifestacija zbog koje je većina posjetitelja ciljano došla u Vrbnik koji, zahvaljujući uspješnom spajanju duge i bogate vinske tradicije te modernih turističkih trendova pretočenih i u izgradnju te uređenje novih smještajnih kapaciteta, u turističkom prometu polako, ali sigurno hvata korak s ostalim destinacijama otoka Krka.
Manifestaciji je nazočio i župan osječko-baranjski, Ivan Anušić, koji je, uz pohvale organizatorima, naglasio važnost predstavljanja slavonsko-baranjske ponude - vrhunskih vina, voćnih rakija, gastro i ostalih proizvoda na drugim tržištima, čime se istovremeno otvaraju nova tržišta za slavonsko-baranjske proizvođače. Zajedno s načelnikom općine Vrbnik, Draganom Zahijom, Anušić je i otvorio ovu manifestaciju - svojevrsni spoj ‘‘plave‘‘ i ‘‘zelene‘‘ Hrvatske, o kojem se govori već godinama i koji u konačnici mora rezultirati većom razmjenom turista. Manifestacija, zasigurno, nikoga nije ostavila ravnodušnim. Ne samo zbog vina. Dane vina otoka Krka, naime, koji su uklopljeni u cjeloljetni vrbnički enogastronomski program nazvan "Popi‘ i pojedi", obilježava i ništa manje atraktivan izložbeni te sportsko-rekreativni sadržaj. Glazbeni nastupi, izložbe, Pitaonica o vinu, koju ju vodila ‘‘lovkinja‘‘ iz Potjere, Morana Zibar, biciklijada i slično, samo su dio bogatog programa pripremljenog za sve posjetitelje.
INSPIRACIJA UMJETNIKA

Ni nakon obilaska brojnih štandova ili ukusne ‘‘spize‘‘ u tamošnjem restoranu nikome se nije žurilo kući ili u apartman. Štošta se, naime, može vidjeti u ‘‘skutima‘‘ Vrbnika, mjestašca s 900-tinjak stanovnika, koji svoju priču priča već 900 godina. Samo nekoliko metara od prepunog Trga Škujica vidjeli smo mnogo starih sakralnih objekata, provlačili se kroz najužu ulicu na svijetu i jeli nesvakidašnje palačinke, koje vrijedna prodavačica peče na kućnom pragu i strpljivo ‘‘filuje‘‘ različitim slasticama i voćem. Tu je i muzej-restoran posvećen vrbničkoj žlahtini, iz kojeg su nam poručili - plemeniti i zdravi bili, uz žlahtinu se veselili! Koliko Vrbničani pozornosti pridaju vinu dokaz je i samo za ovo mjesto karakterističan Vinotel Gospoja. U Vrbniku se, u pravom smislu riječi, može osjetiti prava otočna tradicija, istraživati povijest te uživati u pitomoj prirodi.

I da, Vrbnik se nalazi na istočnoj strani otoka Krka, 28 kilometara od Krčkog mosta. Prilazite li mu s kopna, dočekat će vas nepregledni vinogradi i krški pašnjaci pogodni za uzgoj ovaca. Prilazite li mu pak s mora, ukazat će vam se na 49 metara visokoj strmoj hridi, kućica stisnutih oko zvonika, opasan srednjovjekovnim zidinama. Kako stoji na web-stranicama općinskog TZ-a, Vrbnik je bio važan frankopanski kaštel, glagoljaško i vjersko središte pod zaštitom sv. Ivana Krstitelja. Proslavila ga je pjesma "Vrbniče nad morem" i zlatna vrbnička žlahtina, omiljena inspiracija umjetnika. Tradicija i običaji još su uvijek živi, a domaći kanet, tanec i vrbensku čakavštinu znaju i oni najmlađi. Posljednjih dana svemu se pridružio i dašak Slavonije i Baranje, što je u konačnici rezultiralo neuobičajenom plavo-zelenom simfonijom koja će, vjerujemo, i iduće godine privući brojne domaće i inozemne turiste.
Piše: Ivica GETTO
Vrbnik je proslavila pjesma "Vrbniče nad morem" i zlatna vrbnička žlahtina, omiljena inspiracija brojnih umjetnika koji pohode to mjesto.
Manifestaciji je nazočio i župan osječko-baranjski, Ivan Anušić, koji je naglasio važnost predstavljanja slavonsko-baranjske ponude vina, rakija, gastro i ostalih proizvoda.
Vrbnik je bio važan frankopanski kaštel, glagoljaško i vjersko središte pod zaštitom sv. Ivana Krstitelja. Vrbničani su ponosni na tu tradiciju.
Vrbnik nad morem
Vrbnik je, hvale se mještani, bez sumnje, jedno od najpoznatijih hrvatskih mjesta. Zahvaljujući glagoljaškoj baštini (zbog čega ga i nazivaju kolijevkom pismenosti u Hrvata) te glasovitoj narodnoj pjesmi osebujne melodije i sadržaja - "Vrbniče nad morem". Poput drugih starih kaštela na otoku, smjestio se visoko, gotovo 50 metara nad morem, na osobitome mjestu - na hridi koja doslovce uranja u more. Prvi se put spominje 1100. godine. Stanovnici su se najviše bavili poljoprivredom, manje pomorstvom i ribarstvom. Prije nego što je vino steklo slavu, u polju su se uzgajale žitarice za prehranu obitelji koje su imale više članova nego današnje. U takvim su uvjetima lozu uzgajali uz rubove polja jer nije bilo tržišta i vino se proizvodilo samo za vlastite potrebe. Vrbnik je, uglavnom, izletničko mjesto, što mu je na neki način i prednost, iako ima kapaciteta u sobama i apartmanima obiteljskih kuća te hotelu.
Popi\‘ i pojedi
Dani vina otoka Krka treća su manifestacija u sklopu enogastrodogađaja "Popi‘ i pojedi" koji se održava još od 2004. godine. U okviru manifestacije takvog naziva - Popi‘ i pojedi - tri su temeljna programa raspoređena u turistički značajnim vikendima tijekom srpnja i kolovoza: Festival žlahtine - Razgon, Dani šurlica i Dani vina otoka Krka, kojima se promoviraju lokalne vrijednosti u proizvodnji i pripremi hrane i proizvoda od vinove loze uz pripadajuće običaje te lokalne folklorne i glazbene izraze. Kad se tu još zateknu Slavonci, cijela priča poprima šire i dublje značenje - spoji se Jadran i kontinent, pa festivalska groznica poprima masovne razmjere.
Priča o žlahtini
Vrbnička je žlahtina dio življenja i neizostavna kada se slavi i kada se tuguje. Vrbničani kažu kako je to zlatna kapljica natopljena znojem težaka, koja je Vrbniku stoljećima pružala mogućnost za opstanak, a i danas pruža razlog za ostanak u rodnom mjestu. Uspijeva u Vrbničkom polju koje se rasprostire na 211 hektara u udolini sjeverozapadno od Vrbnika. Duboko i plodno tlo, povoljna klima i zaštićeni položaj stvorili su dobre uvjete za poljoprivrednu proizvodnju. Smatra se domorodnom sortom krčkog vinogorja, a ime joj dolazi od slavenskog pridjeva žlahten, što znači plemenit. U posljednjim desetljećima postala je nezaobilazna na vinskim kartama prestižnih restorana, hotela i vinoteka.
Najčitanije iz rubrike