Dome slatki dome
KVALITETA STANOVANJA

Staklene stijene će prostor učiniti prozračnijim i većim
Objavljeno 30. kolovoza, 2018.
Ako je prostor povezan, već se javlja osjećaj prozračnosti, pa se zanemaruje veza s vanjskim prostorom

U toplim ljetnim danima veza unutarnjeg i vanjskog životnog prostora vrlo je intenzivna. Kvaliteti stanovanja znatno će pridonijeti činjenica da je ova veza i ukras prostora. Ugodan pogled i pravilan odnos unutar prostora obogatit će život ukućana.


Život u zatvorenom prostoru puno je ugodniji ako maksimalno negiramo pregrade oko sebe. To se odnosi i na male površine. Vizualne barikade opterećene elementima namještaja stvaraju napetost koje nismo niti svjesni.

Manje prozora

Najjednostavniji način da se izbjegne ovaj problem je maksimalno orijentiranje dnevne zone na vanjski prostor. Poželjno je koristiti što više staklenih stijena, a manje prozora. Stijene će prostor učiniti prozračnijim i većim, što povećava ugodu stanovanja.
Česte pogreške nastaju u organizaciji dnevnog boravka, blagovaonice i kuhinje. Ako je prostor povezan, već se javlja osjećaj prozračnosti, pa se zanemaruje veza s vanjskim prostorom. TV uređaj s komodom najčešće je postavljen na puni zid i sjedeća garnitura se pozicionira na način da je leđima okrenuta staklenoj stijeni ili prozoru.
Nova dimenzija
Tako se zanemaruje vizualno povećanje prostora i pogled na otvoreni prostor. Česta je pogreška i postavljanje blagovaoničkog stola uz stijenu, a uvlačenje sjedeće garniture u unutrašnjost prostora. Visina stola i stolica zatvara pogled na vanjski prostor i ponovo ga čini zatvorenim i neugodnim. To se ne odnosi na prostore velikih površina. Uz minimalne preinake vaš će prostor dobiti novu dimenziju. Orijentirajte sjedenje na način da se pogled proteže na vanjski prostor, direktno ili bar bočno. Izbjegnite pri tome guste zavjese i nabore jer ćete ponovo negirati vezu s okolinom.
Ako je organizacija prostora takva da je nemoguće izvesti pravilno pozicioniranje, stvorite relaks-kutak koji će imati otvoren pogled na vanjski prostor i brzo ćete shvatiti koliko vas ova pozicija opušta.
Izabela Galović Ninić, dipl.ing.arh.
Kutak za odmor
Ako je organizacija prostora takva da je nemoguće izvesti pravilno pozicioniranje, stvorite relaks-kutak. U ovim je zonama poželjno uvesti što više zelenila kako bi se naglasio vanjski prostor. Svjetlosni efekti noću će doći do punog izražaja, stoga budite kreativni!

Prirodna je potreba čovjeka da boravi u vanjskom prostoru, stoga učinite ovu vezu što atraktivnijom! n
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DRVENI DECKING SISTEMI

Podne obloge za vrtove i terase

2

VRT MAŠTOVITE KOMBINACIJE

Kamen za oblikovanje staza ili kamenjara

3

KINOLOŠKO DRUŠTVO

U sklopu ispita prošetali po centru Čepina