Ekonomija
POVRTLARSTVO DILJEM BARANJE POČELA BERBA ZAČINSKE PAPRIKE

Proizvođači u Baranji mljevenoj paprici dižu cijenu
Objavljeno 29. kolovoza, 2018.
Nepovoljni meteorološki uvjeti većini baranjskih proizvođača prepolovili prinose paprike

Za razliku od ratara, stočara pa i vinogradara, baranjski povrtlari, posebice proizvođači začinske paprike, ovu će godinu nastojati što prije zaboraviti. Većina njih tvrdi kako će prinos u odnosu prema prošloj godini biti gotovo prepolovljen, u najboljem slučaju za trećinu manji nego prošlogodišnji.


Osnovni krivac za to su meteorološki uvjeti. Dugo sušno razdoblje te samo tu i tamo pokoja kap kiše, ‘‘tiha su patnja‘‘ za proizvođače. Premda baranjska mljevena paprika nije (dovoljno) brendirana poput, primjerice, kulena i vina, kraj između Dunava, Drave i Mađarske nadaleko je poznat upravo po njoj, pa nije rijetkost da po sitnu mljevenu papriku, bilo slatku, bilo ljutu, u Baranju stižu kupci iz udaljenijih krajeva. Ili do nje dolaze na neke druge načine. Osim toga, prodaja paprike osnovni je izvor prihoda velikog dijela stanovnika Luga, Vardarca i Kopačeva, ali i pojedinaca iz drugih dijelova Baranje. Svi su oni, više-manje počeli s berbom i sušenjem paprike kako bi do kraja rujna (ove godine i prije) završili s ovim mukotrpnim poslom. S berbom su, tako, počeli u luškom OPG-u Majerhof.

Mljevenje i berba

- Dio paprike već pripremamo za mljevenje, a dio je još uvijek na polju. U berbi nam, među ostalima, pomaže rodbina i poznanici - priča Margita Majerhof, čija je začinska paprika osvajala nagrade na brojnim luškim festivalima paprike. Ona se žali na meteorološke uvjete koji su im prepolovili prinose.
- Količina mljevene paprike bit će slična prošlogodišnjoj, ali samo zato što smo posadili dvostruko više rasade - u polušali ističe Margita, napominjući kako papriku uzgajaju na površini od oko 1,5 katastarskih jutara. Već desetak godina, tvrdi, cijena njihove mljevene paprike je ista - 120 kuna za kilogram slatke, a 130 kuna za istu količinu ljute. Ove je godine, dodaje, krajnje vrijeme da povise cijenu, ali će, najvjerojatnije, to učiniti samo sa slatkom mljevenom paprikom.
- Cijena ljute ostat će 130 kuna, koliko će ove godine biti i slatka - naglašava. Čula je kako neki proizvođači planiraju još više podići cijenu, ali je ona, bar za sada, odlučila kako će podići cijenu samo za slatku papriku, dok će ljutu prodavati po već dugo vremena uobičajenih 130 kuna. Skuplje će papriku zasigurno prodavati i u luškom OPG-u Vašarević.
- Vremenski uvjeti, točnije prepolovljen urod, sve skuplja radna snaga, koju u posljednje vrijeme plaćamo i po 20 kuna za sat rada i slično, osnovni su razlog zašto će naša mljevena paprika ove godine biti skuplja nego proteklih desetak godina - tvrdi Juliana Vašarević. Cijenu nove paprike još uvijek nije htjela reći, ali će sigurno biti veća od 120 kuna, za koliko su je prodavali prošle godine. I ona se žali na katastrofalno nepovoljne meteorološke uvjete koji su kulminirali baš onda kada je bilo najpotrebnije. Kiša, kaže, nije padala kada je trebala, pa su vrućine odradile svoje.
Problem s beračima

Papriku uzgajaju na površini nešto većoj od jednog jutra, za vlastitu slatku i ljutu mljevenu papriku su i oni osvajali nagrade, a zarada od prodaje služi im isključivo za popravljanje kućnog budžeta. Ona i suprug, naime, već su duže vremena u mirovini, a kako ističe, od iznosa njihovih mirovina gotovo da ne mogu platiti ni režije. Stoga im ne preostaje ništa drugo nego držati se stare tradicije proizvodnje začinske paprike, pa čak i intenzivirati proizvodnju, kako to čine mnogi mještani baranjskih sela poznatih po proizvodnji tog začina.
Najveći baranjski proizvođač začinske paprike je Ferenc Salai iz Belog Manastira. Do nedavno se mogao pohvaliti da je među najvećim proizvođačima u Hrvatskoj, ali je smanjio površine. Za razliku od prošlogodišnjih sedam hektara, ove godine papriku uzgaja na približno četiri hektara, najviše u okolici Novog Bezdana. Budući da će iduće godine otići u mirovinu, površine posađene ovom kulturom još će smanjiti.
- Globalno gledajući, ova godina neće biti rekordna, ali ni najlošija. Paprika je raznolika, zavisi od toga na kakvom je tlu posađena. Imam jedan pjeskoviti komad, veličine približno jednog hektara, gdje je paprika poprilično "izgorjela", dok je na crnici, posebice u blizini kanala, paprika dobro rodila - priča Salai, koji će u berbu krenuti polovinom rujna.
Ne krije da mu je radna snaga veliki problem. Za spomenute površine, potrebno mu je najmanje 20 ljudi, koje ‘‘skuplja‘‘ iz nekoliko baranjskih sela. Satnicu u poslovima kopanja jesenas je povisio s 15 na 17 kuna, koliko planira platiti i za sezonsku radnu snagu koja mu bude radila u branju paprike. Razlog manjka sezonske radne snage, među ostalim, vidi u brojnim odlascima iz Baranje i Hrvatske, velikom broju korisnika raznih oblika socijalne pomoći i javnim radovima koji su organizirani baš u vrijeme kada počinje sezona branja paprike. Za razliku od manjih proizvođača, ne planira poskupljenje začinske paprike.
Dostava poštom

- Cijena kilograma moje mljevene začinske paprike je 90 kuna i takva će ostati i ove godine - tvrdi, obrazlažući ovu odluku činjenicom da većinu paprike plasira poštom, pa bi krajnji kupac, u konačnici, zajedno s poštarinom, papriku trebao platiti 120 kuna. Kada bi cijenu povisio, kao i većina ostalih baranjskih proizvođača, njegova bi paprika u Međimurju, Zagorju, Zagrebu i ostalim mjestima gdje ju šalje, bila i po 150 kuna, što ne želi. Hvali se činjenicom kako mljevene paprike za prodaju ima tijekom cijele sezone, što kod mnogih manjih proizvođača nije slučaj.

Cijena paprike u Baranji prošle se godine kretala od 90 do 140 kuna za kilogram, a takva je cijena već godinama, bez obzira na povećanje osnovnih proizvodnih, pa i životnih troškova. Upravo stoga, ali i svih drugih navedenih razloga, ove godine, u većini slučajeva, zasigurno neće biti takva. U prvu ‘‘službenu‘‘ potvrdu poskupljenja cijene paprike moći ćemo se uvjeriti već 15. rujna, na Ribarskim danima u Kopačevu te nešto kasnije na luškom Paprika festu. Manifestacije su to koje, među ostalim, ‘‘slave‘‘ upravo slatku i ljutu baranjsku mljevenu papriku, u koju se ‘‘zaljube‘‘ svi oni koji je probaju. Dakako u umjerenim količinama.
Ivica Getto
Proizvodnja mukotrpan posao
Za proizvodnju paprike treba mnogo truda i ljudskog rada. Nakon berbe ostavlja se dva do tri tjedna na dozrijevanju, nakon čega se skidaju peteljke. Potom se šalje u sušaru na desetak dana, a tek onda parpika ide na mljevenje. Prinosi su različiti, ovisno o godini.
Kupujmo baranjsko
Premda slatke i ljute paprike u Baranji ima mnogo, mnogi Baranjci i Slavonci (ali i drugi stanovnici Lijepe Naše) po ‘’crveno zlato’’ odlaze u susjednu Vojvodinu, čiji su neki dijelovi također nadaleko poznati po proizvodnji paprike. Baranjcima je najbliži bački Bezdan, gdje je nekoliko velikih proizvođača paprike. Osnovni razlog zašto je tome tako cijena je paprike koja je u Srbiji u prosjeku 90-ak kuna za kilogram. Mnogi po tamošnju papriku odlaze i zbog jarko crvene boje, za koju neki baranjski proizvođači tvrde da nije prirodna. ‘’Nemoguće je imati baš takvu boju konstantno, posebice ne nakon druge i treće berbe. Prema mojim informacijama, boju nabavljaju u Mađarskoj, što ne znači da nije jestiva i opasna za život’’, tvrdi jedan baranjski proizvođač, pozivajući sve da se paprikom opskrbljuju u regiji između Dunava, Drave i Mađarske. Prirodna crvena boja, tvrde proizvođači, dobiva se, među ostalim, nešto dužim stajanjem ubrane paprike u vrećama, normalno kod onih proizvođača koji papriku u njima drže.
Juliana Vašarević

vlasnica OPG-a iz Luga

Vremenski uvjeti, točnije prepolovljen urod, sve skuplja radna snaga, koju u posljednje vrijeme plaćamo i po 20 kuna za sat rada i slično, osnovni su razlog zašto će naša mljevena paprika ove godine biti skuplja nego proteklih desetak godina.
Možda ste propustili...

NAGLI PAD PROIZVODNJE U HRVATSKOJ

Naznake stabilizacije industrije u eurozoni

POLJSKA PRIPREMA POLA MILIJARDE EURA

Kompenzacija za niže cijene žitarica

OPORAVAK USLUŽNOG SEKTORA

Poslovna aktivnost u eurozoni porasla

Najčitanije iz rubrike