Regija
NA GROBLJU PRONAĐENE LJUDSKE KOSTI

Kostur muškarca iz Domovinskog rata
Objavljeno 29. kolovoza, 2018.
ILAČA
Policijska uprava vukovarsko-srijemska priopćila je kako je na groblju u Ilači prije dva dana djelatnik lokalne pogrebne tvrtke, kopajući grobno mjesto, pronašao ljudske kosti. Slučaj je odmah prijavljen policiji te je očevidom, kojemu je nazočio i mrtvozornik, na temelju sačuvanih ostataka odjeće i obuće, utvrđeno kako se radi o muškarcu ubijenom ili umrlom u Domovinskom ratu. Kako je uobičajeno u takvim slučajevima, posmrtne ostatke preuzeli su djelatnici Ministarstva obrane radi identifikacije i daljnjeg postupka.
- Naš posao završen je na terenu, gdje smo utvrdili kako je riječ o osobi čija je smrt nastupila u vrijeme Domovinskog rata, a dalje postupak vodi Ministarstvo obrane. Slijedi identifikacija koja će se obaviti DNK analizom usporedbom uzoraka osoba koje se vode kao nestale i tada će se utvrditi sve okolnosti pod kojima je muškarac skončao život - je li umro, možda, prirodnom smrću ili je riječ o ubojstvu, pa će se tada, moguće, utvrditi i način kako je ubijen, iako će to biti teško jer je prošlo 25 ili više godina od tada - kaže Domagoj Džigumović, glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske.
U Slavoniji se razmjerno često događa da ratari orući i obrađujući svoje njive pronalaze zaostala minsko-eksplozivna sredstva, a nerijetko i ljudske kosture. Nekada stručnjaci utvrde kako je riječ o kosturima iz vremena Drugog svjetskog rata, a najčešće to budu posmrtni ostaci iz Domovinskog rata. To se utvrđuje po predmetima koji se pronađu uz kostur.
U Bogdanovcima prošle godine radnici koji su obavljali zemljane radove pronašli su uz cestu ljudske kosti, umotane u najlonsku vreću, na dubini od 70 centimetara. Utvrđeno je kako se radi o poginulom u Domovinskom ratu, a mještani su se prisjetili kako su godinu-dvije prije, blizu tog mjesta tijekom zemljanih radova pronađena četiri kostura iz Domovinskog rata. U ožujku 2016. u Sotinu kraj Vukovara pronađena su dva kostrura iz Domovinskog rata, a u travnju u Starim Jankovcima pronađen je kostur iz Drugog svjetskog rata. U studenom 2010. oko 300 metara od mjesta masovne grobnice na Ovčari na dubini od 50-ak centimetara pronađene su ljudske kosti, a, prema procjeni policije, riječ je o najmanje tri osobe. Dakako, riječ je o stradalima u Domovinskom ratu.M.Flego
Možda ste propustili...

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

U BELIŠĆANSKOJ KNJIŽNICI

Nova kreativna radionica za djecu

Najčitanije iz rubrike