Učionica
U SUSRET ŠKOLSKOJ GODINI

Roditelji budite uzor djeci u prometu
Objavljeno 24. kolovoza, 2018.
U susret školskoj godini, policija upozorava vozače da obrate pozornost na veliki broj djece koja se pojavljuju kao sudionici u prometu. Posebno se naglašava vozačima da na početku nove školske godine pripaze na najmlađe sudionike koji se prvi put samostalno kreću u prometu - prvašiće.
Prema podacima iz MUP-a, tijekom prošle godine u Hrvatskoj je u prometnim nesrećama smrtno stradalo osmero djece u dobi do 13 godina. Još 110 ih je ozlijeđeno teško i 847 lakše. Najviše djece stradavalo je dok su bili putnici u vozilima, a petero ih je tako lani poginulo. Evidentno je povećanje smrtno stradale djece u odnosu prema 2016. godini, kada ih je u prometu živote izgubilo dvoje.
Djeca u prometu stradaju najčešće kao putnici u vozilima, a potom kao pješaci.
Kako bi se smanjio broj stradale djece u prometu, od 1995. godine policija tijekom rujna, odnosno od početka školske godine, diljem zemlje provodi akciju "Poštujte naše znakove". Tom se akcijom želi zaštititi najugroženiju skupinu sudionika u prometu - djecu, ali i odrasle, a prije svega vozače još jednom podsjetiti da uvijek paze na njih.
Kako ističu iz policije, osnovni razlozi zašto su djeca ugrožena kategorija sudionika u prometu je to što su nižeg rasta, što im onemogućuje dobru preglednost prometne situacije, odnosno vidno polje im je ograničeno. Zbog nižeg rasta teže su uočljivi ostalim sudionicima u prometu, a osobito vozačima. Sposobnost točne procjene brzine kojom se kreću vozila, kao i njihove udaljenosti, djeci je smanjena, a nije im u potpunosti ni razvijena sposobnost usmjeravanja pozornosti na zbivanja u prometu.
- Djeca često reagiraju nenadano i impulzivno zato što su zaigrana jer nemaju nemaju još u potpunosti razvijen osjećaj za procjenu opasnosti. Sigurnost djece u prometu ovisi o odgovornom pristupu odraslih. Poučite djecu pravilnom ponašanju u prometu i pružite im pozitivan primjer. Ne zaboravite, vi ste njihov uzor! - poručuju iz policije.
Roditelji s djecom moraju razgovarato o ponašanju u prometu i upozoriti ih na potencijalne opasnosti koje im od njega prijete. Trebaju zajedno vježbati sigurno prelaženje kolnika i objasniti im svrhu pješačkog prijelaza i semafora, kao i razloge zbog kojih ih treba koristiti te ulogu prometnog policajca. Ako je dijete prvoškolac, posebnu pozornost treba posvetiti putu u školu i iz nje te odabrati najsigurniji put, no ne nužno i najkraći. Kada dijete pogriješi odmah ga treba na to upozoriti, ali ga treba i nagraditi kada usvoji i primijeni određena prometna pravila. S.Lacić
Možda ste propustili...

PROF. DR. SC. HELENA SABLIĆ TOMIĆ DEKANICA AKADEMIJE ZA UMJETNOST I KULTURU U OSIJEKU

„Moramo biti mjesto razlike i u studijima umjetnosti i kulture i na tržištu rada“

BROJNE USTANOVE IZ SLAVONIJE I BARANJE UKLJUČILE SE U OBILJEŽAVANJE 2. DANA MEDIJSKE PISMENOSTI U HRVATSKOJ

Maturante upoznavali s načinima i mogućnostima manipulacije u medijskim i predizbornim kampanjama

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

5. SJEDNICA SENATA SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU

Na Sveučilište u Osijeku u akademskoj godini 2019./2020. moći će se upisati 3725 novih studenata

2

STIPENDIJE I POTPORE REDOVITIM STUDENTIMA SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU U AKADEMSKOJ GODINI 2018./2019.

Studentima Sveučilišta u Osijeku dodijeljene 122 stipendije i 1 potpora

3

TAMARA MAZUR NOVA V. D. PREDSJEDNICE STUDENTSKOGA ZBORA SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU

Sveučilište u Osijeku, sukladno interesima studenata, aktivno radi na poboljšavanju i povećanju broja studijskih programa