Tehno
TEST: PHILIPS BDM4037UW

Jedan od najvećih zakrivljenih monitora s 4K rezolucijom
Objavljeno 24. kolovoza, 2018.
Tek postavljanjem na stol postajemo potpuno svjesni 101 cm dijagonale ovog elegantnog monitora

Dijagonale i forma zaslona svih uređaja posljednjih su godina strelovito rasle. Osim pametnih telefona, televizora, tableta, zapravo svega što ima zaslon, neki novi trendovi obuhvatili su i tržište računalnih monitora. Ime Philips u tom svijetu sinonim je za vrhunske monitore, a model kriptične oznake BDM4037UW donosi štošta zanimljivo.



Velika zakrivljenost

Prije bilo kakvog hitanja u trgovinu po novi Philips BDM4037UW jedno morate znati – ovaj monitor stiže u zaista ogromnoj kutiji. Možda nevažna informacija, no kada monitor kupite, postat će itekako važna jer smo kutiju jedva stavili u automobil, a nije da baš vozimo nešto tipa Smart. Dakle, ogromna kutija tek nagovještava što nas čeka unutra, a nakon otvaranja imamo se čemu i diviti. Jedan od uvjerljivo najljepše dizajniranih monitora krasi visokoestetski dizajn i vrhunska kvaliteta. Metalno postolje, sjajna plastika za poleđinu i tanak obrub oko zaslona čine recept da ponosno na radni stol ovaj monitor stave i oni koji uistinu drže do elegancije u svakom kutku svog života. Tek postavljanjem na stol postajemo potpuno svjesni 101 cm dijagonale ovog monitora. Da, dobro ste pročitali, ovaj monitor ima čak 101 cm u dijagonali, odnosno 40 inča. Sam dojam je i bolji jer je monitor zakrivljen. Ovako dugačka dijagonala posebno to izražava jer ispred monitora točno imate pogled kao da ste okruženi monitorom. Zaobljeni zaslon na sredini stola pruža ugodan a ipak suptilan efekt prikaza, koji će vas zaokupiti i rad učiniti boljim. Philips BDM4037UW povezuje se s računalom jednim od priključaka VGA, DisplayPort ili HDMI. Osim toga, monitor podržava i povezivanje s pomoću MHL standarda, kojim ćete lako povezati tablet ili telefon. Osim brojnih načina povezivanja ovaj monitor podržava i prikaz do četiri izvora istovremeno! MultiView možete upotrijebiti uz značajku Picture-by-Picture (PbP) za prikaz do četiri izvora odjednom, što je korisno za kontrolne sobe ili zaštitarstvo. Može se upotrijebiti i za više uređaja, primjerice dva notebook računala jedno uz drugo u isto vrijeme, što rad čini produktivnijim. Tu je i način rada Picture-in-Picture (PiP), koji je praktičan kad, primjerice, gledate prijenos nogometa uživo s prijamnika i istovremeno radite na računalu.

Uronite u zaslon

Philips BDM4037UW moguće je koristiti i kao HUB. Naime, na poleđini su čak 4 USB 3.0 priključka, pa možemo spojiti vanjske periferne jedinice s monitorom, a potom jednim kabelom na računalo. Nakon povezivanja spremni smo za rad. BDM4037UW donosi UltraClear sliku 4K UHD rezolucije, odnosno čak 3840 x 2160 točaka, što je četiri puta više od, primjerice, 720p zaslona. Bilo da ste zahtjevan profesionalni korisnik koji treba izuzetno detaljan prikaz za CAD rješenja, koristite aplikacije za 3D grafiku, bilo da ste financijaš koji radi na golemim proračunskim tablicama, ovaj monitor oživit će vaše slike i grafike. VA LED zasloni tvrtke Philips koriste naprednu tehnologiju okomitog poravnanja u više domena, zahvaljujući kojoj postižu izuzetno visoke omjere statičkog kontrasta, što rezultira iznimno živopisnim slikama jarkih boja. Standardne uredske aplikacije prikazuju bez teškoća, a naročito su pogodni za fotografije, pretraživanja interneta, filmove, igre i zahtjevnu grafičku obradu. Zahvaljujući optimiziranoj tehnologiji za upravljanje pikselima, osiguravaju izuzetno širok kut gledanja, od 178/178 stupnjeva, što rezultira čistom slikom. Desetbitni zaslon pruža bogatu dubinu boja uz 1,074 milijardi boja i 12-bitnu internu obradu za reprodukciju uglađenih, prirodnih boja bez vidljivih gradacija i gubitka nekih nijansi. Zbog načina kontrole svjetline kod zaslona s LED pozadinskim osvjetljenjem, neki korisnici iskusit će treperenje zaslona što izazaiva umor očiju. Tehnologija Flicker-free tvrtke Philips primjenjuje novo rješenje za regulaciju svjetline i smanjenje treperenja radi ugodnijeg gledanja na Philips BDM4037UW. Za kraj spomenimo kako monitor ima ugrađene i zvučnike, koji, začudo, reproduciraju solidan zvuk. Naravno, nisu za velika očekivanja, no mogu poslužiti. Cijena od oko 5000 kuna čini se visokom, no imajte na umu da je ovo monitor za vrhunsku primjenu i vrhunskih mogućnosti, a u tom segmentu taj je iznos zapravo opravdan.
Marin Režić
Cijena od oko 5000 kuna čini se visokom, no imajte na umu da je ovo monitor za vrhunsku primjenu
Jedan od uvjerljivo najljepše dizajniranih monitora krasi visokoestetski dizajn i vrhunska kvaliteta
Možda ste propustili...

NAJVEĆI GLOBALNI PRUŽATELJ RJEŠENJA ZA DATA CENTRE

Digital Realty povećava kapacitet data centra u Zagrebu

Najčitanije iz rubrike