Novosti
MINISTAR FINANCIJA POJAŠNJAVA NAJAVU POVEĆANJA OSNOVICE ZA OBRAČUN DOPRINOSA

Marić: Vlada ne želi dodatno porezno opteretiti domaće poduzetnike
Objavljeno 21. kolovoza, 2018.

Vlada ne želi stvarati nikakve dodatne terete poduzetnicima, poglavito malima i srednjima, a po okončanju javnoga savjetovanja o paketu poreznih izmjena te potom u Vladinoj i saborskoj proceduri bit će prilike za analizu svih kritika predloženih izmjena, izjavio je ministar financija Zdravko Marić.


Upitan nakon sastanka u Vladi je li se nakon burnih reakcija poduzetnika na najave povećanja osnovice za obračun doprinosa za predsjednike i članove uprava od toga odustalo, odgovorio je da je u tijeku javno savjetovanje i da su i burne reakcije jedan od rezultata toga te da će ih Vlada razmotriti. Ministarstvo financija je, naime, u javnu raspravu osim drugih prijedloga izmjena poreznih propisa, uputilo i prijedlog o povećanju osnovice na koju predsjednici i članovi uprava moraju obračunati mirovinski i zdravstveni doprinos a 0,65 na 1,1 prosječnu brutoplaću, što je izazvalo brojne kritike iz poduzetničkih redova.
"Ima jako mnogo komentara, neki su možda malo oštriji, ali sve ih primamo i uzimamo u obzir i do kraja procedure iznaći ćemo najbolje rješenje", rekao je Marić. Naglasio je kako nema namjere ići u nešto "svojeglavo" te kako su Vlada i Ministarstvo financija već pokazali da "imaju sluha". Podsjetio je da su poduzetnici tražili mjere u području poreznog tretmana sezonskih radnika, priznavanja troškova nabave i održavanja automobila u službene svrhe te da im je Vlada odgovorila u okviru fiskalnih mogućnosti.
Što se tiče posebno malih i srednjih poduzetnika koje najviše "žulja" najava dizanja osnovice za doprinose direktora i članove uprava, Marić je podsjetio da je Vlada i bez apela poduzetnika uvela obračunavanje poreza na dobit prema novčanom tijeku do tri milijuna kuna, odnosno prema realiziranim fakturama, a ne prema obračunskom načelu, prema kojemu se porez plaća i na isporučenu, a nenaplaćenu robu i usluge. Pored toga, smanjena je stopa poreza na dobit, podsjetio je Marić. "Naša ideja od samog početka upravo jest da se stimulira i potiče poduzetništvo i žao mi je što se možda u nekim stvarima stječe dojam da je ovo nekakav kontraudar. Ne, ni u kojem slučaju", rekao je Marić.
Upitan misle li tako i koalicijski partneri, odgovorio je da je s njima "ista stvar" te da je u paketu poreznih izmjena devet zakona najveća izmjena sniženja stope PDV-a na svježe meso, ribu, voće i povrće, a da je velika izmjena i smanjivanje doprinosa na plaće, odnosno ukidanje doprinosa za zapošljavanje i ozljede na radu. Marić ističe kako bi porezne izmjene kao dio trećega kruga porezne reforme na snagu stupile s prvim danom iduće godine. Ukupni učinak poreznog rasterećenja unutar reforme započete s početkom 2017. ministar procjenjuje na šest milijardi kuna.
Hina
Most traži da se odustane od porezne reforme
Most traži da Vlada odustane od porezne reforme. "Imamo neke signale da bi se od toga moglo odustati, ali nikakve izjave o tome nema. Očekujemo da se na sjednici Vlade premijer Plenković očituje o tome i kaže da odustaju od tog suludog poteza", rekao je na konferenciji za novinare glavni tajnik Mosta Nikola Grmoja. Ocijenio je kako Marić, koji je radio u "državnom čedu zvanom Agrokor", teško može razumijeti riječi poput tržišne ekonomije i slobodnog poduzetništva. "Još je fascinantnije kada ministar, čija je tvrtka bila eklatantni primjer za lopovluk, zlouporabe, izbjegavanje plaćanje obveza prema državi i dobavljačima te za izvlačenje novca, proziva poduzetnike i naziva ih lopovima", kazao je Grmoja. U Mostu smatraju da se "od ovog niže ne može" te da poduzetnicima treba dopustiti da sami odlučuju kako će raspolagati svojim novcem. Saborski zastupnik Tomislav Panenić kazao je kako bi porezna reforma u najavljenom obliku pogodila 36.000 poduzetnika kojima bi godišnji trošak porastao za otprilike 50.000 kuna.
Možda ste propustili...

ŽRTVE DOMOVINSKOG RATA

Ekshumacija kod Bogdanovaca

JEDNO OD NAJPREPOZNATLJIVIJIH LICA HRVATSKE TELEVIZIJE

Preminuo novinar Damir Matković