Novosti
SRBIJA DOBILA ZRAKOPLOVE I ŽELI PREKRAJATI GRANICE KOSOVA

Vučić "skoro zaplakao" kada je vidio dva obnovljena MIG-a 29 na srpskom nebu
Objavljeno 21. kolovoza, 2018.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić dočekao je u utorak u vojnoj zračnoj luci Batajnica kod Beograda dva obnovljena ratna zrakoplova MIG 29, koja je Srbija kupila od Rusije i to ga je tako ganulo da je, kako je izjavio „skoro zaplakao“.


- Prvi put vidjeli smo snažna krila Srbije, prva dva, primljena u operativnu uporabu, koje smo dobili iz Rusije. Na još šest MIG-ova 29 rade srpski i ruski stručnjaci i prvi put ćemo na paradu izići s osam MIG-ova 29, a imamo mi i tri MIG-a 21. Ja sam gotovo zaplakao kada sam ih vidio i čuo, ne znam kako vi? - rekao je Vučić, i najavio kako će iznad Beograda početkom studenoga na velikoj vojnoj paradi kojoj će nazočiti ruski predsjednik Vladimir Putin, preletjeti "najmanje osam MIG-ova 29“. On je zahvalio Putinu i priznao kako nemaju dovoljno pilota koji bi letjeli u trenažnim letovima, jer zbog malih plaća i nedostatka stanova piloti odlaze iz srpskog zrakoplovstva. Naglasio je kako je Srbiji prijeko potrebna pomoć Rusije u rješavanju pitanja Kosova. Najavio je kako u Srbiji razmišljaju o ponovnom uvođenju obveznog vojnog roka od tri do šest mjeseci, ali "to ovisi od više faktora, između ostaloga i od financijskih mogućnosti“.
S druge strane, kosovski premijer Ramush Haradinaj prijeti: "Ako tenkovi Srbije prijeđu kosovsku granicu, mi smo spremni", te da Priština ne pristaje na razmjenu teritorija i mijenjanje granica. Moskovski dnevnik Komersant doznaje pak kako Bruxelles nije zadovoljan sporošću pregovora Beograda i Prištine te je "EU postavila svojevrsni ultimatum“ da pregovori moraju okončati do početka 2019., "jer će u suprotnom integracija (Srbije, nap.a.) u EU biti blokirana“. Oni ne traže od Beograda da prizna Kosovo, ali normalizacija odnosa "predviđa članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, uključujući i UN, a Priština treba pristati na formiranje Zajednice srpskih općina“, što bi značilo kako "Srbija službeno priznaje gubljenje Kosova“, a u srpskom ustavu stoji da je to neodvojivi dio Srbije. Zbog toga, ocjenjuju: "Vučić riskira ne samo da izgubi rejting, nego i da bude optužen za izdaju nacionalnih interesa“.
"U ovoj pat situaciji srpski predsjednik krenuo je u neočekivani korak. Založio se za prekrajanje kosovskih granica. Aktivno lobiranje Vučića u zapadnim centrima o prekrajanju granica Kosova je objašnjivo. Bez potpore te ideje u ključnim državama ideja je neostvariva", piše list, dodajući kako je riječ o staroj ideji podjele Kosova i pripajanju sjevernih dijelova koje naseljavaju pretežno Srbi. No, hrvatski komentator Vlado Vurušić u analizi za Komersant najavio je kako bi nakon razmjene teritorija Kosova, Republika Srpska krenula u ujedinjavanje sa Srbijom i raspad BiH bi postao neizbježan, a i Hrvatska, kaže, tu ne bi ostala po strani. Vjerojatno će muslimani i "njihovi pokrovitelji iz Turske obratiti pozornost na Sandžak“ i "domino-efekt postat će nepovratan“, ocjenjuje Vurušić.M.Flego
Možda ste propustili...

KAŽNJAVANJE UPORNIH PROMETNIH PREKRŠITELJA

Policija oduzela 1148 vozila

PARLAMENTARNI IZBORI ZATVARAJU ŠALTERE

Banke 17. travnja neće raditi

ŠTO JE NA 100.000 ISPITANIKA POKAZAO IZBORNI KOMPAS

Četvrtina ispitanika ne bi glasala za programski im blisku stranku