Ekonomija
KUTAK ZA INVESTITORE

Oštar pad cijena dionica na malim prometima
Objavljeno 21. kolovoza, 2018.
Među rijetkim dionicama koje su tjedan završile u pozitivno su Đuro Đaković, Uljanik, Dalekovod, HT i Podravka

Prošlog tjedna na domaćem tržištu kapitala došlo je do oštrog pada cijena dionica uz mali obujam trgovanja. Ukupni redovni tjedni promet iznosio je 28,7 milijuna kuna. Dionicama se ostvarilo 23,3, a obveznicama 5,4 milijuna kuna prometa. U skraćenom radnom tjednu prosječni dnevni promet dionicama iznosio je 5,8 milijuna kuna.
To predstavlja prepolovljeni prosječni dnevni promet u odnosu prema tjedanu prije. Niski dnevni prometi posljedica su godišnjih odmora i izostanka aktivnosti fond managera na tržištu kapitala. Pad cijena dionica veže se uz krizu u Turskoj koja je znatno pogodila europsko tržište kapitala, osobito financijski sektor.
Na početku tjedna na Zagrebačkoj burzi dionicama se ostvarilo 5,6 milijuna kuna prometa uz smanjenje cijena. Indeks Crobex se u ponedjeljak spustio na 1.830 bodova (pad za 0,3 posto). Utorak je donio snažan pad dionica uz ostvarenih 7,0 milijuna kuna prometa, od čega se preko blok-transakcije povlaštenim dionicama Adris grupe protrgovalo 3,0 milijuna kuna. Vrijednost indeksa Crobex spustila se u utorak na 1.820 bodova (pad za 0,6 posto). Zagrebačka burza nije radila u srijedu zbog blagdana Velike Gospe. Četvrtak je donio kratkotrajni privremeni oporavak dionica i rast indeksa Crobex za 0,1 posto uz ostvarenih 3,4 milijuna kuna dnevnog prometa. Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u petak 1.818 bodova. To je za 18 bodova ili 1,0 posto manje negoli na početku tjedna. Od dvadeset i dvije dionice u sastavu indeksa Crobex, šest vrijednosnica zabilježilo je rast i četrnaest pad cijene dok su se Ingra i Maistra zadržali na početnim tjednim razinama.

Blok transakcija

Među rijetkim dionicama koje su tjedan uspjele završiti u pozitivno nalaze se Đuro Đaković Grupa (rast za 8,0 posto), Uljanik plovidba (rast za 4,1 posto), Dalekovod (rast za 3,6 posto), HT (rast za 1,6 posto) i Podravka (rast za 0,6 posto). Rast dionice Đuro Đaković grupa uslijedio je nakon što je uprava društva objavila vijest o zaključenom novom ugovoru vrijednom 46 milijuna kuna za dodatnu isporuku vagona shimmns za francuske i njemačke kupce. Vagoni će biti isporučeni kupcima u prvom kvartalu 2019. godine. Među tjednim gubitnicima najviše su stradale dionice Jadroplov (pad za 6,1 posto) te Viktor Lenac (pad za 5,2 posto), Arena Hospitality Group (pad za 3,5 posto) i Luka Rijeka (pad za 3,0 posto). Tjedni promet veći od dva milijuna kuna ostvarile su četiri dionice. To su: HT (5,2 milijuna kuna), Adris grupa (5,1 milijuna kuna), Podravka (3,2 milijuna kuna) i Valamar Riviera Poreč (2,5 milijuna kuna). Dionicama HT pojačano se trgovalo u četvrtak i petak. Preko blok-transakcija u četvrtak se ostvarilo 2,3 milijuna kuna, pri čemu je vlasnika promijenilo 15.000 vrijednosnica po prosječnoj cijeni 158,00 kn. U petak se dionicama HT-a u redovnom prometu protrgovalo 1,5 milijuna kuna. Zaključna cijena dionice HT-a dohvatila je u petak 158,50 kn. To je za 2,50 kn ili 1,6 posto više negoli na početku tjedna.

Utjecaj turske lire

Povlaštenim dionicama Adris grupe ostvarilo se 4,7 milijuna kuna prometa uz smanjenje cijene na 439,00 kn (tjedni pad za 1,3 posto). Pozornost ulagača privukla je blok-transakcija povlaštenim dionicama Adris grupe u utorak kada se ostvarilo 3,0 milijuna kuna prometa, a vlasnika je promijenilo 7.000 vrijednosnica prema prosječenoj cijeni od 436,00 kn. Vrijednosnice je preko Hrvatske poštanske banke stekao Kapitalni fond. Redovnim dionicama Adris grupe ostvarilo se 0,4 milijuna kuna prometa, a cijena je smanjena na 488,00 kn (tjedni pad za 1,6 posto). Kriza u Turskoj i pad tečaja turske lire za više od 30 posto utjecao je na dionice hrvatskih turističkih tvrtki, među kojima se nalazi i Adris grupa. Procjenjuje se kako bi pad tečaja turske lire mogao dovesti do sniženja cijena turističkih usluga na području Mediterana. Objavljeni polugodišnji rezultati Podravke potaknuli su rast dionice koprivničke tvrtke koja je u petak dohvatila 340,00 kn, što je za 2,00 kn ili 0,6 posto više negoli na početku tjedna. Dionicama Valamar Riviera Poreč jače se trgovalo u četvrtak i petak. Cijena dionice Valamar Riviera Poreč dohvatila je u petak 40,40 kn. To je za 0,71 kn ili 1,7 posto manje negoli na početku tjedna. Vrijednost indeksa Crobis koji prati kretanje cijena državnih obveznica povećala se na 111,36 bodova (tjedni rast za 0,03 posto). Autor je vlasnik dionica HT-a spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica. Stanko DABIĆ
Ulagači, u idućem razdoblju budite oprezni. Čeka nas smanjeni obujam trgovanja zbog odlaska velikih igrača na godišnje odmore tako da su moguće veće oscilacije cijena dionica na malim prometima
Možda ste propustili...

POKRENUTI STVARNU AKCIJU U BORBI PROTIV KLIMATSKE KRIZE

Zagađenje plastikom nalazi se svagdje oko nas

DODIJELJENA ZLATNA KOŠARICA 2024. ZA NAJBOLJA OSTVARENJA

Podravka najbolji proizvođač

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

Najčitanije iz rubrike