Sport
KREĆE NOVI REPREZENTATIVNI CIKLUS

Dalić za rujansku akciju pozvao osam igrača koji nisu bili u Rusiji
Objavljeno 21. kolovoza, 2018.
U reprezentativnom okruženju ponovo će se naći Borna Barišić, dojučerašnji kapetan bijelo-plavih

Nakon nezaboravne avanture na Svjetskom prvenstvu u Rusiji i jednog kraćeg razdoblja neizvjesnosti oko ostanka Zlatka Dalića na izborničkoj fukciji, koja je riješena na opće zadovoljstvo, u rujnu će se opet okupiti naši najbolji nogometaši.


Početkom rujna pred reprezentacijom su dva zanimljiva ispita. Prvo nas 6. rujna čeka prijateljska utakmica s aktualnim europskim prvakom Portugalom u Faru, a pet dana poslije Hrvatska će krenuti u novoformiranu UEFA-inu Ligu nacija protiv Španjolske u Elcheu.

Luka i Rakitić

Zbog toga je izbornik Zlatko Dalić opet u akciji te je objavio popis 25 kandidata za te dvije utakmice. Roster je u odnosu prema Rusiji morao doživjeti određene promjene jer su se u međuvremenu od kockastog dresa oprostila trojica važnih igrača Vedran Ćorluka, Mario Mandžukić i Danijel Subašić. A Dalić je popis modificirao i prema potrebama mlade reprezentacije koju očekuju ključni ogledi za plasman na Europsko prvenstvo.
- U dogovoru s izbornikom U-21 reprezentacije Nenadom Gračanom za ovu akciju nisam zvao Josipa Brekala, Bornu Sosu i Duju Ćaletu-Cara, koje pozorno pratimo i svakako na njih računamo u bližoj budućnosti. Ipak, ovaj put potrebniji su mladoj reprezentaciji koja se bori za odlazak na Europsko prvenstvo, što bi bio važan uspjeh za jednu darovitu generaciju - pojasnio je izbornik Dalić.
Ako se dio senatora oprostio, oni možda i najvažniji za igru naše selekcije su tu - kapetan Luka Modrić i Ivan Rakitić i dalje će rukovoditi organizacijom igre Vatrenih, a bolja vijest od te ne može postojati. Naravno, tu su i svi ostali junaci sa SP-a, a Dalić je njima dodao i ponešto svježe krvi, odnosno igrače koji bi u bližoj budućnosti trebali preuzeti glavne uloge od današnjih virtuoza.
U svakom slučaju, rujan nosi ozbiljne izazove za Hrvatsku koja će u njima trebati potvrđivati svoj status viceprvaka svijeta. Iako su Portugal i Španjolska suparnici iz elitne kategorije, očekivanja od naše selekcije sukladna su onome što je pokazala na svjetskoj smotri, a osim toga, cilj u Ligi nacija bit će zadržavanje statusa u prvoj jakosnoj skupini gdje je s nama uz Španjolsku još i četvrtoplasirana reprezentacija sa SP-a Engleska.
- Pred nama su dva odlična izazova, utakmice s velikim protivnicima, a mi svakako želimo nastaviti predstavljati Hrvatsku onako kako smo to radili u Rusiji - hrabro, angažirano i kvalitetno - poručio je Dalić.
Osam promjena

Za tu rujansku kampanju izbornik je pozvao osam igrača koji nisu imali sreću biti dijelom ruskog kontingenta koji se kući vratio sa srebrom oko vrata. No, tih osam igrača imat će se priliku nametnuti izborniku te dokazati kako se na njima može graditi budućnost hrvatske reprezentacije. Od igrača koji nisu bili sudionici Svjetskog prvenstva pozvani su Karlo Letica, Borna Barišić, Antonio Milić, Matej Mitrović, Ivan Santini, Marko Livaja, Marko Rog i Mario Pašalić. Svi su oni u manjoj ili većoj mjeri već bili u krugu kandidata kod prijašnjih izbornika, ali zbog raznoraznih razloga nisu pronašli svoje mjesto na popisu putnika za SP. Osim onih koji su se oprostili u rosteru, nema ni Ivana Strinića koji ima zdravstvenih problema, a vrlo je upitno participiranje u tim utakmicama Dejana Lovrena i Andreja Kramarića.
- Uz igrače koji su se oprostili od reprezentacije, na popisu nema Ivana Strinića kojemu svi želimo što brži i potpuni oporavak. Pratit ćemo pozorno situacije s ozljedama Lovrena i Kramarića, a nadam se da će svi ostali ostati zdravi do okupljanja - rekao je Dalić.
U biti, ovaj jesenski program reprezentativnih utakmica izbornik će gotovo sigurno iskoristiti kako bi složio kadar s kojim planira ući u kvalifikacije za Euro 2020. godine koje počinju sljedećeg proljeća. Nema dvojbe kako će šest utakmica, koliko je zasad na popisu za odigravanje ove jeseni (po dvije u Ligi nacija protiv Španjolske i Engleske), te dvije prijateljske (Portugal i Jordan u Rijeci tijekom listopada), dati Daliću jasan uvid u rješenje određenih dvojbi oko kandidata ako one uopće postoje. Naravno, treba gledati i malo dalje te polako pripremati reprezentaciju za potpunu smjenu generacija koja je pred vratima. Za ove koji su se oprostili Dalić već ima spremne alternacije, međutim trebat će pripremiti teren za eventualni oproštaj od reprezentacije kapetana Luke Modrića koji će gotovo sigurno uslijediti u sljedećih godinu-dvije. Luku će biti nemoguće zamijeniti na isti način, ali treba vidjeti s kojim bi se igračima njegov odlazak učinio što bezbolnijim. Rješenja postoje, Mateo Kovačić morao bi konačno pokazati je li napokon iz vječnog potencijala prerastao u pravu kvalitetu, a tu su Rog, Pašalić, Bradarić, koji sigurno mogu imati zapažene reprezentativne role kada za to dođe trenutak. Jasno, ostaje i vječno pitanje lijevog beka koje će se Strinićevim problemima sa zdravljem opet intenzivirati. Tu je Josip Pivarić, a priliku dobiva dojučerašnji kapetan Osijeka Borna Barišić koji je transferom u redove Rangersa napravio novi korak prema naprijed u svojoj karijeri. Jasno, bit će zanimljivo vidjeti i kako će Dalić složiti napadački trozubac bez Mandžukića te Kalinića koji će ostati prekrižen nakon naglog napuštanja reprezentativnog kampa u Rusiji. Problema na krilnim pozicijama nećemo imati jer tu su Perišić, Rebić, nadamo se i oživljeni Pjaca, a za mjesto u centrali ako neće biti ozlijeđenog Andreja Kramarića početkom rujna borit će se Ivan Santini, koji je čudesno otvorio novu sezonu u Anderlechtu i nalazi se u velikoj golgeterskoj formi, i vječno "zločesti dečko" Marko Livaja, čiji igrački potencijal nikada nije bio sporan, ali brži i kvalitetniji razvoj sprječavale su njegove mušice.
Na kraju, umjesto Subašića nova reprezentativna "jedinica" bit će pouzdani Lovre Kalinić i tu straha nema, a uža obrana, ako će svi biti zdravi, neće pretrpjeti velike promjene. Tek novi lijevi bek do Strinićeva oporavka te jedan stoper, ako se do prvih susreta ne oporavi Dejan Lovren.
promjene
OSAM JE NOVIH IGRAČA NA POPISU
Dalićev izbor
Vratari: Lovre Kalinić, Dominik Livaković, Karlo Letica.

Braniči: Domagoj Vida, Dejan Lovren, Šime Vrsaljko, Josip Pivarić, Tin Jedvaj, Matej Mitrović, Borna Barišić, Antonio Milić.

Vezni: Luka Modrić, Ivan Rakitić, Mateo Kovačić, Milan Badelj, Marcelo Brozović, Marko Rog, Mario Pašalić, Filip Bradarić.

Napadači: Ivan Perišić, Andrej Kramarić, Ante Rebić, Marko Pjaca, Ivan Santini, Marko Livaja.
Zlatko Dalić

hrvatski izbornik

Pred nama su dva odlična izazova, utakmice s velikim protivnicima, a mi svakako želimo nastaviti predstavljati Hrvatsku onako kako smo to radili u Rusiji - hrabro, angažirano i kvalitetno.
Možda ste propustili...

SUSRET OSMINE FINALA KUPA ŽNS-A OSJEČKO-BARANJSKOG

Donjomiholjčani zaustavili NAŠK

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

Najčitanije iz rubrike