Sport
ATP TURNIR U CINCINNATIJU

Đoković prvi tenisač u povijesti koji je osvojio svih devet Mastersa
Objavljeno 20. kolovoza, 2018.

Srpski tenisač Novak Đoković osvojio je u nedjelju navečer ATP turnir iz Masters 1000 serije u Cincinnatiju, pobijedivši u finalu velikog Švicarca Rogera Federera sa 6:4, 6:4. To je prvi naslov za Đokovića u Cincinnatiju, u prethodnih pet finala je poražen, od čega čak tri puta od Federera kojemu se sada djelomice osvetio.


Ujedno, Đoković je postao prvi tenisač u povijesti koji je osvojio svih devet turnira iz Masters 1000 serije. Đoković sada ima pobjede na Indian Wellsu, Miamiju, Madridu, Monte Carlu, Rimu, Torontu (Montrealu), Šangaju, Parizu i sada u Cincinnatiju. Srpskom tenisaču to je bio već 31. naslov na turnirima iz Masters serije, a nakon ovoga trijumfa u međusobnim dvobojima protiv Federera vodi 24-22.
- Ovo je zaista poseban trenutak za mene. Prvi put stojim ovdje s pobjedničkim trofejom, pet finala sam izgubio, većinu od Rodgera. Hvala ti što si me "pustio" da jednom i pobjedim - šalio se Đoković na svoj račun i na dugačko rivalstvo sa Švicarcem dodajući kako je uvijek zadovoljstvo dijeliti teren s velikim prvakom kao što je Federer, rekao je srpski tenisač nakon trijumfa u finalu turnira i upisivanja svojeg mjesta u tenisku povijest.
Veliki švicarski tenisač nije pretjerano bio raspoložen nakon poraza. No, na službenoj konferenciji za novinare nije odbio ni jednog novinara. Ponudio je i neka zanimljiva razmišljanja. Posebno je novinare zanimao komentar nakon prevelikih promašaja prilikom prijma servisa, što su mnogi smatrali ključnim u ovom susretu. Federer je jasno odgovorio:
- Znate, Novak Đoković je veliki prvak. I o tome treba pričati i pitati. Ova konferencija za novinare ne treba biti o tome kako sam ja promašivao udarce prilikom prijma drugog servisa, nego o tome kako je Đoković ispisao povijest. To je bar moje mišljenje - rekao je Federer, još jednom čestitavši Đokoviću na povijesnom dosegu.
Inače, trijumfom u Cincinnatiju Novak Đoković je s desetog skočio na šesto mjesto ATP liste. Na vrhu nema promjena. Vodeći je Španjolac Rafael Nadal s čak 10.040 bodova, gotovo tri tisuće više od drugoplasranog Švicarca Rogera Federera (7080). Slijedi Argentinac Juan Martin del Potro (5500), Nijemac Alexander Zverev (4845), Južnoafrikanac Kevin Anderson (4615). Najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić, koji je zaustavljen u polufinalu turnira iz Masters 1000 serije u Cincinnatiju upravo od kasnijeg pobjednika Novaka Đokovića, zadržao je sedmo mjesto na novoj ATP listi. Čilić je dosad sakupio 4445 bodova. Borna Ćorić je napredovao za jedno mjesto i sada je 20. tenisač svijeta, dok je 39-godišnji Ivo Karlović pao za 24 pozicije te je na 137. mjestu. Nino Serdarušić je na 201. mjestu, što je za šest mjesta slabije nego prošli tjedan, dok je Viktor Galović na 225. mjestu, jer je nazadovao, naime, protekli tjedan bio je 232. igrač na ATP listi. h/K.L.
31

naslov osvojio je Đoković na turnirima iz Masters serije
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike