Novosti
POSAO GRADONAČELNIKA PRIORITET

Gradonačelnik Županje Miličević izlazi iz Sabora
Objavljeno 21. kolovoza, 2018.
Umjesto Miličevića, u saborske klupe vraća se Dražen Milinković, direktor Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije

Saborski zastupnik Davor Miličević (HDZ) na vlastiti se zahtjev odlučio povući iz Hrvatskog sabora i potpuno se posvetiti gradonačelničkom poslu u Županji. U 9. saziv Sabora ušao je u listopadu 2016. godine umjesto Vinkovčanina Dražena Milinkovića koji je bio drugi na listi HDZ-a u V. izbornoj jedinici, a koji je svoje mjesto prepustio Miličeviću jer se odlučio vratiti u Vinkovce radi priprema za predstojeće lokalne izbore.


- Parlamentarne izbore kvalitetno smo odradili, složili dobru listu kandidata koja je postigla odličan rezultat i smatram da je i za stranku i za mene sada najbolje da se vratim u Vinkovce. Da konsolidiramo stranačke redove u županiji i da se na svim gradskim i općinskim odborima HDZ-a pripremimo za nadolazeće lokalne izbore koji su nam izuzetno važni. Cilj nam je ostvariti rezultat kao i na parlamentarnim izborima - kazao je tada za "Glas Slavonije" Dražen Milinković, inače predsjednik vukovarsko-srijemskog HDZ-a. Pojasnio je da se zalaže za ravnopravnu zastupljenost svih gradova i općina u radu Županijskog odbora HDZ-a, ali i svih dijelova Vukovarsko-srijemske županije u Saboru. I smatrao je da nije primjereno da uz Mladena Karlića u Saboru bude još jedan zastupnik iz Vinkovaca.

Europski projekti

Miličević je tada preuzeo odgovornost i kao deveti s kandidacijske liste otišao u Sabor. Ali je uvijek isticao da mu je obnašanje dužnosti gradonačelnika na prvome mjestu i kada bi morao birati, ne bi ni trenutka dvojio - uvijek bi odabrao Županju umjesto Markova trga, a sada je to i dokazao. Priznao nam je da se već umorio pet godina putujući na relaciji Županja - Zagreb i natrag i da je došlo vrijeme za povratak kući, o čemu već dugo razmišlja.
- Moja je procjena da je bolje da se vratim na svoje radno mjesto i potpuno mu se posvetim jer posla i obveza u gradu jako je puno. Imamo dosta i europskih projekata koje treba gurati i za koje se moramo izboriti, a pokazali smo da to znamo. Županja je svrstana na drugo mjesto najuspješnijih gradova u Hrvatskoj po povlačenju europskih sredstava po stanovniku u 2017., a među prvih deset je i po udjelu ukupne pomoći EU-a u svim hrvatskim gradovima u prošloj godini - ističe Miličević. Vjeruje da je svih dosadašnjih godina u Zagrebu uspio upoznati mnogo ljudi i uspostaviti veze i kontakte koji će moći pomoći i pridonijeti razvoju Županje.
Korektno prema građanima

- Nadam se da smo već poprilično toga kanalizirali prema našemu gradu. Cilj mi je da probleme u gradu brže i kvalitetnije rješavamo, a jesam li pogriješio što sam se odlučio na ovakav potez i povlačim se iz Sabora, pokazat će vrijeme. Idemo raditi i maksimalno se boriti za ovaj grad, u okviru naših mogućnosti stvarati pretpostavke za gospodarski razvoj i za otvaranje novih radnih mjesta, a koliko ćemo biti uspješni, ocijenit će građani - zaključuje. Miličević smatra da je to korektnije i prema kolegama zastupnicima u Saboru i prema građanima koji su mu lani na lokalnim izborima dali povjerenje za vođenje Županje u četvrtom mandatu.
Miličević je prvi put u Sabor ušao u ožujku 2013. godine umjesto bivšeg ministra poljoprivrede Petra Čobankovića, koji je odstupio zbog afere Planinska. Kao saborski zastupnik županjski gradonačelnik prisegnuo je i u prosincu 2015. godine prilikom konstituiranja 8. saziva Sabora, u koji je ušao kao zamjena za vukovarsko-srijemskog župana Božu Galića.

Od 15. rujna Miličević napušta saborske klupe, a ondje se vraća Dražen Milinković.
Marija Lešić Omerović
Zastupljeni svi dijelovi županije
Za komentar smo jučer zamolili i Dražena Milinkovića, inače aktualnog direktora Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije, koji nam je potvrdio da sredinom sljedećeg mjeseca preuzima dužnost saborskog zastupnika. - Nakon posljednjih parlamentarnih izbora dogovorili smo se i ravnomjerno raspodijelili tako da u Saboru budu zastupljeni Vukovar, Vinkovci i Županja te branitelji. U ovoj situaciji, ako se kolega Miličević odlučio vratiti natrag, lokalnoj politici, logično je da ću ja ići u Sabor i aktivirati svoj mandat - kazao nam je Milinković.
Možda ste propustili...