Svijet
NEMA OSLOBAĐANJA AMERIČKOG PASTORA, NITI PREKIDA POSTUPKA PROTIV TURSKE BANKE

Erdogan: Cilj im je baciti Tursku na koljena
Objavljeno 21. kolovoza, 2018.
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je kako je napad na tursko gospodarstvo poput napada na zastavu ili prava na molitvu, zbog pada vrijednosti turske lire. Ususret četverodnevnom Kurban-bajramu Erdogan je na unaprijed snimljenom obraćanju ocijenio je kako kriza valute za cilj ima "dovesti Tursku i njen narod na koljena, zarobiti ih".
Turska lira izgubila je 40 posto vrijednosti od početka godine, zbog zabrinutosti zbog Erdoganova utjecaja na monetarnu politiku i produbljivanja sukoba sa SAD-om. Kriza s turskom lirom utjecala je posljednjih tjedana i na vrijednost drugih valuta zemalja u razvoju. "Oni koji misle kako će Turska popustiti na tečaju valuta, uskoro će vidjeti da su u krivu", naglasio je Erdogan u obraćanju na televiziji. Erdogan nije imenovao države ili institucije koje smatra krivima, no prethodno je za pad vrijednosti valute optužio tajanstvene "kamatne lobije", zapadnjačke rejting agencije i financijaše.
U ponedjeljak je nekoliko hitaca bilo ispaljeno iz jurećeg automobila na ambasadu SAD-a u turskom glavnom gradu, srećom, bez žrtava. Trumpova administracija odbacila je pak tursku ponudu da oslobodi američkog pastora u zamjenu za prekid postupka protiv turske banke koja bi mogla biti kažnjena visokom globom u SAD-u.H
Najčitanije iz rubrike