Osijek
INOZEMNI STUDENTI NA RAZMJENI U OSJEČKOM KBC-U

Clara, Marina i Atanasia uživaju u zelenom Osijeku
Objavljeno 21. kolovoza, 2018.
Udruga CroMSIC ovoga ljeta je ugostila čak tridesetak studenata medicine iz cijelog svijeta

Suradnja s medicinskim stručnjacima, liječnicima i profesorima, uz nezaboravna putovanja i upoznavanje drugih kultura – sve to u sklopu studentskih razmjena kao vrijedno iskustvo nudi IFMSA, Međunarodna federacija studenata medicine, čija je ugledana članica i Udruga hrvatskih studenata medicine, poznatija kao CroMSIC. Naime, u razdoblju od 2003. godine, posredstvom CroMSIC-a, na studentsku razmjenu u inozemstvo je otišlo 1694 hrvatskih studenata medicine, dok su u istom razdoblju četiri najveća hrvatska medicinska fakulteta ugostila čak 2004 studenata iz cijelog svijeta.


Među tim fakultetima, logično se pronašao i Medicinski fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, s čijim Studentskim zborom i osječkim KBC-om, CroMSIC na godišnjoj razini dovodi zainteresirane studente medicine u sklopu programa znanstvene i profesionalne razmjene. Inozemnim studentima je tijekom ljeta zasigurno najbolje vrijeme za posjetiti Hrvatsku, pa i Osijek, jer se bez akademskih obaveza mogu prepustiti upijanju novih znanja i iskustava. To dokazuju i brojke, jer je osječki CroMSIC do sada, tijekom srpnja i početkom kolovoza, ugostio ukupno trideset mladih medicinara iz cijelog svijeta, koji će sve do rujna uživati u blagodatima grada na Dravi.
"Vizita" je tako za neke studente završila krajem srpnja, dok ih je dvadesetak od početka ovog mjeseca s mentorima nastavilo posjećivati razne odjele osječkog KBC-a. Pokraj brojnih edukativnih aktivnosti u bolnici, raspored im je uistinu pretrpan druženjem i putovanjima, ali smo ih ipak nekoliko uspjeli nakratko zaustaviti i provjeriti dojmove tijekom prva dva tjedna provedenih u Osijeku. Clara, Marina i Atanasia su nam odmah na početku otkrile kako su se prijavom na razmjenu u Hrvatsku nadale Splitu ili Rijeci, gradovima uz jadransku obalu, ali s veseljem zaključuju kako nisu požalile, dapače, ne mogu se nagledati zelenila i parkova kojima obiluje Osijek.
- Moram priznati da uočavam uistinu velike razlike u odnosu na Barcelonu, u kojoj živim i studiram. Prvenstveno, ovdje nema toliko turista i sve je nekako mirnije, lagodnije, pa mi ova razmjena dođe poput svojevrsnog odmora od buke i užurbanosti – objašnjava Clara Bartra Cabré, koja je u sklopu znanstvene razmjene smještena na Kliničkom odjelu za dijalizu, pa iz prve ruke istražuje postoji li razlika između spolova za duljinu dijalize, te postoje li bolesti koje može izazvati taj medicinski postupak. Još jedna Španjolka, Marina Sánchez, otkrila nam je kako ju Osijek podsjeća na rodni grad Albacete, ali priznaje kako je očekivala nešto manju sredinu, pa se gotovo svaki puta iznenadi dugotrajnoj šetnji do Tvrđe ili Trga Ante Starčevića.
- Smještena sam na Klinici za kirurgiju, pa gotovo svakoga dana promatram operacije. Ondje su mentori zbilja odlični prema nama, otvoreni su za sva pitanja i mnogo toga nam objašnjavaju u praksi. Upravo sam zbog zastupljenijeg praktičnog dijela i zamki koje nosi engleski jezik, odabrala kirurgiju, jer se mnogo znanja može upiti pukim gledanjem i slušanjem univerzalnih, stručnih medicinskih pojmova – podsjeća dvadesetogodišnja Marina, koja se osobno u budućnosti ne vidi na kirurgiji, ali ne skriva oduševljenje ljudima koji mogu raditi taj odgovoran i zahtjevan posao.
Naposljetku, s jezičnom, ali i kulturnom barijerom se u tolikoj mjeri ne mora boriti Atanasia Filipova, 21-ogodišnjakinja iz Bugarske, jer dolazi iz malog mjesta pokraj Sofije, pa ju cjelokupna atmosfera, stanovnici i okoliš uvelike podsjećaju na dom.
- Mene su smjestili na Patologiju, gdje promatram svakodnevne aktivnosti doktora i osoblja. Tako sam već prisustvovala autopsiji, seciranju i biopsiji, a moram pohvaliti i mentoricu, s kojom kroz jednostavan razgovor imam osjećaj da dobivam jedinstvenu lekciju iz više grana medicine – otkriva Atanasia, u crnohumornom stilu zaključujući kako joj u radu s pacijentima jezik uistinu nije problem.
Pošto su sve tri studentice tek na početnim godinama studija medicine, za kraj su nam otkrile kako su se s nekim pojmovima i postupcima susrele prvi puta, pa će ovo iskustvo zasigurno pamtiti cijeli život – a tko zna, možda im ovaj posjet Osijeku, prilikom odabira specijalizacije odredi i ostatak karijere.
Marko Mandić
Putovanja, zabava i turistički obilasci
nozemni studenti medicine tijekom ljeta smješteni su u novoobnovljenom Studentskom domu "Ivan Goran Kovačić", čime im je ugodan boravak zajamčen. No kako im ne bi nedostajalo ni zabavnih aktivnosti, najviše se brine upravo Udruga CroMSIC, organizacijom turističkih obilazaka i raznih putovanja.

- U srpnju smo posjetili Zoološki vrt, zabavljali se u adrenalinskom parku u Zlatnoj Gredi, plovili kajacima u Belišću, družili s napuštenim psima u osječkom Azilu. Posjetili smo i Đakovo te Vukovar, tamošnju bolnicu i Vučedol.

Tijekom Svjetskog prvenstva u nogometu studenti su bili oduševljeni atmosferom te su čak navijali i protiv svoje države, a posebno su ih se dojmili i kulturni događaji poput Osječkog ljeta kulture te Večeri vina i umjetnosti – kazuje Marta Bolješić, asistentica dužnosnika za odnose s javnošću osječke podružnice CroMSIC-a.
Studentice će same organizirati posjet Budimpešti i Beogradu, jer žele iskoristiti blizinu tih metropola
Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

RETREEART ORGANIZIRA NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ U PRIRODI

Šumska kupka: Zastani, udahni i rascvjetaj se!

Najčitanije iz rubrike